Reklama
Rozwiń
Reklama

Nowe kuchenne rewolucje. Na czym polega fenomen air fryerów?

Frytkownice beztłuszczowe (air fryer) od kilku lat skutecznie wypierają te tradycyjne, a nawet piekarniki i kuchenne urządzenia wielofunkcyjne. To dobre rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu na skupianie się na gotowaniu, a chcą się dobrze odżywiać i mieć wpływ na to, co jedzą – mówi Ewa Wachowicz, autorka programów i książek kulinarnych, restauratorka.

Publikacja: 21.07.2025 14:07

O popularności frytkownic beztłuszczowych w Polsce mogą świadczyć m.in. zasięgi grup w mediach społe

O popularności frytkownic beztłuszczowych w Polsce mogą świadczyć m.in. zasięgi grup w mediach społecznościowych, na których publikowane są przepisy kulinarne przeznaczone dla tych urządzeń.

Foto: Adobe Stock

W przeciwieństwie do tradycyjnych frytkownic, które wymagają zanurzenia potraw w głębokim oleju, elektryczne air fryery minimalizują lub całkowicie eliminują potrzebę użycia tłuszczu, często ograniczając go do zaledwie jednej łyżki na kilogram ziemniaków. Ich podstawą działania jest technologia AirFry, polegająca na bardzo szybkim obiegu gorącego powietrza w zamkniętej komorze umieszczonej w wyjmowanym koszyku. Mimo nazwy „frytkownica” to urządzenia wielofunkcyjne. Można w nich również piec mięsa, warzywa, ryby, a nawet ciasta czy zapiekanki. Wiele modeli oferuje funkcje grillowania, podgrzewania, rozmrażania, a nawet suszenia owoców czy przygotowywania jogurtu. To sprawia, że air fryer może zastąpić kilka innych urządzeń kuchennych. Szacuje się, że do 2030 roku światowa wartość tego rynku przekroczy dwa miliardy dolarów.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Kuchnia
Nie żyje Anne Burrell, gwiazda amerykańskich programów kulinarnych
Kuchnia
Systemowa przemoc we francuskiej gastronomii. Co ujawniła książka dziennikarki?
Kuchnia
Kucharki i kucharze wbrew sobie? Badanie pokazało, jak Polacy podchodzą do gotowania
Kuchnia
Kto w tym roku w Europie zapłaci najwięcej za świąteczny obiad? Polska w dolnej części stawki
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Materiał Promocyjny
Słodycze a PMS. Co warto jeść przed okresem?
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama