Czy istnieją produkty, które można jeść, a przy tym chudnąć?
Katarzyna Błażejewska-Stuhr: Tak, muszą to być jednak produkty o niskim indeksie glikemicznym.
Indeks glikemiczny to wskaźnik różnicujący żywność pod względem tego, jak wpływa ona na podniesienie poziomu glukozy w organizmie po posiłku. Im niższa wartość indeksu, tym wolniej po spożyciu konkretnego produktu wzrasta poziom glukozy. Czujemy się najedzeni, ale organizm nie musi produkować dużo insuliny.
Najwyższa wartość indeksu glikemicznego może wynieść 100. Produkty od 100 do 70 są uważane za wysokoglikemiczne, średni poziom obejmuje żywność od 70 do 55, a te poniżej są najkorzystniejsze dla organizmu. Znając te wartości, łatwiej jest kontrolować poziom węglowodanów.
Warto też wspomnieć o ładunku glikemicznym i wyjaśnić, czym w zasadzie jest. Różnica polega na tym, że indeks glikemiczny opisuje wartość produktu w 100 gramach, a ładunek to indeks w praktyce. Uwzględnia wielkość porcji. Chcąc go wyliczyć, dzielimy indeks glikemiczny przez ilość węglowodanów, która jest w danym posiłku. Różnica polega na tym, że przyjmuje się, że porcja kaszy wynosi od 30 do 50 gramów, a z kolei jeżeli zjemy 100 gramów jakiegoś owocu, to nawet tego nie poczujemy.