19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Aktualizacja: 16.01.2025 00:22 Publikacja: 19.09.2023 22:32
Jak dieta może wpłynąć na walkę z insulinoopornością?
Foto: Adobe Stock
Insulinooporność (IO) rzadko występuje jako pojedyncza dolegliwość. Często towarzyszy jej także cukrzyca typu 2, zespół policystycznych jajników czy bezdech senny. Osoby cierpiące na IO skarżą się również na problemy z cerą, ponieważ skutkuje ona szeregiem zaburzeń hormonalnych, w tym hiperandrogenizmem, czyli nadmierną produkcją męskich hormonów. Zwiększony poziom androgenów u kobiet powoduje z kolei problemy z cerą. - Ale dobra wiadomość w tym wszystkim jest taka, że możemy to wszystko zmienić – mówi dietetyczka, Agnieszka Mielczarek.
Zespół naukowców z Uniwersytetu Cambridge podzielił się wynikami badania dotyczącego mikrobiomu jelitowego. Okazuje się, że spożywając błonnik, pomagamy „dobrym” bakteriom, które chronią nasz organizm przed infekcjami.
Eksperci przeanalizowali ponad 200 badań dotyczących przeżywalności osób chorych na demencję. Na tej podstawie obliczyli średnią oczekiwaną długość życia po diagnozie. Okazało się, że wpływają na nią różne czynniki, ale jeden odgrywa kluczową rolę.
Najnowsza analiza przeprowadzona przez naukowców z University College London wykazała, że wypalenie jednego papierosa skraca oczekiwaną długość życia średnio o 20 minut. Oznacza to, że jedna paczka kosztuje nas blisko 7 godzin życia.
Obecność kobiet w świecie nauki staje się coraz bardziej powszechna, a ich osiągnięcia zasługują na uznanie w dziedzinach wcześniej dostępnych głównie dla mężczyzn. Choć nadal wiele jest do zrobienia, warto przyjrzeć się dotychczasowym zmianom.
Picie kawy i herbaty wiąże się z mniejszym ryzykiem zachorowania na nowotwory głowy i szyi. Pozytywny wpływ zanotowano nawet przy spożyciu kawy bezkofeinowej. Naukowcy doszli do takich wniosków analizując badania ponad 9,5 tys. osób cierpiących na ten typ nowotworów oraz dane prawie 16 tys. osób zdrowych.
Dobry program księgowy to podstawa funkcjonowania biura rachunkowego. Jego podstawowym zadaniem jej ułatwienie i przyspieszenie pracy księgowych. Dzięki temu, że program wykonuje podstawowe, powtarzalne zadania, profesjonaliści mogą się skupić na bardziej skomplikowanych zadaniach, lub zaoferować swoje usługi większej liczbie klientów.
Branża mięsna podsumowała 2024 r. Nie było lekko. Producenci uginali się pod rosnącymi kosztami pracy, niestabilnością cen i kosztów energii. Mimo zawirowań rynkowych i trudnej sytuacji geopolitycznej polska branża mięsna trzyma się jednak mocno.
Większość kobiet doskonale zna ten stan i nie musi nawet patrzeć w kalendarz, aby zorientować się, że coś jest na rzeczy. Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) może dawać różne objawy, a do najczęstszych z nich należą: wahania hormonalne i obniżenie nastroju. Te z kolei zwiększają chęć sięgania po niezdrowe przekąski, głównie słodycze. Co warto jeść przed okresem, a czego lepiej unikać?
Polacy przyzwyczaili się już do tego, że ceny w sklepach są coraz wyższe. I nic nie wskazuje na to, aby ta sytuacja miała się zmienić.
Choć przez większą część 2024 r. światowe ceny produktów mlecznych, mięsa i olejów roślinnych szły w górę, indeks - obrazujący to, co dzieje się z cenami żywności na świecie - pozostał poniżej poziomów z 2023 r. Pomogły przeceny cukru i zbóż.
Wśród nowinek branży żywności oczekuje się na mięso stworzone bez udziału zwierząt, a na półkach można już znaleźć chipsy z owadów czy warzywa z tzw. rolnictwa pionowego. Eksperci zwracają uwagę na poprawę składników żywności czy rolnictwo regeneratywne.
Choć inflacja spadła, to jednak samodzielne przygotowanie kolacji wigilijnej będzie i tak o ponad 5 proc. droższe niż rok temu – wynika z wyliczeń „Rzeczpospolitej”.
- Realnych obniżek cen masła w sklepach możemy spodziewać się już po Nowym Roku – zapowiada wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak w Radiu Zet, zapewniając, że w kolejnych tygodniach produkt ten będzie taniał.
Święta Bożego Narodzenia to czas obfitości, ale także wyzwanie związane z marnowaniem jedzenia. Statystyczne polskie gospodarstwo domowe wyrzuca rocznie produkty o wartości 4-5 tysięcy złotych? W tym odcinku podcastu "Rzecz w tym" Marzena Tabor - Olszewska rozmawia z Norbertem Konarzewskim, dyrektorem Biura Federacji Polskich Banków Żywności, o tym, jak lepiej planować świąteczne zakupy, co zrobić z nadmiarem jedzenia i jakie działania systemowe mogą pomóc ograniczyć ten problem.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas