Zbadano, dlaczego Polacy przechodzą na weganizm. Zaskakujące wyniki

Wśród Polaków sukcesywnie wzrasta liczba zwolenników wegańskiego stylu życia. Najnowsze badanie pokazuje, co stanowi najsilniejszą motywację do dokonania takiego wyboru.

Publikacja: 03.11.2023 14:17

Polacy coraz chętniej przechodzą na weganizm.

Polacy coraz chętniej przechodzą na weganizm.

Foto: Adobe Stock

Z okazji Światowego Dnia Wegan przypadającego 1 listopada aplikacja Glovo zbadała zwyczaje żywieniowe Polaków - z naciskiem na tych wybierających roślinną dietę. Wyniki ankiet mogą być zaskakujące - szczególnie dla idealistów przekonanych, że głównym celem wegan jest pozostanie wiernym ideałom oraz wartościom związanym z ochroną życia zwierząt. Tymczasem okazuje się, iż za taką decyzją dużo częściej kryją się względy pragmatyczne. Najsilniejszą motywacją przy przejściu na dietę wegańską jest bowiem zdrowie. Taką odpowiedź wskazało 71 proc. badanych. Smak (45 proc.) zajął drugie miejsce, a spójność ze światopoglądem dopiero... trzecie (43 proc.). Zaledwie 19 proc. badanych przyznało, że skusiło się na weganizm, gdyż jest on modny.

Weganizm - dieta wymagająca wyrzeczeń

Weganizm, który jest jeszcze bardziej restrykcyjną dietą niż wegetarianizm (wymaga bowiem nie tylko rezygnacji z mięsa, ale również wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, uznając je za moralnie niedopuszczalne wytwory eksploatacji istot żywych), nie jest łatwy do praktykowania. 52 proc.  wegan często lub bardzo często decyduje się na tzw. „cheat meal”, a więc posiłek nie do końca zgodny z wytycznymi diety (31 proc. w całej populacji), a 82 proc. wegan poprawia sobie nastrój jedzeniem (58 proc. w całej populacji). W jaki sposób? Przeważnie sięgając po pizzę lub słodycze. Przyznaje się do tego w obu przypadkach ponad 60 proc. badanych.

Czytaj więcej

Wegetarianizm jest zapisany w genach? Ciekawe odkrycie naukowców

Co jeszcze – na tle innych konsumentów – wyróżnia środowisko wegan? Skłonność oraz otwartość na kulinarne eksperymenty. Aż 55 proc. badanych było na ponad 3 dietach w ciągu ostatnich 2 lat. Rosnącą popularność diety wegańskiej potwierdzają nie tylko rozmowy z jej entuzjastami, ale również dane z zamówień marki zlecającej badanie. W ciągu ostatniego roku kategoria wege wzrosła o 106 proc., liczba zamówionych sałatek o 60 proc., a ogólna kategoria „healthy” o 30 proc.

Weganizm - coś więcej niż tylko dieta

Warto jednak mieć na uwadze, że weganizm nie dotyka wyłącznie kulinarnej sfery życia. Zakłada on również ideę prowadzenia zrównoważonego stylu życia opartego na przekonaniach etycznych, wśród których zasadniczą rolę odgrywa troska o środowisko oraz dobro zwierząt. Dodatkową, bardzo konkretną korzyścią jest wysoce pozytywny wpływ takiej diety na zdrowie. Obniża ona ryzyko chorób serca, dba o właściwy poziom cholesterolu, obniża ciśnienie i kontroluje poziom cukru. Dzięki diecie roślinnej, która jest bogata w błonnik, pomaga w regulowaniu trawienia i utrzymaniu zdrowej wagi. Weganizm wywiera również niebagatelny wpływ na środowisko. Produkcja mięsa wymaga ogromnej ilości zasobów naturalnych i generuje równie duże ilości gazów cieplarnianych. Przechodząc na dietę roślinną, można zmniejszyć ten ślad węglowy, a w konsekwencji – chronić środowisko.

Nie można jednak zapominać, że organizm skorzysta na diecie wegańskiej tylko wówczas, gdy rzeczywiście jest się wiernym jej regułom. Wspominane już częste „grzeszki” wegan w postaci sięgania po pizzę czy słodycze mogą zrujnować plan dbałości o własne zdrowie i dobro planety.

Kuchnia
27 marca Dzień Sera. Odkrycie dotyczące jego produkcji w Polsce tysiące lat temu zaskakuje
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Kuchnia
Darjeeling Express - restauracja, która zatrudnia wyłącznie kobiety. Jak sobie radzi?
Kuchnia
Mało znana restauracja zrezygnowała z profesjonalnych kucharzy i... zyskała tłumy klientów
Kuchnia
Tłusty czwartek. Ile musi kosztować w tym roku dobry pączek? Magda Gessler tłumaczy
Materiał Promocyjny
Naukowa Fundacja Polpharmy ogłasza start XXIII edycji Konkursu o Grant Fundacji
Kuchnia
Światowy Dzień Pizzy. Polacy mają słabość do jedzenia tego dania w nietypowych okolicznościach