Wegetarianizm jest zapisany w genach? Ciekawe odkrycie naukowców

Moda na wegetarianizm nie umiera. Wręcz przeciwnie: pojawia się coraz więcej kampanii społecznych promujących rezygnację z diety zawierającej mięso. Teraz okazuje się, że chęć lub niechęć do jego spożywania może mieć podłoże genetyczne.

Publikacja: 27.10.2023 17:41

Odkryto geny, które mogą być odpowiedzialne za skłonność do bycia wegetarianinem.

Odkryto geny, które mogą być odpowiedzialne za skłonność do bycia wegetarianinem.

Foto: Adobe Stock

Wegetariański styl życia od zawsze budził w społeczeństwie duże emocje. Wiąże się on bowiem nie tylko ze sposobem odżywania, ale bardzo często odwołuje się także do elementarnych kwestii światopoglądowych. I chociaż sfera świadomej decyzji, podyktowanej wyznawanymi wartościami z pewnością odgrywa tu najistotniejszą rolę, to wiele wskazuje na to, iż tendencje do preferowania wegetariańskiej diety możemy nosić już w genach.

Wegetarianizm - zapisany w genach?

Do takich wniosków doszli brytyjscy naukowcy, którzy posiłkując się danymi pozyskanymi z Biobanku, postanowili przeprowadzić pewien eksperyment. W badaniu porównano ponad 5000 wegetarian – takich, którzy wstrzymali się od spożywania mięsa zwierzęcego przez co najmniej rok – z grupą kontrolną, w której znalazło się ponad 300 000 osób, które jadły produkty pochodzenia zwierzęcego w roku poprzedzającym. Naukowcy zidentyfikowali trzy geny, które są w istotny sposób powiązane z wyborem wegetariańskiego trybu życia. Wszystkie trzy znajdują się na chromosomie zawierającym geny zaangażowane w funkcjonowanie mózgu i metabolizm lipidów – procesu, w którym tłuszcze rozkładane są na energię.

To jednak nie wszystko. Okazuje się, że istnieje również aż 31 dodatkowych genów, które można powiązać z wegetarianizmem. Z badań wynika, że wegetarianie częściej niż nie-wegetarianie mają różne warianty genów. Przyczyną tych rozbieżności mogą być odmienne sposoby metabolizowania lipidów i tłuszczów przez poszczególne organizmy.

- Kilka genów, w tym NPC1 i RMC1, bierze udział w metabolizmie lipidów czyli tłuszczów i funkcjonowaniu mózgu. Na przykład NPC1 bierze udział w transporcie dużych lipidów, zwanych lipidami złożonymi, do komórek, które mają kluczowe znaczenie dla rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego – wyjaśnia Nabeel Yaseen, główny autor badania i emerytowany profesor patologii na Northwestern University.

Czytaj więcej

Czy dietą można spowolnić starzenie się skóry?

Wiele wskazuje więc na to, że dla organizmu znacznie ważniejszą od kwestii walorów smakowych jest specyfika metabolizmu.

Wegetarianizm to kwestia smaku?

- Większość ludzi, którzy spróbują alkoholu po raz pierwszy, nie uzna tego za przyjemne, ale z czasem rozwinie w sobie smak alkoholu. Myślę, że w przypadku mięsa jest coś podobnego. Być może masz jakiś składnik – spekuluję, że lipid – który sprawia, że go potrzebujesz i pragniesz – dzieli się przypuszczeniami dr Yaseen.

Abstrahując od tych doniesień warto pamiętać, iż decyzja przejścia na wegetarianizm jest poważna i wymaga starannego przemyślenia. Jej realizacja wymaga gruntownego przeorganizowania zwyczajów kulinarnych. Trzeba nauczyć się przygotowywania nowych potraw oraz umiejętnego zastępowania mięsa produktami dostarczającymi tych składników, co ono. To zadanie będzie jednak wymagać poświęcenia pod względem czasu, energii oraz finansów, ponieważ zamienniki mięsa niekoniecznie należą do produktów tanich. Warto też mieć na uwadze, że najzdrowsza dieta to taka, która jest urozmaicona, z dużą przewagą produktów roślinnych oraz zbilansowana zarówno pod względem kalorii, jak i składników odżywczych.

Zdrowie
"Efekt Kate”. Wyznanie księżnej na temat choroby dało niespodziewane owoce
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Zdrowie
Światowy Dzień Świadomości Autyzmu - jak naprawdę wygląda życie w spektrum?
Zdrowie
Świąteczne rozluźnienie rygoru żywieniowego nie zaszkodzi? Dietetyczka tłumaczy
Zdrowie
Wczesne wstawanie, medytacja, zero cukru – Gisele Bündchen o swoim zdrowym stylu życia
Materiał Promocyjny
Naukowa Fundacja Polpharmy ogłasza start XXIII edycji Konkursu o Grant Fundacji
Zdrowie
Czym karmić mózg, by się rozwijał? Ekspertka wyjaśnia