Łamie reguły fine dining, a zdobyła gwiazdkę Michelin. "Doskonałe jedzenie nie potrzebuje lnianych obrusów"

Z Nigerii do Londynu: Kulinarna rewolucja w Chishuru, której pomysłodawczynią jest Adejoké Bakare, pierwsza czarnoskóra kobieta w Wielkiej Brytanii z gwiaz...

Kto w tym roku w Europie zapłaci najwięcej za świąteczny obiad? Polska w dolnej części stawki

Cena przygotowania tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami wraz z barszczem przed tegorocznymi świętami jest o 13 proc. wyższa niż rok temu, a najdroższ...

Słodycze a PMS. Co warto jeść przed okresem?

Większość kobiet doskonale zna ten stan i nie musi nawet patrzeć w kalendarz, aby zorientować się, że coś jest na rzeczy. Zespół napięcia przedmiesiączkowe...

Spór o chłodnik litewski. Jak zimna zupa podgrzała nastroje internautów?

Od momentu, gdy na temat chłodnika litewskiego napisano artykuł w „The New York Times”, rozgorzała dyskusja w kwestii pochodzenia tego atrakcyjnego dania s...

Fast food to luksus – tak twierdzi większość Amerykanów i Amerykanek

Do fast foodów przylgnął wizerunek niezdrowego, ale za to taniego i łatwo dostępnego jedzenia. Tymczasem prawie ośmiu na dziesięciu Amerykanów uważa tego r...

27 marca Dzień Sera. Odkrycie dotyczące jego produkcji w Polsce tysiące lat temu zaskakuje

W Polsce ślady wytwarzania sera sięgają epoki neolitu. Co ciekawe: ustalenia badaczy dowodzą, że produkowany wtedy przysmak to nie kojarzony najczęściej z...

Darjeeling Express - restauracja, która zatrudnia wyłącznie kobiety. Jak sobie radzi?

Londyńska restauracja Darjeeling Express od chwili powstania zatrudnia same kobiety. Jakie są początki tego miejsca i jak panie radzą sobie wspólnie w jedn...

Mało znana restauracja zrezygnowała z profesjonalnych kucharzy i... zyskała tłumy klientów

Smak, konsystencja i zapach ulubionych dań z dzieciństwa pozostaje w pamięci na zawsze. Wielu osobom nawet wizyta w najbardziej wyrafinowanej restauracji n...

Tłusty czwartek. Ile musi kosztować w tym roku dobry pączek? Magda Gessler tłumaczy

Wprawdzie tłusty czwartek to jeden konkretny dzień w tygodniu, ale, jak zauważa Magda Gessler, w Warszawie już od dwóch tygodni trwa pączkomania, w trakcie...

Światowy Dzień Pizzy. Polacy mają słabość do jedzenia tego dania w nietypowych okolicznościach

17 stycznia to Światowy Dzień Pizzy - święto ważne nie tylko dla Włochów, ale także dla ogromnej liczby fanów włoskiego dania z całego świata. W Polsce rów...

3 grupy produktów, których jedzenie pomaga schudnąć. Katarzyna Błażejewska-Stuhr o indeksie glikemicznym

Istnieją produkty, których jedzenie pozwala zrzucić kilogramy. Łączy je niski indeks glikemiczny. Co to oznacza i z czym można je łączyć? Dietetyczka Katar...

Herbata - rodzaj żeński. Kobiety w świecie herbaty

Widząc zdjęcia ze zbiorów herbaty, które w dalszym ciągu są przeprowadzane głównie ręcznie, widzimy przy herbacianych krzewach niemal same kobiety. To one...

The Best Chef Awards 2023: Oto najlepsze szefowe kuchni na świecie

Ana Roš, założycielka i szefowa kuchni restauracji Hiša Franko ze Słowenii, została w tym roku uhonorowana trzecim miejscem w rankingu The Best Chef Awards...

Zbadano, dlaczego Polacy przechodzą na weganizm. Zaskakujące wyniki

Wśród Polaków sukcesywnie wzrasta liczba zwolenników wegańskiego stylu życia. Najnowsze badanie pokazuje, co stanowi najsilniejszą motywację do dokonania t...

"Cukiernictwo to chemia i fizyka". Wyjątkowo słodki biznes Joanny Banad

Wykrawanie ciastek i gładzenie kremu na torcie jest dla Joanny Banad - cukierniczki znanej tysiącom użytkownikom Instagramu - medytacją.

Szefowie kuchni w Europie rezygnują z dań z łososiem. Polskie restauratorki komentują

Szefowie kuchni europejskich restauracji głośno nazywają łososia "kurczakiem morskim". Sprawę skomentowały dla nas szefowa kuchni Agata Wojda i restaurator...

Doskonała kuchnia na obcasach. Wielki sukces słoweńskiej szefowej kuchni Any Roš

Sukcesy słoweńskiej szefowej kuchni Any Roš to dowód na to, że nie tylko mają mężczyźni sprawdzają się jako najlepsi szefowie kuchni. Restauracja „Hiša Fra...

Czym się różni chemex od dripa? Te metody parzenia kawy robią furorę

Co drugi Polak rozpoczyna dzień pracy od filiżanki kawy – tak wskazują analizy Food Research Institute. 45 proc. badanych uważa, że to właśnie kawa zapewni...

Zuzanna Skalska: Oswoiliśmy się z weganizmem

Polska jest rajem dla wszystkich wegan i wegetarian. Wygląda na to, że żadne państwo nie ma tak dużego asortymentu potraw bezmięsnych, co my w Europie - mó...

Nature Food: Dieta roślinna jest najlepsza dla klimatu

Diety, z których całkowicie wyłącza się produkty pochodzenia zwierzęcego, są najkorzystniejsze dla środowiska pod względem emisji gazów cieplarnianych, wyk...