Marzenie Joké o pracy w gastronomii sięga jeszcze czasów jej studiów na uniwersytecie w Nigerii. Studiowała tam nauki biologiczne i prowadziła wózek z rybami i frytkami w wolnym czasie. Po przeprowadzce do Wielkiej Brytanii 20 lat temu pracowała w różnych branżach, w tym w opiece medycznej oraz zarządzaniu infrastrukturą. Dodatkowo sprzedawała jedzenie z vana przed kościołem w południowo-wschodnim Londynie. Prowadziła również kilka klubów kolacyjnych, a następnie wygrała konkurs, który umożliwił jej otwarcie na trzy miesiące restauracji typu pop-up w Brixton Village na południu Londynu. Kiedy Jay Rayner, słynny krytyk kulinarny piszący dla tygodnika „Observer” odwiedził restaurację i opisał ją w recenzji, pop-up przekształcił się w stałą restaurację.
We wrześniu 2023 roku restauracja Chishuru zagościła na stałe w Fitzrovii. Jedzenie w Chishuru nie jest próbą wiernego odtworzenia dań, które można znaleźć w zachodniej Afryce; to raczej kuchnia z dzieciństwa Joké, podana w londyńskim wydaniu.
Zestaw lunchowy w restauracji Chishuru
W lutym 2024 roku Michelin przyznał Chishuru gwiazdkę Michelin, co uczyniło Joké pierwszą czarnoskórą kobietą z gwiazdką Michelin w Wielkiej Brytanii oraz drugą czarnoskórą kobietą na świecie, która zdobyła gwiazdkę Michelin za własną restaurację.
W rozmowie z nami mistrzyni kuchni opowiada o swojej drodze do sukcesu.