Reklama

Darjeeling Express - restauracja, która zatrudnia wyłącznie kobiety. Jak sobie radzi?

Londyńska restauracja Darjeeling Express od chwili powstania zatrudnia same kobiety. Jakie są początki tego miejsca i jak panie radzą sobie wspólnie w jednej kuchni?

Publikacja: 25.03.2024 10:20

- Serwując potrawy, chcę dzielić się tym, co w mojej domowej tradycji było najcenniejsze - mówi właś

- Serwując potrawy, chcę dzielić się tym, co w mojej domowej tradycji było najcenniejsze - mówi właścicielka restauracji Darjeeling Express.

Foto: Adobe Stock

Gotowanie łączy

Pochodząca z Indii właścicielka restauracji, Asma Khan, przyjechała do Wielkiej Brytanii w 1991 roku. Od początku poszukiwała zajęcia, które pomoże ukoić tęsknotę za rodziną. Gotowanie było symbolem tradycji wyniesionych z domu. – Pomogło mi poczuć, że nie jestem tak bardzo odseparowana od moich najbliższych. Stało się dla mnie pomostem łączącym mnie ze wspomnieniami, z pięknymi czasami dzieciństwa – mówi w reportażu dla BBC.

– Kiedy serwuję Lachedar Paratha (tradycyjny warstwowy placek z indyjskiej mąki – przyp. red.), przypominam sobie i gościom mojej restauracji naszą rodzinną tradycję, kiedy to danie serwowano w każdą niedzielę, święta i podczas uroczystości weselnych – opisuje, jednocześnie przyrządzając potrawę i dodając do niej kolejne składniki. – Musisz być bardzo cierpliwy i delikatny, by osiągnąć właściwy efekt – dodaje, bardzo powoli dolewając wodę do ciasta i wyrabiając je łagodnie poprzez naciskanie opuszkami palców.

3-pokoleniowe rodziny żywione przez kobiety

Równie starannie do kwestii przygotowywania posiłków podchodzą pozostałe pracownice restauracji Darjeeling Express. – Tam, skąd pochodzę, kobiety od zawsze karmiły swoje rodziny, czasem nawet i trzypokoleniowe – podkreśla Asma Khan. – Ja sama wszystkiego nauczyłam się od mojej mamy, ponieważ można powiedzieć, że dorastałam w kuchni. Pochłaniałam wszystkie zapachy, aromaty i smaki przygotowywanych przez mamę potraw – wspomina.

Czytaj więcej

„Gdzie są kobiety?” Szef przewodnika Michelin wskazał problem w branży gastro

Kobiety zatrudnione w jej kuchni nauczyły się gotowania dokładnie w ten sam sposób, nie tylko obserwując, ale i aktywnie uczestnicząc w procesie przygotowywania potraw w swoich rodzinnych domach. Dzięki temu założycielka restauracji ma pewność, że dania serwowane w jej kuchni spełniają odpowiednie standardy, jeśli chodzi o smak, ale i powstają z zachowaniem tradycji, tak ważnych dla rodzin pochodzących z Indii.

Reklama
Reklama

Kolektyw stworzony przez kobiety

Wielokrotnie nagradzana i popularna w Wielkiej Brytanii założycielka tej wyjątkowej restauracji, przyznaje, że w swojej pracy skupia się na gotowaniu, a nie na chęci zaimponowania komukolwiek. – Serwując potrawy, chcę dzielić się tym, co w mojej domowej tradycji było najcenniejsze. Przepisy przechodziły z pokolenia na pokolenie, zarówno w rodzinie ze strony mamy, jak i taty, a ja łączę je w całość i bardzo sobie cenię możliwość opowiadania o nim moim gościom – przyznaje.

W tej jedynej na świecie restauracji indyjskiej z damską załogą średnia wieku zatrudnionych pań wynosi 50 lat. – To miejsce tworzę nie tylko ja, ale wszystkie kobiety gotujące w naszej kuchni. Jesteśmy zespołem, tworzymy kolektyw – podkreśla.

Restauracja rozpoczynała działalność, serwując skromne dania dla 12 gości. Obecnie cieszy się ogromną popularnością, a właścicielka znalazła się na stworzonej przez „Vogue” liście 25 najbardziej wpływowych kobiet w kulinarnym świecie. Jej początki w Wielkiej Brytanii nie należały do najłatwiejszych. – W domu nigdy nie spożywałam posiłków w samotności. Tutaj natomiast zdarzało się to wielokrotnie i było dla mnie przygnębiające – wspomina w cytowanym reportażu.

Prowadząc tak wyjątkową restaurację, może mieć pewność, że jedzenie w pojedynkę jej nie grozi.

Źródło:
https://www.darjeeling-express.com/
https://www.bbc.com/

Kuchnia
Nowe kuchenne rewolucje. Na czym polega fenomen air fryerów?
Kuchnia
Nie żyje Anne Burrell, gwiazda amerykańskich programów kulinarnych
Kuchnia
Systemowa przemoc we francuskiej gastronomii. Co ujawniła książka dziennikarki?
Kuchnia
Kucharki i kucharze wbrew sobie? Badanie pokazało, jak Polacy podchodzą do gotowania
Materiał Promocyjny
Jak producent okien dachowych wpisał się w polską gospodarkę
Kuchnia
Kto w tym roku w Europie zapłaci najwięcej za świąteczny obiad? Polska w dolnej części stawki
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama