Reklama

Pierwsza w historii mistrzyni sushi z gwiazdką Michelin. Kim jest Chizuko Kimura?

Japońska szefowa kuchni Chizuko Kimura odzyskała w tym roku dla swojej paryskiej restauracji gwiazdkę Michelin, którą wcześniej wywalczył nieżyjący już mąż Kimury. Japonka stała się tym samym pierwszą na świecie mistrzynią sushi płci żeńskiej, której przyznano to prestiżowe wyróżnienie.

Publikacja: 22.07.2025 19:48

Poziom mistrzowski, którego osiągnięcie zajmuje mniej więcej dekadę, Chizuko Kimura wypracowała w pi

Poziom mistrzowski, którego osiągnięcie zajmuje mniej więcej dekadę, Chizuko Kimura wypracowała w pięć lat.

Foto: Adobe Stock

Sushi Shunei to znajdująca się w paryskiej dzielnicy Montmartre, działająca zaledwie od czterech lat niewielka japońska restauracja. Na jej czele stoi 55-letnia Chizuko Kimura, która pod koniec marca tego roku odzyskała dla restauracji gwiazdkę Michelin.

Kimura została w ten sposób pierwszą w liczącej ponad 120 lat historii słynnego czerwonego przewodnika mistrzynią sushi płci żeńskiej, która zdobyła gwiazdkę dla swojej restauracji. Japonka przetarła szlak kolejnym kobietom w profesjonalnej sferze kuchni japońskiej – branży, w której od wielu lat dominują mężczyźni.

Chizuko Kimura – pierwsza w historii mistrzyni sushi z gwiazdką Michelin

„Jeżeli to wyróżnienie będzie w stanie zainspirować inne kobiety lub doda im odwagi, będę bardzo szczęśliwa” – powiedziała Kimura w rozmowie z AFP.

W restauracji Sushi Shunei znajduje się zaledwie dziewięć miejsc. Lokal oferuje menu degustacyjne w tradycyjnym japońskim stylu omakase, w dwóch wersjach.

Autorzy słynnego czerwonego przewodnika docenili restaurację za „autentyczne doznania sensoryczne dzięki wyrazistym nigiri, wyjątkowej selekcji ryb, mistrzowskiemu wykonaniu i szerokiej gamie subtelnych przypraw”, a także za „unikatową japońską wizję gościnności, która jest jednocześnie dyskretna i niezwykle uważna” – czytamy w werdykcie twórców przewodnika Michelin.

Reklama
Reklama

Czytaj więcej

Łamie reguły fine dining, a zdobyła gwiazdkę Michelin. "Doskonałe jedzenie nie potrzebuje lnianych obrusów"

Eksperci chwalą też eleganckie, minimalistyczne wnętrze restauracji, w którym ominuje typowe dla tradycyjnych japońskich lokali jasne drewno. Wszyscy goście zasiadają przy jednym, długim stole, zaś oryginalny projekt sufitu czerpie inspiracje ze sztuki origami.

Historia Chizuko Kimury i restauracji Sushi Shunei

Chizuko Kimura nigdy nie wiązała swojej przyszłości z gastronomią. Wcześniej przez wiele lat pracowała jako przewodniczka turystyczna. W 2005 roku wyszła za mąż za Shunei Kimurę, który w latach 80. wyemigrował z Japonii do Francji.

Od tamtej pory Shunei Kimura szlifował swoje kulinarne umiejętności we francuskich restauracjach. W 2020 roku zdecydował, że otworzy własny lokal, co udało mu się zrealizować już rok później.

Restauracja Sushi Shunei błyskawicznie stała się fenomenem na gastronomicznej mapie Paryża i odniosła ogromny sukces. Shunei Kimura zdobył dla swojego lokalu gwiazdkę Michelin już w 2022 roku, zaledwie dziewięć miesięcy od otwarcia.

Równolegle do tych wydarzeń Chizuko Kimura straciła pracę z powodu pandemii. Początkowo chciała wrócić do swojego zawodu, jednak zaczęła pomagać mężowi w restauracyjnej kuchni, co zaszczepiło w niej pasję do gotowania na najwyższym poziomie.

Reklama
Reklama

Już wtedy mąż Japonki cierpiał na raka wątroby, którego zdiagnozowano u niego w 2015 roku. Długo nie poddawał się – nadal pracował i niewiele opowiadał najbliższym o swojej chorobie. Zmarł w czerwcu 2022 roku, około trzy miesiące po zdobyciu gwiazdki Michelin.

Kiedy było już jasne, że mąż Chizuko przegrywa z nowotworem, Japonka obiecała mu, że przejmie po nim restaurację. Mając wsparcie zaprzyjaźnionych mistrzów sushi, zaczęła intensywną naukę. W dni wolne od pracy szkoliła się w innych restauracjach. Poziom mistrzowski, którego osiągnięcie zajmuje mniej więcej dekadę, Kimura wypracowała w pięć lat.

Czytaj więcej

Systemowa przemoc we francuskiej gastronomii. Co ujawniła książka dziennikarki?

W 2023 roku restauracja Sushi Shunei straciła gwiazdkę. To standardowa praktyka twórców czerwonego przewodnika, kiedy w restauracji zmienia się szef kuchni.

Informacja o utracie gwiazdki tylko zdopingowała Japonkę do wytężonej pracy. Jeszcze w tym samym roku na stanowisku szefa kuchni zatrudniła doświadczonego mistrza sushi, Takeshiego Morookę, który wraz z nią odpowiada za sukces restauracji. W wywiadach Chizuko Kimura podkreśla, że jej nowym celem jest zdobycie kolejnej gwiazdki Michelin.

Reklama
Reklama

Sushi Shunei to znajdująca się w paryskiej dzielnicy Montmartre, działająca zaledwie od czterech lat niewielka japońska restauracja. Na jej czele stoi 55-letnia Chizuko Kimura, która pod koniec marca tego roku odzyskała dla restauracji gwiazdkę Michelin.

Kimura została w ten sposób pierwszą w liczącej ponad 120 lat historii słynnego czerwonego przewodnika mistrzynią sushi płci żeńskiej, która zdobyła gwiazdkę dla swojej restauracji. Japonka przetarła szlak kolejnym kobietom w profesjonalnej sferze kuchni japońskiej – branży, w której od wielu lat dominują mężczyźni.

Pozostało jeszcze 86% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Reklama
Jej historia
Malarka Elżbieta Radziwiłł: Ludzie zbierają zaprojektowane przeze mnie flakony i opakowania
Jej historia
90-letnia Anne Reid udowadnia, że kariera aktorki może rozkwitnąć w każdym wieku
Jej historia
Kobieca siła. Oto, kogo Barbra Streisand zaprosiła do współpracy przy swojej nowej płycie
Jej historia
Jessica Chastain: Trudne początki oscarowej aktorki
Jej historia
Pamela Anderson: Chcę rzucić wyzwanie standardom panującym w branży beauty
Reklama
Reklama