Reklama

Spór o chłodnik litewski. Jak zimna zupa podgrzała nastroje internautów?

Od momentu, gdy na temat chłodnika litewskiego napisano artykuł w „The New York Times”, rozgorzała dyskusja w kwestii pochodzenia tego atrakcyjnego dania serwowanego w upalne dni. Skąd tyle kontrowersji wokół polskiej zupy?

Publikacja: 16.09.2024 11:37

Na łamach „The New York Times” określono chłodnik jako jedną z najpopularniejszych polskich potraw,

Chłodnik

Na łamach „The New York Times” określono chłodnik jako jedną z najpopularniejszych polskich potraw, podając jednocześnie jego odpowiednik w języku litewskim brzmiący Šaltibarščiai.

Foto: Adobe Stock

– Najlepsza zupa na ostatnie dni lata – zatytułowano post na profilu instagramowym „New York Times Cooking”, poświęcony niezwykle apetycznie zaprezentowanemu chłodnikowi litewskiemu. Soczyście różowy kolor zupy, z dodanymi do niej rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem, koperkiem i jajkiem zachęcają do sięgnięcia po przepis na to danie, będące alternatywą dla tradycyjnych zup serwowanych na gorąco. I choć wygląd potrawy przypadł do gustu internautom, którzy w komentarzach deklarowali chęć przygotowania jej według zaproponowanego przepisu, a także wyrażali nadzieję, że do końca lata, czyli do 22 września, zdążą jeszcze się nią uraczyć, to jednak nazwanie chłodnika litewskiego tradycyjnym polskim daniem nie spodobało się wielu odbiorcom. Jakie podjęli działania?

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Kuchnia
Nowe kuchenne rewolucje. Na czym polega fenomen air fryerów?
Kuchnia
Nie żyje Anne Burrell, gwiazda amerykańskich programów kulinarnych
Kuchnia
Systemowa przemoc we francuskiej gastronomii. Co ujawniła książka dziennikarki?
Kuchnia
Kucharki i kucharze wbrew sobie? Badanie pokazało, jak Polacy podchodzą do gotowania
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Kuchnia
Kto w tym roku w Europie zapłaci najwięcej za świąteczny obiad? Polska w dolnej części stawki
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama