Skóra jest podstawową barierą chroniącą organizm przed czynnikami zewnętrznymi. Ponieważ dieta jest głównym źródłem pozyskiwania energii i składników odżywczych, nie podlega dyskusji, że ma ona niebagatelny wpływ na procesy starzenia się skóry. Okazuje się, że drobne zmiany w codziennej diecie mogą spowolnić powstawanie zmarszczek i poprawić kondycję cery.
Cukier jako wróg witalności
National Health and Nutrition Examination Survey po przebadaniu grupy 5 tys. osób wywnioskował, że spożywanie słodzonych napojów ma związek z przedwczesnym starzeniem się. Wysoka zawartość glukozy we krwi sprzyja procesowi zwanemu glikacją białek, której efektem jest powstawanie cząsteczek AGE uszkadzających kolagen i elastynę, przez co skóra ulega rozciągnięciu, wiotczeje i traci grubość. Badania przeprowadzone w 2014 roku w North Dakota State University wykazały również, że osoby, które ograniczyły spożycie napojów słodzonych cukrem, miały we krewi mniej czynników wywołujących stany zapalne. Odkrycia te potwierdzają teorię, że spożycie cukru może powodować stany zapalne, które sprzyjają powstawaniu trądziku a także utrudniają jego leczenie.
WHO zaleca, aby dzienne spożycie cukru nie przekraczało 10 proc. całkowitych potrzeb energetycznych. Rekomenduje również, aby zmniejszyć go nawet do 5 proc. w celu uzyskania znacznych korzyści zdrowotnych, w tym tych, które spowalniają procesy starzenia.
- Proces starzenia się skóry w rzeczywistości jest bardzo złożony i nie do końca poznany. Niewątpliwie prawidłowa dieta i nawodnienie organizmu należą do istotnych czynników, mających wpływ na stan skóry i jej wewnątrzpochodne starzenie się. Zaburzenia dietetyczne, w tym między innymi - niedobór niektórych witamin (np. D3), niedobór niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, pierwiastków śladowych i minerałów, spożywanie alkoholu, zaburzenia mikrobiomu jelitowego mają istotny wpływ na stan skóry i jej przedwczesne starzenie się - wyjaśnia lek. med. Artur Brzęcki, specjalista dermatolog.
Czytaj więcej
Zielona herbata, która podbiła serca ludzi na całym świecie. Wielu kawoszy zamieniło swój ulubiony napój właśnie na matchę – w czym tkwi jej fenomen?