Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak czarnuszka siewna wpływa na poziom cholesterolu w organizmie?
- Na czym polega najnowsze badanie dotyczące działania czarnuszki na organizm ludzki?
- Jak czarnuszka siewna może wspierać walkę z otyłością i chorobami związanymi ze stylem życia?
Nasiona Nigella sativa (czarnuszki siewnej) są od dawna wykorzystywane w tradycyjnej medycynie w Azji Południowej, Afryce Północnej i regionie Morza Śródziemnego ze względu na przypisywane im działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Zarówno nasiona, jak i olej zawierają sporo związków bioaktywnych, takich jak alkaloidy, flawonoidy i olejki eteryczne, dzięki czemu wykazują szeroki potencjał farmakologiczny. Zespół japońskich naukowców postanowił sprawdzić, jaki dokładnie wpływ wywierają na ludzi. Wyniki badania zostały opublikowane w Food Science & Nutrition.
Jakie właściwości przypisuje się czarnuszce?
Dotychczas przeprowadzone badania na hodowlach komórkowych i zwierzętach wykazały terapeutyczne działanie czarnuszki siewnej i jej aktywnego składnika – tymochinonu. Roślinie przypisuje się działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwnowotworowe, immunomodulacyjne oraz przeciwotyłościowe.
Nasiona czarnuszki były również badane pod kątem ich wpływu na poziom cholesterolu w surowicy u ludzi. Okazało się, że zastosowanie proszku z nasion lub oleju z czarnuszki siewnej może przyczynić się do znaczącej poprawy profilu lipidowego, pomagając obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości) i trójglicerydów, jednocześnie zwiększając poziom cholesterolu HDL. Badania potwierdzają, że te efekty są szczególnie korzystne dla osób zmagających się z hipercholesterolemią oraz tych, u których występują inne czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego.
Czytaj więcej
Naukowcy odkryli, dlaczego cukrzyca typu 1 ma cięższy i bardziej agresywny przebieg u małych dzie...