Aktualizacja: 22.03.2025 13:20 Publikacja: 03.11.2023 14:17
Polacy coraz chętniej przechodzą na weganizm.
Foto: Adobe Stock
Z okazji Światowego Dnia Wegan przypadającego 1 listopada aplikacja Glovo zbadała zwyczaje żywieniowe Polaków - z naciskiem na tych wybierających roślinną dietę. Wyniki ankiet mogą być zaskakujące - szczególnie dla idealistów przekonanych, że głównym celem wegan jest pozostanie wiernym ideałom oraz wartościom związanym z ochroną życia zwierząt. Tymczasem okazuje się, iż za taką decyzją dużo częściej kryją się względy pragmatyczne. Najsilniejszą motywacją przy przejściu na dietę wegańską jest bowiem zdrowie. Taką odpowiedź wskazało 71 proc. badanych. Smak (45 proc.) zajął drugie miejsce, a spójność ze światopoglądem dopiero... trzecie (43 proc.). Zaledwie 19 proc. badanych przyznało, że skusiło się na weganizm, gdyż jest on modny.
Cena przygotowania tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami wraz z barszczem przed tegorocznymi świętami jest o 13 proc. wyższa niż rok temu, a najdroższy świąteczny posiłek zjedzą Hiszpanie – wynika z badania przeprowadzonego w dwunastu krajach przez platformę inwestycyjną eToro.
Większość kobiet doskonale zna ten stan i nie musi nawet patrzeć w kalendarz, aby zorientować się, że coś jest na rzeczy. Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) może dawać różne objawy, a do najczęstszych z nich należą: wahania hormonalne i obniżenie nastroju. Te z kolei zwiększają chęć sięgania po niezdrowe przekąski, głównie słodycze. Co warto jeść przed okresem, a czego lepiej unikać?
Od momentu, gdy na temat chłodnika litewskiego napisano artykuł w „The New York Times”, rozgorzała dyskusja w kwestii pochodzenia tego atrakcyjnego dania serwowanego w upalne dni. Skąd tyle kontrowersji wokół polskiej zupy?
Do fast foodów przylgnął wizerunek niezdrowego, ale za to taniego i łatwo dostępnego jedzenia. Tymczasem prawie ośmiu na dziesięciu Amerykanów uważa tego rodzaju produkty za luksusowe. Powód? Inflacja, która dotyka również popularne sieci barów szybkiej obsługi.
Przesłanki i czynniki efektywnego wdrażania projektów OZE przez JST uwzględniające kwestie ekonomiczne, środowiskowe i społeczne.
W Polsce ślady wytwarzania sera sięgają epoki neolitu. Co ciekawe: ustalenia badaczy dowodzą, że produkowany wtedy przysmak to nie kojarzony najczęściej z polską kuchnią ser żółty, ale zupełnie inny jego rodzaj.
Jazda na motocyklu to z całą pewnością wielka przyjemność, o czym zaświadczy każdy, kto chociaż raz miał okazję – legalnie, podkreślmy – poprowadzić maszynę na dwóch kołach.
Post przerywany jest popularnym rodzajem diety. Polega na stosowaniu postu w określonym godzinach dnia. W pozostałym czasie można jeść bez ograniczeń. Jak wpływa to na nasze zdrowie? Czy metoda jest skuteczna? Są najnowsze wyniki badań naukowców.
Zespół naukowców z Uniwersytetu Cambridge podzielił się wynikami badania dotyczącego mikrobiomu jelitowego. Okazuje się, że spożywając błonnik, pomagamy „dobrym” bakteriom, które chronią nasz organizm przed infekcjami.
Piecyk, mikrofala i patelnia w kuchni staną się zbędne. Niepotrzebne będą nawet jakiekolwiek zdolności kulinarne. Amerykański start-up Chef AI zaprezentował urządzenie, które samo rozpozna potrawę i odpowiednią ją przyrządzi.
Rząd zamierza poczekać na wyniki dialogu autonomicznego partnerów społecznych (związków zawodowych i pracodawców) zanim ruszy z pracami nad wdrożeniem tzw. dyrektywy platformowej.
Solo dining czyli samotne jedzenie w restauracjach, jeszcze niedawno budziło mieszane uczucia. Dziś staje się coraz bardziej popularne i akceptowane. W pędzącym świecie to sposób na oderwanie się od codziennych obowiązków i skupienie na przyjemności jedzenia.
Bangkok? Dubaj? A może Pekin? Nic z tych rzeczy. Wszystkie te metropolie, słynące ze świetnej kuchni, musiały uznać wyższość Europy w rankingu miast przygotowanym przez popularny serwis „Time Out”.
Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu (PIK) odkryli, że ograniczenie ilości produktów odzwierzęcych w diecie pomogłoby w odsunięciu przekroczenia progu 1,5°C o 10-15 lat.
Sieć popularnych hoteli wakacyjnych RIU wdraża procedury, dzięki którym zamierza ograniczyć marnowanie jedzenia. Trzy jej obiekty na Majorce przeszły już audyt i dostały certyfikaty.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas