Nie żyje Anne Burrell, gwiazda amerykańskich programów kulinarnych

Choć nie ma jej wśród nas, jej ciepło i bezgraniczna miłość pozostaną z nami na zawsze – napisali we wspólnym oświadczeniu członkowie rodziny Anne Burrell. Znana z programu „Najgorsi kucharze Ameryki” charyzmatyczna szefowa kuchni, zmarła nagle w wieku 55 lat.

Publikacja: 19.06.2025 17:58

Gospodyni licznych programów kulinarnych zmarła w swoim domu na Brooklynie, a według cytowanego prze

Gospodyni licznych programów kulinarnych zmarła w swoim domu na Brooklynie, a według cytowanego przez CNN rzecznika nowojorskiej policji funkcjonariusze odpowiedzieli na wezwanie pod wskazany adres we wczesnych godzinach porannych 17 czerwca.

Foto: East News

Przed sześcioma dniami opublikowała swoje ostatnie nagranie w mediach społecznościowych. Uśmiechnięta, dowcipna, pełna pozytywnej energii Amerykanka zachęcała oglądających do podjęcia 20-minutowego wyzwania kulinarnego. – Wiecie, jak bardzo lubię błyskawiczne gotowanie, więc zaczynajmy od razu – zapraszała, bezzwłocznie przystępując do przyrządzenia posiłku. Delektując się zapachem powstającego dania, profesjonalnie przekazywała widzom konkretne wskazówki dotyczące gramatury użytych składników, ich smaku, a także dostępnych zamienników.

Wśród licznych postów zamieszczanych w mediach społecznościowych przez gospodynię popularnych programów kulinarnych znajdowały się nie tylko te, związane z jej życiem zawodowym, ale i relacje dotyczące spotkań w rodzinnym gronie, chwil wytchnienia w domowym ogrodzie czy ekscytujących momentów podczas meczów ulubionej drużyny hokejowej, New York Rangers. Krótkowłosa blondynka o pogodnym spojrzeniu pokusiła się też o umieszczenie zdjęcia ze swojej młodości. – Mogłam mieć wtedy około 22 lat – brzmi opis lekko poszarzałej fotografii. – Tak, to jest Anne Burrell, ale ledwie pamiętam tamtą osobę: pozbawioną pewności siebie, onieśmieloną, bez pomysłu na to, kim jest i co chciałaby w życiu osiągnąć. (…) Po latach odczuwam ogromną wdzięczność za to, że odnalazłam moją pasję i czerpię radość z mojej pracy. Już nigdy nie chcę stać się tą pozbawioną koloru osobą sprzed lat – napisała Anne Burrell w marcu bieżącego roku.

Życzenie sprzed kilku miesięcy miało okazać się prorocze. Zmarłej 17 czerwca 55-latki z pewnością nie można opisać jako osoby pozbawionej koloru, onieśmielonej czy poszukującej pomysłu na siebie. W jakich okolicznościach doszło do śmierci ulubienicy widzów i jak na tę szokującą wiadomość reagują najbliżsi oraz fani gwiazdy?

Anne Burrell: solidna edukacja kulinarna

Fascynacja kulinarnymi osiągnięciami Julii Child, a także nabywane na bieżąco za sprawą utalentowanej mamy umiejętności przygotowywania potraw zainspirowały mieszkankę Nowego Jorku do podjęcia nauki w Culinary Institute of America – pierwszym college’u w Stanach Zjednoczonych, oferującym studentom kompleksowe przygotowanie do wykonywania zawodu szefa kuchni. Kolejnym etapem edukacji Anne Burrell w wybranej przez siebie dziedzinie były zajęcia w Italian Culinary Institute for Foreigners – zlokalizowanej na północy Włoch uczelni specjalizującej się w przekazywaniu kursantom tajników tamtejszej kuchni.

Nabyte w prestiżowych placówkach umiejętności, Anne Burrell szlifowała podczas stażu w nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji La Bottega del ’30 w Umbrii. Po powrocie do Stanów Zjednoczonych podjęła pracę w restauracji prowadzonej przez autorkę książek i programów kulinarnych Lidię Bastianich, a następnie była szefem kuchni kolejno w restauracji Savoy oraz Centro Vinoteca, specjalizującej się w kuchni włoskiej.

W międzyczasie kariera telewizyjna uzdolnionej Amerykanki nabierała tempa. W 2005 roku znany amerykański restaurator i szef kuchni Mario Batali zaproponował 36-letniej wówczas Anne Burrell udział w pilotażowych nagraniach „Iron Chef America” dla telewizji Food Network. Jej obecność na tyle przypadła do gustu widzom, że występująca w charakterze zastępcy szefa kuchni Burrell pojawiła się w kolejnych 10 sezonach show.

Czytaj więcej

Młoda matka zyskała sławę, prezentując oryginalny sposób na wieczorny reset. Inspiracja?

Anne Burrell: osobowość telewizyjna

Jednocześnie występowała jako gospodyni programów kulinarnych emitowanych na kanale Food Network: „Sekrety Szefa Kuchni” (oryg. „Secrets of a Restaurant Chef”) emitowany w latach 2008-2012, „Najgorsi kucharze Ameryki” (oryg. „Worst Cooks in America”) nadawany przez 14 lat, począwszy od 2010 roku, czy „Chef Wanted with Anne Burrell”. Pełna wigoru wielbicielka gotowania udzielała też swoich fachowych porad w licznych programach, uwzględniających treści o tematyce kulinarnej: „Today”, „The Drew Barrymore Show”, „The Talk” czy „Good Morning America”. – Gotowanie powinno być procesem pełnym radości. Nie warto traktować go zbyt poważnie – żartowała w wywiadzie dla magazynu „Tasting Table” w kwietniu bieżącego roku.

Mimo niebagatelnego doświadczenia zdobytego w prestiżowych uczelniach i cenionych na świecie restauracjach, Anne Burrell używała do gotowania łatwo dostępnych narzędzi, rezygnując z wyszukanych, wspomaganych nowoczesną technologią rozwiązań. – W trakcie gotowania używam najprostszych przedmiotów, jak choćby drewniana łyżka. Dla mnie nie ma znaczenia, czy ktoś jest babcią, czy szefem kuchni restauracji z trzema gwiazdkami Michelin; wszyscy używają drewnianej łyżki w ten sam sposób. Uważam, że jest to najbardziej praktyczne akcesorium, po które sięgnie każda gotująca osoba. Gdy moje siostrzenice wprowadzały się do swoich pierwszych mieszkań, od razu pytałam, jakich sprzętów kuchennych potrzebują i kompletowałam dla nich te najbardziej podstawowe: zwykłe, gumowe deski do krojenia, które się nie ślizgają, kubki pomiarowe oraz, oczywiście wspomniane drewniane łyżki – wymieniała w cytowanej rozmowie.

Czytaj więcej

Darjeeling Express - restauracja, która zatrudnia wyłącznie kobiety. Jak sobie radzi?

Nagła śmierć Anne Burrell

Wiadomość o nagłej śmierci uwielbianej przez widzów oraz kolegów po fachu gwiazdy telewizyjnej, została przekazana przez stację Food Network 17 czerwca. Gospodyni licznych programów kulinarnych zmarła w swoim domu na Brooklynie, a według cytowanego przez CNN rzecznika nowojorskiej policji funkcjonariusze odpowiedzieli na wezwanie pod wskazany adres we wczesnych godzinach porannych tego dnia. – Anne była wspaniałą osobą, obdarzoną niezwykłym talentem kulinarnym. Poprzez dzielenie się swoją wiedzą o gotowaniu czy udział w licznych programach kulinarnych podkreślała, ile radości może sprawić nam smaczny posiłek. Myślami pozostajemy przy rodzinie Anne, jej przyjaciołach i fanach, łącząc się z nimi w bólu wywołanym tą ogromną stratą – napisano na profilu instagramowym stacji.

Poruszające oświadczenie wydali też pogrążeni w żałobie członkowie najbliższej rodziny gwiazdy: jej mąż Stuart Claxton, syn Javier, mama Marlene i siostra Jane. – Anne była wspaniałą żoną, siostrą, córką i przyjaciółką. Jej uśmiech rozświetlał każde pomieszczenie, do którego wchodziła. Jej blask dostrzegały miliony osób na całym świecie – można przeczytać w przekazanym przez Food Network oświadczeniu.

Współprowadzący program „Worst Cooks in America”, Robert Irvine, wspomina niezwykłą relację, jaka łączyła go z koleżanką z planu. – Od samego początku nasza rywalizacja była oparta na sympatii i wzajemnym szacunku. Walczyliśmy zaciekle: ja zaryzykowałem rozjaśnienie włosów, ona – utratę swoich. W tej konkurencji ostatecznie przegrałem, ale nie wyobrażam sobie przystąpienia do gry z godniejszym przeciwnikiem – napisał.

Źródła:
https://edition.cnn.com/
https://www.tastingtable.com/

Przed sześcioma dniami opublikowała swoje ostatnie nagranie w mediach społecznościowych. Uśmiechnięta, dowcipna, pełna pozytywnej energii Amerykanka zachęcała oglądających do podjęcia 20-minutowego wyzwania kulinarnego. – Wiecie, jak bardzo lubię błyskawiczne gotowanie, więc zaczynajmy od razu – zapraszała, bezzwłocznie przystępując do przyrządzenia posiłku. Delektując się zapachem powstającego dania, profesjonalnie przekazywała widzom konkretne wskazówki dotyczące gramatury użytych składników, ich smaku, a także dostępnych zamienników.

Pozostało jeszcze 92% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Kuchnia
Systemowa przemoc we francuskiej gastronomii. Co ujawniła książka dziennikarki?
Kuchnia
Kucharki i kucharze wbrew sobie? Badanie pokazało, jak Polacy podchodzą do gotowania
Kuchnia
Kto w tym roku w Europie zapłaci najwięcej za świąteczny obiad? Polska w dolnej części stawki
Materiał Promocyjny
Słodycze a PMS. Co warto jeść przed okresem?
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Kuchnia
Spór o chłodnik litewski. Jak zimna zupa podgrzała nastroje internautów?