Tłusty czwartek. Ile musi kosztować w tym roku dobry pączek? Magda Gessler tłumaczy
Wprawdzie tłusty czwartek to jeden konkretny dzień w tygodniu, ale, jak zauważa Magda Gessler, w Warszawie już od dwóch tygodni trwa pączkomania, w trakcie której wszyscy zawczasu sprawdzają, jak smakują pączki. Po które z nich Polacy sięgają najchętniej i, jeśli już ulegną pokusie, to czy zrujnuje to ich dietetyczne założenia oraz marzenia o zachowaniu obecnej lub osiągnięciu wymarzonej sylwetki?
Herbata - rodzaj żeński. Kobiety w świecie herbaty
Widząc zdjęcia ze zbiorów herbaty, które w dalszym ciągu są przeprowadzane głównie ręcznie, widzimy przy herbacianych krzewach niemal same kobiety. To one są pierwszym ogniwem w łańcuchu produkcji herbaty, ale mimo swojej istotnej roli są nader często niedoceniane. W krajach jak Indie czy Sri Lanka, które są odpowiednio drugim i czwartym największym producentem herbaty, zbieraczki herbaty często są słabo opłacane, karane za niewypełnianie norm, a ich warunki zakwaterowania na plantacjach pozostawiają wiele do życzenia. Raczej nie mają także perspektyw awansu w tej branży. W samej produkcji herbaty spotkamy już większą liczbę mężczyzn, a stanowiska kierownicze na plantacjach w tych krajach są dla kobiet niemal niedostępne.
The Best Chef Awards 2023: Oto najlepsze szefowe kuchni na świecie
Ana Roš, założycielka i szefowa kuchni restauracji Hiša Franko ze Słowenii, została w tym roku uhonorowana trzecim miejscem w rankingu The Best Chef Awards. Dabiz Muñoz trzeci rok z rzędu został najlepszym szefem kuchni na świecie, a drugie miejsce na podium zajął Albert Adrià.
Czym się różni chemex od dripa? Te metody parzenia kawy robią furorę
Co drugi Polak rozpoczyna dzień pracy od filiżanki kawy – tak wskazują analizy Food Research Institute. 45 proc. badanych uważa, że to właśnie kawa zapewnia im większą produktywność. A gdyby tak pójść o krok dalej i zadbać o to, aby smakowała jeszcze lepiej, a jej przygotowywanie stało się pasją?
Zuzanna Skalska: Oswoiliśmy się z weganizmem
Polska jest rajem dla wszystkich wegan i wegetarian. Wygląda na to, że żadne państwo nie ma tak dużego asortymentu potraw bezmięsnych, co my w Europie - mówi Zuzanna Skalska, analityczka trendów w biznesie i innowacjach.
Nature Food: Dieta roślinna jest najlepsza dla klimatu
Diety, z których całkowicie wyłącza się produkty pochodzenia zwierzęcego, są najkorzystniejsze dla środowiska pod względem emisji gazów cieplarnianych, wykorzystania wody oraz gruntów. Tak wynika z badań opublikowanych na łamach czasopisma Nature Food.