Doskonała kuchnia na obcasach. Wielki sukces słoweńskiej szefowej kuchni Any Roš

Sukcesy słoweńskiej szefowej kuchni Any Roš to dowód na to, że nie tylko mają mężczyźni sprawdzają się jako najlepsi szefowie kuchni. Restauracja „Hiša Franko”, którą prowadzi Ana, otrzymała trzecią gwiazdkę Michelin. To najwyższe wyróżnienie w świecie gastronomii.

Czym się różni chemex od dripa? Te metody parzenia kawy robią furorę

Co drugi Polak rozpoczyna dzień pracy od filiżanki kawy – tak wskazują analizy Food Research Institute. 45 proc. badanych uważa, że to właśnie kawa zapewnia im większą produktywność. A gdyby tak pójść o krok dalej i zadbać o to, aby smakowała jeszcze lepiej, a jej przygotowywanie stało się pasją?

Zuzanna Skalska: Oswoiliśmy się z weganizmem

Polska jest rajem dla wszystkich wegan i wegetarian. Wygląda na to, że żadne państwo nie ma tak dużego asortymentu potraw bezmięsnych, co my w Europie - mówi Zuzanna Skalska, analityczka trendów w biznesie i innowacjach.

Nature Food: Dieta roślinna jest najlepsza dla klimatu

Diety, z których całkowicie wyłącza się produkty pochodzenia zwierzęcego, są najkorzystniejsze dla środowiska pod względem emisji gazów cieplarnianych, wykorzystania wody oraz gruntów. Tak wynika z badań opublikowanych na łamach czasopisma Nature Food.