Witamina D jest naturalnie wytwarzana w skórze pod wpływem słońca. Jednak kiedy go brakuje, poziom witaminy D trzeba uzupełnić w inny sposób. Niedobór tzw. witaminy słońca ma większość Polaków.
Rola witaminy D w organizmie. Jakie są skutki jej niedoboru?
Witaminy D dostarczają organizmowi przede wszystkim promienie słoneczne. Jej źródłem są też m.in. tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, śledź, tuńczyk, węgorz, karp czy sardynki oraz jaja i produkty mleczne. Jednak w polskim klimacie nawet przebywanie na słońcu w letnie dni i zróżnicowana dieta zwykle nie wystarczą, by utrzymać odpowiedni poziom witaminy D. Zwłaszcza że bezpośrednia ekspozycja na słońce jest szkodliwa dla skóry. Dlatego eksperci zalecają suplementację witaminy D w dawkach zależnych od wieku i zapotrzebowania organizmu.
Witamina D jest niezbędna dla zdrowych kości, zębów, mięśni i układu nerwowego, pomaga organizmowi wchłaniać wapń i fosforany. Jej niedobór może objawiać się ciągłym zmęczeniem, obniżonym nastrojem, osłabieniem odporności, bólami mięśni i stawów czy pogorszeniem stanu skóry i włosów. Może również powodować takie poważne skutki jak:
- krzywica u dzieci
- słabe, łamliwe kości (osteoporoza)
- problemy z zębami
- dolegliwości ze strony układu mięśniowego
- u małych dzieci problemy z przechodzeniem do postawy pionowej
Przedawkowanie witaminy D również może grozić poważnymi konsekwencjami, takimi jak: