Reklama

Łamie reguły fine dining, a zdobyła gwiazdkę Michelin. "Doskonałe jedzenie nie potrzebuje lnianych obrusów"

Z Nigerii do Londynu: Kulinarna rewolucja w Chishuru, której pomysłodawczynią jest Adejoké Bakare, pierwsza czarnoskóra kobieta w Wielkiej Brytanii z gwiazdką Michelin. Jej kuchnia łączy bogate tradycje afrykańskie z nowoczesnymi technikami kulinarnymi.

Publikacja: 27.01.2025 20:17

Adejoké Bakare: Lubię być w niej już o 7.00 rano, aby pracować nad sosami, zanim przyjdzie reszta ek

Adejoké Bakare: Lubię być w niej już o 7.00 rano, aby pracować nad sosami, zanim przyjdzie reszta ekipy kuchennej – uwielbiam ciszę w kuchni o poranku.

Foto: Harriet Langford

Marzenie Joké o pracy w gastronomii sięga jeszcze czasów jej studiów na uniwersytecie w Nigerii. Studiowała tam nauki biologiczne i prowadziła wózek z rybami i frytkami w wolnym czasie. Po przeprowadzce do Wielkiej Brytanii 20 lat temu pracowała w różnych branżach, w tym w opiece medycznej oraz zarządzaniu infrastrukturą. Dodatkowo sprzedawała jedzenie z vana przed kościołem w południowo-wschodnim Londynie. Prowadziła również kilka klubów kolacyjnych, a następnie wygrała konkurs, który umożliwił jej otwarcie na trzy miesiące restauracji typu pop-up w Brixton Village na południu Londynu. Kiedy Jay Rayner, słynny krytyk kulinarny piszący dla tygodnika „Observer” odwiedził restaurację i opisał ją w recenzji, pop-up przekształcił się w stałą restaurację.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Wywiad
Z baletu do biznesu. Była primabalerina ma dziś firmę organizującą śluby marzeń
Wywiad
17-letnia naukowczyni Kornelia Wieczorek na prestiżowej liście magazynu „Time”
Wywiad
13-letnia Amelia Golda zadebiutowała u boku Arka Jakubika. „Pod koniec zdjęć wydawało mi się, że nie mam już łez”
Wywiad
Agnieszka Specjalska zamieniła korporację na własny biznes z misją. „Warto się odważyć”
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Wywiad
Pierwsza dama Marta Nawrocka: Kobieca siła tkwi w każdej z nas
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama