Reklama

Systemowa przemoc we francuskiej gastronomii. Co ujawniła książka dziennikarki?

„Francja ogłosiła się najlepszą gastronomią na świecie i wierzy, że musi utrzymać swoją pozycję, bez względu na koszty” – ocenia Nora Bouazzouni i dodaje, że za tym mitem rozgrywają się dramaty pracowników, którzy stali się niewidzialni.

Publikacja: 04.06.2025 10:02

Zdaniem Nory Bouazzouni kobiety są poddawane celowemu wykluczeniu w branży gastronomicznej we Francj

Zdaniem Nory Bouazzouni kobiety są poddawane celowemu wykluczeniu w branży gastronomicznej we Francji.

Foto: Adobe Stock

„Ręka na pośladku pod stołem do wydawania dań, kopniak w goleń, horror wyszeptany do ucha... Nikt tego nie widzi, ani nie słyszy. Co więcej, istnieją odosobnione miejsca, takie jak chłodnie, w których można zostać zaatakowanym słownie, zgwałconym lub pobitym” – tak rzeczywistość we francuskiej gastronomii opisuje w swojej książce dziennikarka Nora Bouazzouni. Rozmawiała z naocznymi świadkami tego, co nazywa systemową przemocą we francuskich kuchniach.

Systemowa przemoc we francuskiej gastronomii

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Kuchnia
Nowe kuchenne rewolucje. Na czym polega fenomen air fryerów?
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Kuchnia
Nie żyje Anne Burrell, gwiazda amerykańskich programów kulinarnych
Kuchnia
Kucharki i kucharze wbrew sobie? Badanie pokazało, jak Polacy podchodzą do gotowania
Kuchnia
Kto w tym roku w Europie zapłaci najwięcej za świąteczny obiad? Polska w dolnej części stawki
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Materiał Promocyjny
Słodycze a PMS. Co warto jeść przed okresem?
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama