Kucharki i kucharze wbrew sobie? Badanie pokazało, jak Polacy podchodzą do gotowania

Wiele osób gotuje w domu, jednak nie zawsze robimy to z przyjemnością. Równocześnie nawet ci, którzy lubią gotować, spędzają w kuchni mniej czasu, niż by chcieli. Z czego wynika ten paradoks? Te i inne kwestie wzięli na warsztat autorzy nowego badania wśród Polek i Polaków.

Publikacja: 20.05.2025 12:07

Gotowanie to istotny element codziennego życia – aż 64 proc. badanych spędza na tej czynności od 1 d

Gotowanie to istotny element codziennego życia – aż 64 proc. badanych spędza na tej czynności od 1 do 2 godzin dziennie.

Foto: Adobe Stock

Dla niektórych gotowanie jest źródłem radości i satysfakcji, istnieje jednak spora grupa osób, które z  różnych względów najchętniej zrezygnowałyby z tej czynności. Niestety, podejście do gotowania często nie ma odzwierciedlenia w praktyce – często musimy działać wbrew swoim własnym preferencjom.

„Polacy od kuchni”: nasze podejście do gotowania jest pełne paradoksów

Do takich wniosków doszli autorzy raportu pod tytułem „Polacy od kuchni, czyli jak gotujemy – na co dzień czy od święta?”. Badanie przeprowadzono w lutym tego roku na zamówienie firmy cateringów dietetycznych Maczfit przez pracownię badawczą SW Research na reprezentatywnej próbie 1529 Polek i Polaków w wieku od 18 do 55 lat.

Gotowanie to istotny element codziennego życia – aż 64 proc. badanych spędza na tej czynności od 1 do 2 godzin dziennie. Polki i Polacy przeważnie też gotują sobie sami na co dzień – stwierdziło to 74 proc badanych. Tylko 2,6 proc. nie robi tego nigdy, zaś mniej niż jedna czwarta – gotuje samodzielnie raz lub dwa razy w tygodniu.

Spora grupa respondentów, bo 39 proc., zadeklarowała, że lubi gotować codziennie. Mimo to tylko 32 proc. robi to faktycznie. Jeszcze więcej, bo aż 44 proc. badanych lubi gotować tylko w dni wolne, choć aż połowa z nich gotuje kilka razy w tygodniu, również w dni powszednie. Luksus gotowania w dni wolne ma jedynie 17 proc. respondentów.

Czytaj więcej

Fast food to luksus – tak twierdzi większość Amerykanów i Amerykanek

Istnieje też wśród Polek i Polaków całkiem odmienne podejście do gotowania — 17 proc. badanych stwierdziło, że nie lubi tego robić. Jednocześnie 15 proc. z tego grona przyznało, że gotuje codziennie, a blisko jedna trzecia (31 proc.) — kilka razy w tygodniu.

Dlaczego Polki i Polacy nie lubią gotować?

Z czego wynika niechęć do gotowania? Najwięcej, bo 48 procent wskazało na konieczność sprzątania po posiłku. Odsetek ten wzrasta do 55 procent w przypadku osób w wieku od 26 do 35 lat. Zdaniem autorów badania może to wynikać ze specyfiki etapu życia, w jakim znajdują się młodzi ludzie: muszą pogodzić obowiązki zawodowe z rodzinnymi.

Problemem jest też monotonia w kuchni i brak pomysłów na posiłki, co stwierdziło 43 proc. badanych – zwłaszcza kobiety i mieszkańcy dużych miast. Na brak czasu wskazało z kolei 40 proc. respondentów. Blisko jedna trzecia (29 proc.) wymieniła trud planowania zakupów spożywczych, zaś 26,8 proc. – problemy organizacyjne wynikające z różnych godzin powrotu do domu poszczególnych członków rodziny.

Czytaj więcej

Mało znana restauracja zrezygnowała z profesjonalnych kucharzy i... zyskała tłumy klientów

Wróćmy na chwilę do czasu, jaki poświęcamy na gotowanie. Powyżej dwóch godzin spędza w kuchni 12,5 proc. tych, którzy nie lubią gotować, podczas gdy w przypadku miłośników gotowania odsetek ten spada do niecałych sześciu procent.

Zdaniem ekspertów u osób, które niespecjalnie lubią gotować, rodzi to dodatkową frustrację, że z różnych względów gotowanie zabiera nam więcej czasu.

Badanie pokazało też różnice mężczyznami i a kobietami w kwestii gotowania, co prawdopodobnie wynika z trwałości tradycyjnego podziału ról społecznych, przypisanych do obydwu płci. Mężczyźni częściej przyznają, że w ogóle nie gotują, z kolei kobiety częściej wskazywały, że gotują codziennie.

Źródło:
Materiały prasowe

Dla niektórych gotowanie jest źródłem radości i satysfakcji, istnieje jednak spora grupa osób, które z  różnych względów najchętniej zrezygnowałyby z tej czynności. Niestety, podejście do gotowania często nie ma odzwierciedlenia w praktyce – często musimy działać wbrew swoim własnym preferencjom.

„Polacy od kuchni”: nasze podejście do gotowania jest pełne paradoksów

Pozostało jeszcze 89% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Kuchnia
Kto w tym roku w Europie zapłaci najwięcej za świąteczny obiad? Polska w dolnej części stawki
Materiał Promocyjny
Słodycze a PMS. Co warto jeść przed okresem?
Kuchnia
Spór o chłodnik litewski. Jak zimna zupa podgrzała nastroje internautów?
Kuchnia
Fast food to luksus – tak twierdzi większość Amerykanów i Amerykanek
Kuchnia
27 marca Dzień Sera. Odkrycie dotyczące jego produkcji w Polsce tysiące lat temu zaskakuje