Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Aktualizacja: 28.08.2025 08:29 Publikacja: 16.09.2024 11:37
Chłodnik
Na łamach „The New York Times” określono chłodnik jako jedną z najpopularniejszych polskich potraw, podając jednocześnie jego odpowiednik w języku litewskim brzmiący Šaltibarščiai.
Foto: Adobe Stock
– Najlepsza zupa na ostatnie dni lata – zatytułowano post na profilu instagramowym „New York Times Cooking”, poświęcony niezwykle apetycznie zaprezentowanemu chłodnikowi litewskiemu. Soczyście różowy kolor zupy, z dodanymi do niej rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem, koperkiem i jajkiem zachęcają do sięgnięcia po przepis na to danie, będące alternatywą dla tradycyjnych zup serwowanych na gorąco. I choć wygląd potrawy przypadł do gustu internautom, którzy w komentarzach deklarowali chęć przygotowania jej według zaproponowanego przepisu, a także wyrażali nadzieję, że do końca lata, czyli do 22 września, zdążą jeszcze się nią uraczyć, to jednak nazwanie chłodnika litewskiego tradycyjnym polskim daniem nie spodobało się wielu odbiorcom. Jakie podjęli działania?
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Frytkownice beztłuszczowe (air fryer) od kilku lat skutecznie wypierają te tradycyjne, a nawet piekarniki i kuch...
Choć nie ma jej wśród nas, jej ciepło i bezgraniczna miłość pozostaną z nami na zawsze – napisali we wspólnym oś...
„Francja ogłosiła się najlepszą gastronomią na świecie i wierzy, że musi utrzymać swoją pozycję, bez względu na...
Wiele osób gotuje w domu, jednak nie zawsze robimy to z przyjemnością. Równocześnie nawet ci, którzy lubią gotow...
Do języka potocznego przeszło nieco romantyczne powiedzenie o tym, by może jednak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady.
Cena przygotowania tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami wraz z barszczem przed tegorocznymi świętami jest...
Kiedyś dotacje, teraz raczej kredyty na preferencyjnych warunkach. Podejście Brukseli do finansowania rozwoju przedsiębiorstw z branży rolno-spożywczej ewoluuje, ale niezmienne jest to, że wciąż firmy mogą liczyć na wsparcie. Co więcej, już nie tylko ze środków unijnych, ale także krajowych.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas