Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Aktualizacja: 28.08.2025 11:59 Publikacja: 27.01.2025 20:17
Adejoké Bakare: Lubię być w niej już o 7.00 rano, aby pracować nad sosami, zanim przyjdzie reszta ekipy kuchennej – uwielbiam ciszę w kuchni o poranku.
Foto: Harriet Langford
Marzenie Joké o pracy w gastronomii sięga jeszcze czasów jej studiów na uniwersytecie w Nigerii. Studiowała tam nauki biologiczne i prowadziła wózek z rybami i frytkami w wolnym czasie. Po przeprowadzce do Wielkiej Brytanii 20 lat temu pracowała w różnych branżach, w tym w opiece medycznej oraz zarządzaniu infrastrukturą. Dodatkowo sprzedawała jedzenie z vana przed kościołem w południowo-wschodnim Londynie. Prowadziła również kilka klubów kolacyjnych, a następnie wygrała konkurs, który umożliwił jej otwarcie na trzy miesiące restauracji typu pop-up w Brixton Village na południu Londynu. Kiedy Jay Rayner, słynny krytyk kulinarny piszący dla tygodnika „Observer” odwiedził restaurację i opisał ją w recenzji, pop-up przekształcił się w stałą restaurację.
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Balet nauczył mnie robienia wszystkiego na sto procent. Na początku sama układałam serwetki, bo chciałam zbudowa...
Nigdy nie powinniśmy demotywować młodych ludzi, którzy chcą działać, bo to w nich tkwi ogromna siła – mówi licea...
14 sierpnia odbyła się światowa premiera filmu „Skrzat. Nowy początek". Adresowany do młodzieży obraz porusza kw...
Nie warto się zamykać na nowe wyzwania. Trzeba realizować marzenia. Głęboko wierzę, że można działać zgodnie ze...
Do języka potocznego przeszło nieco romantyczne powiedzenie o tym, by może jednak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady.
Polki są niesamowitymi kobietami. Potrafią łączyć aktywne życie zawodowe, z wychowywaniem dzieci i prowadzeniem...
Kiedyś dotacje, teraz raczej kredyty na preferencyjnych warunkach. Podejście Brukseli do finansowania rozwoju przedsiębiorstw z branży rolno-spożywczej ewoluuje, ale niezmienne jest to, że wciąż firmy mogą liczyć na wsparcie. Co więcej, już nie tylko ze środków unijnych, ale także krajowych.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas