Reklama

Nowe kuchenne rewolucje. Na czym polega fenomen air fryerów?

Frytkownice beztłuszczowe (air fryer) od kilku lat skutecznie wypierają te tradycyjne, a nawet piekarniki i kuchenne urządzenia wielofunkcyjne. To dobre rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu na skupianie się na gotowaniu, a chcą się dobrze odżywiać i mieć wpływ na to, co jedzą – mówi Ewa Wachowicz, autorka programów i książek kulinarnych, restauratorka.

Publikacja: 21.07.2025 14:07

O popularności frytkownic beztłuszczowych w Polsce mogą świadczyć m.in. zasięgi grup w mediach społe

O popularności frytkownic beztłuszczowych w Polsce mogą świadczyć m.in. zasięgi grup w mediach społecznościowych, na których publikowane są przepisy kulinarne przeznaczone dla tych urządzeń.

Foto: Adobe Stock

W przeciwieństwie do tradycyjnych frytkownic, które wymagają zanurzenia potraw w głębokim oleju, elektryczne air fryery minimalizują lub całkowicie eliminują potrzebę użycia tłuszczu, często ograniczając go do zaledwie jednej łyżki na kilogram ziemniaków. Ich podstawą działania jest technologia AirFry, polegająca na bardzo szybkim obiegu gorącego powietrza w zamkniętej komorze umieszczonej w wyjmowanym koszyku. Mimo nazwy „frytkownica” to urządzenia wielofunkcyjne. Można w nich również piec mięsa, warzywa, ryby, a nawet ciasta czy zapiekanki. Wiele modeli oferuje funkcje grillowania, podgrzewania, rozmrażania, a nawet suszenia owoców czy przygotowywania jogurtu. To sprawia, że air fryer może zastąpić kilka innych urządzeń kuchennych. Szacuje się, że do 2030 roku światowa wartość tego rynku przekroczy dwa miliardy dolarów.

– Zauważyłam, że te urządzenia są lubiane zwłaszcza przez młodych ludzi, którzy wynajmują małe mieszkania czy pokoje i dzięki nim są w stanie przygotować pełnowartościowy posiłek, nie mając w pełni wyposażonej kuchni – zauważa Ewa Wachowicz, która od wielu lat prowadzi i produkuje program „Ewa gotuje”.

Air fryer – gotowanie szybciej i zdrowiej

Smażenie w air fryerze znacząco redukuje spożycie tłuszczu, a tym samym zawartość kalorii, co czyni je zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Jest to korzystne dla osób dbających o wagę, serce i poziom cholesterolu. Urządzenie pomaga również zachować więcej składników odżywczych, witamin i minerałów dzięki szybszemu i krótszemu czasowi gotowania. Dodatkowo zmniejsza powstawanie szkodliwych związków, takich jak określany jako potencjalnie rakotwórczy akrylamid oraz innych toksycznych substancji, które mogą powstawać podczas tradycyjnego głębokiego smażenia, zwłaszcza przy wielokrotnym użyciu tego samego oleju.

Czytaj więcej

Kucharki i kucharze wbrew sobie? Badanie pokazało, jak Polacy podchodzą do gotowania

– Mogą nam pomóc zadbać o zdrowie, jeśli będziemy przygotowywać tak posiłki, żeby nie traciły przy takiej obróbce wartości odżywczych. Oczywiście potrzeba do tego chęci, nie tylko samego sprzętu – mówi Ewa Wachowicz, właścicielka krakowskiej restauracji Zalipianki.  – Nie jestem jednak za drastycznym ograniczeniem tłuszczów w diecie, a zwolenniczką diety zbilansowanej, komponowanej tak, żeby wszystkie składniki współgrały ze sobą. I tłuszcze, i białka, i węglowodany – zastrzega ekspertka kulinarna.

Reklama
Reklama

To alternatywa dla osób, które nie umieją lub nie lubią gotować – lub wręcz przeciwnie – lubią eksperymentować, a także tych, które nie lubią tracić czasu na przygotowywanie potraw, chcą zredukować ilość spożywanego tłuszczu, nie mają piekarnika, czy też zależy im na oszczędnościach. Jedną z największych zalet air fryerów jest to, że rozgrzewają się niemal natychmiast, więc w ciągu 20 minut można przygotować całe danie, a w tym czasie piekarniki starszej generacji dopiero są gotowe do użycia. Zajmują też znacznie mniej miejsca i są łatwe w czyszczeniu. W większości modeli kosze nadają się do zmywarki, ale mycie ręczne też nie jest skomplikowane. Dużą zaletą są również kwestie bezpieczeństwa, gdzie ograniczone jest ryzyko poparzenia się pryskającym gorącym olejem, choć w tym przypadku należy pamiętać o wysokim nagrzaniu wewnętrznych ścian komory przy wyciąganiu potraw z kosza.

O popularności frytkownic beztłuszczowych w Polsce mogą świadczyć zasięgi grup w mediach społecznościowych, na których publikowane są przepisy kulinarne przeznaczone dla tych urządzeń. „Frytkownica beztłuszczowa przepisy Przepisyzairfryer.pl” liczy 48 tys. członków, „przepisy.airfryer” prawie 59 tys., a „Airfryer przepisy” obserwuje aż 614 tys. użytkowników.

Poziom trudności proponowanych dań i wykorzystanych w nich składników jest bardzo zróżnicowany: od pieczonych ziemniaków (świetny pomysł na obtoczenie ich w mące z solą – smakują jak te z ogniska), zapiekanki, kurczaki, po bezę Pavlovą, fit serniki czy jagodzianki.

– Wychodzi z nich świetna ryba, bardzo smaczne różnego rodzaju warzywa. Dla mnie to urządzenie jest za małe, kiedy przychodzi cała rodzina i częściej korzystam z piekarnika, ale na dwie osoby całkowicie wystarcza – przekonuje Ewa Wachowicz.

Air fryer – prawdziwe kuchenne rewolucje

Nazywany czasem minipiekarnikiem, a czasem zdrowszą wersją mikrofalówki, air fryer raczej nie będzie chwilową modą, bo odpowiada na fundamentalne i powszechne potrzeby w różnych grupach demograficznych. Dla zapracowanych rodziców to kwestia szybkości przygotowania zdrowszych dań dla dzieci, dla osób dbających o zdrowie to sposób na redukcję tłuszczu („frytki bez poczucia winy”), dla studentów to sposób na ekonomiczne i łatwe gotowanie w małych przestrzeniach, a seniorów przekonuje prostota jego obsługi.

Reklama
Reklama

Czytaj więcej

"Cukiernictwo to chemia i fizyka". Wyjątkowo słodki biznes Joanny Banad

Wybór urządzenia nie należy do zadań łatwych, bo jest już wiele dostępnych modeli. Różnią się głównie wielkością i ilością koszy do pieczenia – jednym lub dwoma, ilością programów, zasięgami temperatury i zużyciem energii. Najtańsze frytkownice beztłuszczowe można kupić choćby w dyskontach, gdzie ich ceny zaczynają się od 79 zł. Za te bardziej rozbudowane, z elektronicznymi modułami podpowiadającymi przepisy, trzeba zapłacić 1700 zł. Przeglądając polskie fora użytkowników air fryerów, można wyciągnąć wnioski, że zazwyczaj decydują się na modele ze średniej półki, mieszczące się w przedziale cenowym 170 – 400 zł.

„Wartość światowego rynku frytkownic beztłuszczowych szacowano na 1,28 mld dolarów w 2023 r., a według prognoz do 2030 r. osiągnie ona 2,07 mld dolarów” – czytamy w raporcie amerykańskiej firmy zajmującej się badaniami rynku Grand View Research. - „Czynnikami napędzającymi rynek są: świadomość konsumentów na temat zdrowia, wprowadzanie nowych produktów, elastyczność i łatwa dostępność frytkownic beztłuszczowych, a także wpływ mediów społecznościowych i celebrytów”.

W Polsce w 2024 roku frytkownice beztłuszczowe wyróżniły się w sektorze sprzedaży małego AGD spektakularnym przyrostem o 185,2 proc. w porównaniu do analogicznego okresu w 2023 roku – podają Wiadomości Handlowe. Eksperci ekonomiczni podkreślają, że dynamika ta wskazuje, że rynek nadal znajduje się w fazie intensywnego wzrostu. Przyciąga nowych graczy i zwiększa konkurencję. 

Źródła:
https://www-grandviewresearch-com/
https://www.wiadomoscihandlowe.pl

W przeciwieństwie do tradycyjnych frytkownic, które wymagają zanurzenia potraw w głębokim oleju, elektryczne air fryery minimalizują lub całkowicie eliminują potrzebę użycia tłuszczu, często ograniczając go do zaledwie jednej łyżki na kilogram ziemniaków. Ich podstawą działania jest technologia AirFry, polegająca na bardzo szybkim obiegu gorącego powietrza w zamkniętej komorze umieszczonej w wyjmowanym koszyku. Mimo nazwy „frytkownica” to urządzenia wielofunkcyjne. Można w nich również piec mięsa, warzywa, ryby, a nawet ciasta czy zapiekanki. Wiele modeli oferuje funkcje grillowania, podgrzewania, rozmrażania, a nawet suszenia owoców czy przygotowywania jogurtu. To sprawia, że air fryer może zastąpić kilka innych urządzeń kuchennych. Szacuje się, że do 2030 roku światowa wartość tego rynku przekroczy dwa miliardy dolarów.

Pozostało jeszcze 88% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Reklama
Kuchnia
Nie żyje Anne Burrell, gwiazda amerykańskich programów kulinarnych
Kuchnia
Systemowa przemoc we francuskiej gastronomii. Co ujawniła książka dziennikarki?
Kuchnia
Kucharki i kucharze wbrew sobie? Badanie pokazało, jak Polacy podchodzą do gotowania
Kuchnia
Kto w tym roku w Europie zapłaci najwięcej za świąteczny obiad? Polska w dolnej części stawki
Materiał Promocyjny
Słodycze a PMS. Co warto jeść przed okresem?
Reklama
Reklama