Warszawski bar wśród najpiękniejszych w Europie. Zachwyca nie tylko wnętrzem

Bar Va Bene Cicchetti, mieszczący się na warszawskim MDM-ie, zdobył nagrodę w prestiżowym konkursie Restaurant&Bar Design Awards nagradzającym najlepiej zaprojektowane lokale tego typu na świecie.

Publikacja: 21.09.2023 17:29

Warszawski bar wśród najpiękniejszych w Europie.

Warszawski bar wśród najpiękniejszych w Europie.

Foto: Va Bene Cicchetti/Facebook

Czasy, w których restauracje, także w Polsce, kusiły klientów wyłącznie tym, co można było znaleźć w karcie, minęły. Dzisiaj, żeby przebić się na rynku, trzeba zaoferować coś więcej. Chodzi o to, co niektórzy zwą „doświadczeniem” – albo inaczej przeżyciem. Wizyta w restauracji czy barze ma być chwilą, której długo nie zapomnimy, nie tylko ze względu na to, co w kieliszku czy na talerzu, ale także dlatego, że miejsce było po prostu wyjątkowe.

Va Bene Cicchetti: bar z Warszawy wśród najpiękniejszych w Europie

Tę zmianę widać coraz częściej. Niektórzy nieco lekceważąco nazywają takie miejsca „instagramowymi”, ale nie mają racji. To po prostu piękne, intrygujące restauracje czy bary, do których goście chcą wracać.  

Konkurs Restaurant & Bar Design Awards to nagrody dla lokali, których wystrój zachwyca. Wyróżnienia przyznawane są miejscom z całego świata, w kategoriach podzielonych wedle kontynentów. 

Wśród restauracji i barów z Europy nagrodę w tym roku zdobył warszawski lokal Va Bene Cicchetti. Nagrodzone wnętrza to dzieło warszawskiej pracowni NOKE Architects, mającej na koncie tak znane realizacje jak choćby Food Hall w warszawskich Browarach, jedną z najpopularniejszych przestrzeni tego typu w stolicy.

Czym jest chicchetti bar? To wenecka specjalność – lokal, w którym gościom serwuje się rozmaite małe przekąski (niektórzy powiedzieliby – odpowiednik hiszpańskich tapasów, choć Włosi nie lubią tego określenia). Va Bene Cicchetti to pierwszy tego typu lokal w Warszawie.

Va Bene Cicchetti to dzieło Emmanuele Guidiego i Agaty Szaran, Włocha i Polki, którzy postanowili przenieść do Warszawy odrobinę weneckiego klimatu.

Lokal ulokował się na warszawskim MDM-ie, który słusznie wszystkim kojarzy się z monumentalnym socrealizem. Wnętrze Va Bene Cicchetti autorstwa projektantów z NOKE Architects przenosi gości w całkowicie inny świat, jest wyraziste, pełne życia, koloru, intensywnych barw.

W środku pełno jest nawiązań do Wenecji – stoły pomalowano w biało-czerwone pasy niczym weneckie nabrzeża, do których przybijają łodzie. Wnętrze jest dwukolorowe, dolna część ma kolor zieleni, górna to intensywna czerwień. To z jednej strony nawiązanie do barw weneckich, z drugiej – do cyklicznego zjawiska zwanego „Acqua alta”, gdy duży przypływ zalewa weneckie ulice.

Va Bene Cicchetti to jedyny lokal z Polski nagrodzony w tegorocznej edycji konkursu Restaurant & Bar Design Awards. Nominowane były także Sakebar by Nobu z warszawskiego hotelu Nobu, restauracja Mozaika w Royal Tulip Warsaw Apartments i restauracja Zoom w hotelu Hyatt Place Krakow.

Czasy, w których restauracje, także w Polsce, kusiły klientów wyłącznie tym, co można było znaleźć w karcie, minęły. Dzisiaj, żeby przebić się na rynku, trzeba zaoferować coś więcej. Chodzi o to, co niektórzy zwą „doświadczeniem” – albo inaczej przeżyciem. Wizyta w restauracji czy barze ma być chwilą, której długo nie zapomnimy, nie tylko ze względu na to, co w kieliszku czy na talerzu, ale także dlatego, że miejsce było po prostu wyjątkowe.

Pozostało 80% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Design
Chrom i spółka. Zjawiska i trendy, o których będzie głośno w 2024 roku
Materiał Promocyjny
Technologia na etacie. Jak zbudować efektywny HR i skutecznie zarządzać kapitałem ludzkim?