Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 16.06.2025 05:37 Publikacja: 27.03.2024 20:38
Produkcja sera w Polsce ma korzenie sięgające ponad 7 tysięcy lat wstecz.
Foto: Adobe Stock
Wnioski na temat tego, jaki ser i kiedy produkowano w Polsce, wysnuto na podstawie znalezisk ceramiki. Naczynia z okresu neolitu odkryto na terenie Kujaw i przeprowadzono na nich badania. Odnalezione przedmioty miały dziury do odsączania, kształt naczyń sugerował także, że mogły służyć do produkcji sera. Potwierdziła to analiza – znaleziono na nich pozostałości mleka. Ser, który najprawdopodobniej w nich powstawał, zdaniem naukowców przypominał... mozzarellę - dziś kojarzącą się Polakom przede wszystkim z kuchnią włoską.
„Francja ogłosiła się najlepszą gastronomią na świecie i wierzy, że musi utrzymać swoją pozycję, bez względu na...
Wiele osób gotuje w domu, jednak nie zawsze robimy to z przyjemnością. Równocześnie nawet ci, którzy lubią gotow...
Cena przygotowania tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami wraz z barszczem przed tegorocznymi świętami jest...
Większość kobiet doskonale zna ten stan i nie musi nawet patrzeć w kalendarz, aby zorientować się, że coś jest n...
Lokalizacja, lokalizacja, lokalizacja – to trzy główne czynniki, które należy brać pod uwagę decydując się na inwestycję w mieszkanie – czy to z myślą o przechowaniu lub wzroście wartości, czy zwrocie z najmu.
Od momentu, gdy na temat chłodnika litewskiego napisano artykuł w „The New York Times”, rozgorzała dyskusja w kw...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas