Z Nigerii do Londynu: Kulinarna rewolucja w Chishuru, której pomysłodawczynią jest Adejoké Bakare, pierwsza czarnoskóra kobieta w Wielkiej Brytanii z gwiaz...
Cena przygotowania tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami wraz z barszczem przed tegorocznymi świętami jest o 13 proc. wyższa niż rok temu, a najdroższ...
Większość kobiet doskonale zna ten stan i nie musi nawet patrzeć w kalendarz, aby zorientować się, że coś jest na rzeczy. Zespół napięcia przedmiesiączkowe...
Od momentu, gdy na temat chłodnika litewskiego napisano artykuł w „The New York Times”, rozgorzała dyskusja w kwestii pochodzenia tego atrakcyjnego dania s...
Do fast foodów przylgnął wizerunek niezdrowego, ale za to taniego i łatwo dostępnego jedzenia. Tymczasem prawie ośmiu na dziesięciu Amerykanów uważa tego r...
W Polsce ślady wytwarzania sera sięgają epoki neolitu. Co ciekawe: ustalenia badaczy dowodzą, że produkowany wtedy przysmak to nie kojarzony najczęściej z...
Londyńska restauracja Darjeeling Express od chwili powstania zatrudnia same kobiety. Jakie są początki tego miejsca i jak panie radzą sobie wspólnie w jedn...
Smak, konsystencja i zapach ulubionych dań z dzieciństwa pozostaje w pamięci na zawsze. Wielu osobom nawet wizyta w najbardziej wyrafinowanej restauracji n...
Wprawdzie tłusty czwartek to jeden konkretny dzień w tygodniu, ale, jak zauważa Magda Gessler, w Warszawie już od dwóch tygodni trwa pączkomania, w trakcie...
17 stycznia to Światowy Dzień Pizzy - święto ważne nie tylko dla Włochów, ale także dla ogromnej liczby fanów włoskiego dania z całego świata. W Polsce rów...
Istnieją produkty, których jedzenie pozwala zrzucić kilogramy. Łączy je niski indeks glikemiczny. Co to oznacza i z czym można je łączyć? Dietetyczka Katar...
Widząc zdjęcia ze zbiorów herbaty, które w dalszym ciągu są przeprowadzane głównie ręcznie, widzimy przy herbacianych krzewach niemal same kobiety. To one...
Ana Roš, założycielka i szefowa kuchni restauracji Hiša Franko ze Słowenii, została w tym roku uhonorowana trzecim miejscem w rankingu The Best Chef Awards...
Wśród Polaków sukcesywnie wzrasta liczba zwolenników wegańskiego stylu życia. Najnowsze badanie pokazuje, co stanowi najsilniejszą motywację do dokonania t...
Szefowie kuchni europejskich restauracji głośno nazywają łososia "kurczakiem morskim". Sprawę skomentowały dla nas szefowa kuchni Agata Wojda i restaurator...
Sukcesy słoweńskiej szefowej kuchni Any Roš to dowód na to, że nie tylko mają mężczyźni sprawdzają się jako najlepsi szefowie kuchni. Restauracja „Hiša Fra...
Co drugi Polak rozpoczyna dzień pracy od filiżanki kawy – tak wskazują analizy Food Research Institute. 45 proc. badanych uważa, że to właśnie kawa zapewni...
Polska jest rajem dla wszystkich wegan i wegetarian. Wygląda na to, że żadne państwo nie ma tak dużego asortymentu potraw bezmięsnych, co my w Europie - mó...
Diety, z których całkowicie wyłącza się produkty pochodzenia zwierzęcego, są najkorzystniejsze dla środowiska pod względem emisji gazów cieplarnianych, wyk...