Reklama

27 marca Dzień Sera. Odkrycie dotyczące jego produkcji w Polsce tysiące lat temu zaskakuje

W Polsce ślady wytwarzania sera sięgają epoki neolitu. Co ciekawe: ustalenia badaczy dowodzą, że produkowany wtedy przysmak to nie kojarzony najczęściej z polską kuchnią ser żółty, ale zupełnie inny jego rodzaj.

Publikacja: 27.03.2024 20:38

Produkcja sera w Polsce ma korzenie sięgające ponad 7 tysięcy lat wstecz.

Produkcja sera w Polsce ma korzenie sięgające ponad 7 tysięcy lat wstecz.

Foto: Adobe Stock

Wnioski na temat tego, jaki ser i kiedy produkowano w Polsce, wysnuto na podstawie znalezisk ceramiki. Naczynia z okresu neolitu odkryto na terenie Kujaw i przeprowadzono na nich badania. Odnalezione przedmioty miały dziury do odsączania, kształt naczyń sugerował także, że mogły służyć do produkcji sera. Potwierdziła to analiza – znaleziono na nich pozostałości mleka. Ser, który najprawdopodobniej w nich powstawał, zdaniem naukowców przypominał... mozzarellę - dziś kojarzącą się Polakom przede wszystkim z kuchnią włoską. 

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Kuchnia
Nowe kuchenne rewolucje. Na czym polega fenomen air fryerów?
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Kuchnia
Nie żyje Anne Burrell, gwiazda amerykańskich programów kulinarnych
Kuchnia
Systemowa przemoc we francuskiej gastronomii. Co ujawniła książka dziennikarki?
Kuchnia
Kucharki i kucharze wbrew sobie? Badanie pokazało, jak Polacy podchodzą do gotowania
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Kuchnia
Kto w tym roku w Europie zapłaci najwięcej za świąteczny obiad? Polska w dolnej części stawki
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama