The Best Chef Awards 2023: Oto najlepsze szefowe kuchni na świecie

Ana Roš, założycielka i szefowa kuchni restauracji Hiša Franko ze Słowenii, została w tym roku uhonorowana trzecim miejscem w rankingu The Best Chef Awards. Dabiz Muñoz trzeci rok z rzędu został najlepszym szefem kuchni na świecie, a drugie miejsce na podium zajął Albert Adrià.

Publikacja: 28.11.2023 15:09

W pierwszej setce najlepiej gotujących ludzi na świecie znalazło się w tym roku 19 kobiet.

W pierwszej setce najlepiej gotujących ludzi na świecie znalazło się w tym roku 19 kobiet.

Foto: Adobe Stock

The Best Chef to platforma zrzeszająca talenty gastronomii z całego świata. Założyli ją mieszkający w Krakowie: Joanna Ślusarczyk, doktor nauk medycznych z zakresu neurofarmakologii oraz Włoch Cristian Gadau, który mówi, że swoją pasję zamienił w pracę marzeń polegającą na stołowaniu się u najlepszych szefów kuchni. Od 2017 roku organizują The Best Chef Awards, których gale odbywają się w różnych miejscach na świecie. "Szukamy kreatywności, inteligencji, pasji, innowacji i zrównoważonego rozwoju. Oczywiście zwycięzca nagrody dla najlepszego szefa kuchni musi tworzyć niesamowite potrawy, ale to już nie wystarczy. Szukamy nowoczesnego szefa kuchni, lidera, który łączy jedzenie z technologią lub nauką, lub takiego, który poprzez swoją kuchnię wywiera pozytywny wpływ na społeczeństwo. Wzoru ciężkiej pracy, który może służyć jako przewodnik dla nowych pokoleń ciekawych nowych talentów", przekonują. Ogłoszenie zwycięzców edycji 2023 odbyło się 20 listopada podczas uroczystej gali w meksykańskiej Meridzie na półwyspie Jukatan.

Ana Roš - Hiša Franko, Słowenia, miejsce 3

Ana Roš jest słoweńską szefową kuchni. Studiowała we Włoszech stosunki międzynarodowe i dyplomację. Jest samoukiem, nie trzyma się żadnego konkretnego stylu kulinarnego. "Moim zdaniem kuchnia to symbioza trzech elementów: terytorium, pory roku i osobowości szefa kuchni. Gotowanie jest jak malowanie - a jeśli zabierzesz mi kolory, nie będę miała czym malować. Jeśli naprawdę chcesz doświadczyć prawdziwej ekspresji mojej kuchni, idź z prądem i pozwól nam serwować ci nasze jedzenie, bez uprzedzeń, bez ograniczeń", przekonuje. Jej restauracja ściśle współpracuje ze zbieraczami, pasterzami, producentami sera, myśliwymi i rybakami Jest to obszar obfitujący w pstrągi, jelenie, kozy, owoce i dzikie rośliny, które codziennie włącza do swojego menu.

Manu Buffara, Manu, Brazylia, miejsce 19

W restauracji Manu stoi pięć stolików, przy których obsługuje się jedynie 20 osób na dobę. Jej szefowa, Manoella "Manu" Buffara, była pierwszą kobietą w Brazylii, która zdecydowała się na podawanie jedynie menu degustacyjnego. Podąża za najnowszymi trendami kulinarnymi, pracując ze świeżymi, sezonowymi składnikami, a 60 proc. produktów wykorzystanych w jej przepisach jest pochodzenia roślinnego. Zna każdy składnik, którego używa, a także każdą osobę, która je dostarcza. Działa charytatywnie i na rzecz zrównoważonego rozwoju w swojej okolicy. W 2023 roku otworzyła swoje restauracje na Malediwach, w Nowym Jorku i Paryżu.

Anne-Sophie Pic, Maison Pic, Francja, miejsce 21

Anne Sophie-Pic, choć pochodzi z rodziny z gastronomicznymi tradycjami, początkowo nie planowała zostać szefową kuchni. Wygrała jednak zaszczepiona jej miłość do jedzenia. Dziadek Andre i ojciec Jacques sprawili, że Maison Pic Valence stała się jedną z najczęściej nagradzanych restauracji w kraju. Po rozpoczęciu kariery menedżerskiej w 1992 roku zdecydowała, że musi spełnić swoje marzenie i rozpoczęła szkolenie w Maison Pic. Nie wiedziała, że zaledwie trzy miesiące później, po tragicznej śmierci ojca, zostanie szefową kuchni. Swoją kulinarną podróż rozpoczęła, kierując się podniebieniem i węchem. Tworząc dania, opiera się wyłącznie na swoich emocjach i intuicji.

Czytaj więcej

Zbadano, dlaczego Polacy przechodzą na weganizm. Zaskakujące wyniki

Natsuko Shoji, Été, Japonia, miejsce 29

Japońska szefowa kuchni szybko zyskała sławę dzięki jej zachwycającym ciastom, które czerpią inspirację z haute couture. Natsuko Shoji stała się ulubienicą zarówno znawców mody, jak i ciastek, zyskując sławę wśród celebrytów i uznanych szefów kuchni. Jej charakterystyczne torty w pudełku ozdobionym biżuterią wyrażają głębokie uznanie dla sezonowości i zawierają niektóre z najbardziej cenionych w Japonii owoców. W grudniu 2019 roku jej mała cukiernia przemieniła się w ekskluzywną, kameralną restaurację, która serwuje wyszukane 10-daniowe menu składające się z pikantnych dań i jej charakterystycznych deserów. Shoji znana jest również z solonej tarty z jeżowcem i serem mimolette; płytecznika z zupą z białych szparagów i mięsem kraba oraz wołowiny akagyu z sosem truflowym i sosem z bulionu kostnego.

Dominique Crenn, Atelier Crenn, Francja, miejsce 37

Pochodząca z Francji Dominique Crenn prowadzi swoje atelier w San Francisco. Tutaj składa hołd "kuchni poetyckiej", witając gości swoją charakterystyczną gościnnością i wciągając ich w rozmowę przy stole. Jej menu degustacyjne odzwierciedla jej kulinarne wspomnienia z Bretanii i doświadczenia zdobyte w Stanach Zjednoczonych. Lubi zaskakiwać smakiem. Wierzy, że jedzenie powinno tworzyć emocjonalne połączenie z jego składnikami, środowiskiem i społecznością. Dba również o atmosferę współpracy i szacunku w swojej kuchni. Angażuje się w działania różnych organizacji, chętnie bierze udział w branżowych panelach i konferencjach.

Leonor Espinosa, Leo Cocina y Cava, Kolumbia, miejsce 45

Leonor Espinosa De La Ossa znana jest jako Leo. Prowadzi własne restauracje Leo Cocina y Cava oraz Misia w stolicy Kolumbii, Bogocie. Choć jej babcia i prababcia zawodowo zajmowały się gotowaniem, ona sama najpierw ukończyła studia ze sztuk pięknych i ekonomii, a do profesjonalnej kuchni wkroczyła w wieku 35 lat. Łączy tradycyjną i nowoczesną kuchnię kolumbijską, otwarcie własnej restauracji przyniosło jej międzynarodową sławę. Regularnie występuje w kolumbijskiej telewizji. W 2008 roku powołanie do badań gastronomicznych doprowadziło do powołania Fundacji Leo Espinosy. Ma na celu tworzenie inicjatyw rozwojowych w społecznościach wiejskich poprzez wzmacnianie tradycji kulinarnych, żywienia i bezpieczeństwa żywnościowego.

Vicky Lau, TATE, Chiny, miejsce 53

Pochodząca z Hongkongu Vicky Lau przeprowadziła się do Stanów Zjednoczonych w wieku 15 lat. Studiowała komunikację graficzną na Uniwersytecie Nowojorskim, przez kolejnych sześć lat pracowała w reklamie. Ale wciąż chodziło jej o zupełnie inny rodzaj sztuki. Wróciła do Hongkongu, gdzie traktując talerz jak płótno, nieustannie poszukuje nowych smaków i tekstur, które skutkują coraz to nowymi doznaniami. W 2012 roku otworzyła własną restaurację na 26 miejsc, Tate Dining Room and Bar, serwującą połączenie kuchni francuskiej i japońskiej. "Posiłek można i należy podnieść do rangi sztuki – doskonałego wyrazu idei, którą można odbierać wszystkimi zmysłami" - przekonuje.

Karime López, Gucci Osteria, Meksyk, miejsce 59 – wraz z Takahiko Kondo

Meksykanka w Toskanii. Karime López uczyła się sztuki kulinarnej w ojczystym Meksyku, ale i Danii, Japonii czy Peru. Przeniosła się do Włoch, gdzie od 2005 roku współpracuje z szefem kuchni Massimo Botturą w Osteria Francescana jako współzarządzający szef kuchni, wraz z pochodzącym z Japonii Takahiko Kondo. Razem przenieśli się do Gucci Osteria we Florencji postrzeganej jako jedna z najbardziej innowacyjnych restauracji współczesnej kuchni włoskiej. "Podstawą naszej kuchni są oczywiście najlepsze produkty toskańskie i włoskie. Ale to, co nas głęboko inspiruje, to światło i kolory; odcienie ochry i odcienie brązu ścian; historyczne pałace florenckie, które są symbolami tego wyjątkowego w skali światowej miasta sztuki i kultury, z którym codziennie obcujemy wizualnie" – podkreślają.

Clare Smyth, Core, Wielka Brytania, miejsce 62

Clare Smyth jest szefową kuchni w autorskiej restauracji Core by Clare Smyth w londyńskiej dzielnicy Notting Hill. Dorastała w Irlandii na farmie z rodzicami i dwoma braćmi. Miłość do gotowania narodziła się, gdy miała 15 lat, kiedy latem zatrudniła się w lokalnej restauracji. Od tego momentu jej życie całkowicie się zmieniło. Przez lata doskonaliła swoje umiejętności pod okiem Gordona Ramsay’a w Londynie czy Alaina Ducasse’a w Monte Carlo. Jej mantra "jesteśmy tutaj, aby dbać o ludzi" odnosi się zarówno do jej zespołu, jak i klientów. Każdy składnik pochodzi od niezależnych producentów i rolników, z którymi jako szef kuchni buduje osobistą relację opartą na zaufaniu i jakości.

Tala Bashmi, Fusions by Tala, Bahrain, miejsce 63

Jej przygoda z potrawami Bahrajnu rozpoczęła się, gdy miała sześć lat i towarzyszyła ojcu na lokalnych targach. Uczył ją tajników gotowania. Dziś kontynuuje przekazaną przez niego tradycję, wyruszając na lokalne targi rolne, własnoręcznie wybierając sezonowe składniki i próbując uchwycić stale zmieniające się smaki charakterystyczne dla tego kraju. Rozpoczęła karierę w swoim przedsięwzięciu Baked by T, gdzie podawała desery zdobywające licznych fanów. Po tym sukcesie wyjechała do Akademii Sztuk Kulinarnych w Szwajcarii, gdzie uzyskała tytuł magistra biznesu międzynarodowego w zakresie zarządzania kulinarnego. Podczas pobytu w Europie pracowała w luksusowych restauracjach. Tam nauczyła się prowadzić biznes i pracować w dynamicznym środowisku kuchennym. W swoim kraju jest symbolem kobiety o silnej pozycji, która pokonała bariery związane z dyskryminacją ze względu na płeć.

Pía Salazar, Nuema, Ekwador, miejsce 65 - wraz z Alejandro Chamorro

Pía Salazar studiowała sztuki kulinarne w ojczystym Ekwadorze oraz Meksyku. Uczyła się od najlepszych szefów kuchni w regionie, takich jak Astrid Gutsche, znana cukierniczka z Limy. W 2014 roku wraz ze swoim partnerem Alejandro Chamorro otworzyli restaurację Nuema w Quito. Chcieli wyrazić różnorodność biologiczną Ekwadoru ze współczesnej perspektywy. W swoich awangardowych deserach Pía prezentuje szeroką paletę smaków. Używa nie tylko owoców, ale także ziół i przypraw, aby uzyskać oszałamiające rezultaty. "Wierzymy, że menu degustacyjne to najlepszy sposób na wyrażenie wszystkiego, czym dysponuje rozległe terytorium Ekwadoru, bez ograniczania kreatywności", tak przedstawiają swoją filozofię Alejandro Chamorro i Pía Salazar.

Lisiane Arouca, Origem, Brazylia, miejsce 74 - wraz z Fabrício Lemosem

Pochodząca z Brazylii Lisiane Arouca jest cukiernikiem i projektantką ciast. Tworzyła menu deserowe kilku restauracji w Salwatorze, była współwłaścicielką firmy 4Chef’s specjalizującej się w personalizowanych słodyczach. Dziś pracuje w Restaurante Origem wraz ze swoim mężem, szefem kuchni Fabricio Lemosem. Ona jest zakochana w kremie karmelowym, on w owocach morza. Oboje łączy wspólna wizja gotowania z wykorzystaniem najświeższych składników, w dziele łączącym technikę kulinarną, pamięć emocjonalną, inwencję i tradycję.

Debora Fadul, Diaca, Gwatemala, miejsce 76

"Ziemia nieustannie opowiada nam historie poprzez swoje smaki. Naszym zadaniem jest starać się ich słuchać i szanować, aby zaprosić je do swojego stołu" – mówi Debora Fadul, która uczyła się o bogactwie smaków Gwatemali w School of Haute Cuisine, pod okiem Jorge Lamporta, ale jej największą mentorką była babcia. To u niej nabrała najlepszych praktyk i technik, które do dziś wykorzystuje w swojej kuchni. W 2008 roku otworzyła firmę Mon Coeur Catering. Jest także założycielką En Restaurante i Capirucha oraz Diaca Restaurante, gdzie do dziś jest szefem kuchni. Jest także jedną z głównych propagatorek ruchu "konsumpcji lokalnej", który pozytywnie wpływa na producentów i ich rodziny. Chce nakarmić swoich gości fizycznie, duchowo i intelektualnie poprzez historie rozwijające się w każdym daniu.

Pía León Pía León, Kjolle, Peru, miejsce 77

Kiedy Pía León usłyszała, że znany szef kuchni otwiera obiecującą restaurację w Limie, postanowiła uczyć się pod jego okiem. W ciągu pięciu lat pracy i ciągłego uczenia się stała się znakomitą kucharką, prawą ręką szefa kuchni Virgilio Martíneza. I została jego żoną. W drugiej restauracji, którą otworzyli już wspólnie, Kjolle, skupia się na celebrowaniu wyjątkowej różnorodności peruwiańskich składników i smaków. Jej dania często inspirowane są wspomnieniami z dzieciństwa i podróżami po Peru. Została doceniona za swój talent kulinarny i innowacyjność licznymi nagrodami. Jej zaangażowanie w celebrowanie i zachowanie dziedzictwa kulinarnego kraju uczyniło ją jednym z najbardziej wpływowych szefów kuchni w Ameryce Łacińskiej.

Chudaree Debhakam, Baan Tepa, Tajlandia, miejsce 86

Chudaree Debhakam, znana jest jako Chef Tam. Koncentruje się na organicznych, lokalnych produktach tajskich, z tradycyjnymi smakami, ale też nowoczesnym amerykańskim akcentem. Zaprasza do zabytkowego domu Baan Tepa. Został zbudowany w latach 80. XX wieku i był własnością babci Tam, Pani Suwaree Debhakam. Jest w rodzinie od trzech pokoleń. Kompleks został teraz przekształcony w miejską przestrzeń gastronomiczną z trzema kluczowymi sekcjami: kuchnią Tepa, ogrodem Tepa i samym domem. Filozofią Baan Tepa jest tworzenie menu świadomych ekologicznie i inspirowanych lokalnie oraz uczenie się nowych rzeczy wraz z lokalnymi społecznościami.

Czytaj więcej

Przetworzona żywność uzależnia jak... narkotyk. Wyniki badania

Antonia Klugmann, L’Argine a Vencò, Włochy, miejsce 90

Antonia Klugmann odkryła swoją pasję do gotowania przygotowując potrawy dla współlokatorów, z którymi mieszkała studiując prawo. To zmieniło jej życiowe plany. Po kilku latach pracy jako szef kuchni zdecydowała się zbudować własną restaurację w regionie, w którym się urodziła: Friuli-Wenecji Julijskiej, niedaleko granicy ze Słowenią. L’Argine a Vencò otworzyło swoje podwoje w 2014 roku. Głównymi źródłami inspiracji dla jej potraw są piękny krajobraz, ogród warzywny i winnice. "Właściwie wolę, żeby ludzie nie przychodzili do restauracji tylko ze mojego powodu. Najbardziej lubię, gdy przyjeżdżają ze względu na region. Wtedy moja restauracja daje im przedsmak wszystkiego, co Friuli ma do zaoferowania" – tłumaczy.

Fina Puidgevall & Martina Puigvert, Les Cols, Hiszpania, miejsce 92

To miejsce dzielą matka z córką. Fina Puigdeval zarządza położoną w paśmie górskim restauracją Les Cols d’Olot w okolicach Girony od maja 1990 roku. Na swoich talerzach przekazuje gościom szczerość, równowagę, surowość i naturalność w autentyczny i pełen emocji sposób. Wykorzystuje swoją wyobraźnię, intuicję i wrażliwość. Wierzy, że jej restauracja ma na celu oferowanie szczęścia. Młoda szefowa kuchni Martina Puigvert to wschodząca gwiazda hiszpańskiej gastronomii. Wraz ze swoją starszą siostrą Clarą i młodszą Carlotą Martina pracuje obecnie w Les Cols, gdzie jest głównym szefem kuchni i szefem działu badań i rozwoju kulinarnego. Studiowała gastronomię i sztukę kulinarną w Baskijskim Centrum Kulinarnym. Pracowała w restauracjach w Madrycie, Barcelonie, USA i Boliwii.

Helena Rizzo, Maní Manioca, Brazylia, miejsce 94

Helena Rizzo w wieku 18 lat zdecydowała się opuścić dom rodzinny i przeprowadzić się do São Paulo. Pracowała jako modelka, była kelnerką w firmie cateringowej i stażystką w kuchni w kilku restauracjach. Kiedy została zaproszona do kierowania kuchnią w kawiarni Na Mata Café, zaczęło do niej docierać, że być może jej powołaniem jest gastronomia. W wieku 21 lat zaoszczędziła trochę pieniędzy, spakowała notes, w którym rysowała i zapisywała swoje sny, i wyruszyła w podróż do Europy. Pracowała we Włoszech i Hiszpanii. Poznała Daniela Redondo, szefa kuchni, i zakochała się w nim. Po powrocie do São Paulo otrzymała od przyjaciół propozycję otwarcia restauracji. Poprosiła Daniela, aby przeprowadził się do Brazylii i dzielił z nią... kuchnię. Wspólnie prowadzą Maní od 2006 roku.

Pichaya Utharntharm, Potong, Tajlandia, miejsce 95

Potong można przetłumaczyć jako "prosty". Pichaya Utharntharm nazwała swoją restaurację tak, jak rodzinna firma zajmująca się tradycyjną chińską medycyną ziołową od 1910 roku. Mieści się ona w budynku firmy w Bangkoku zajmowanego przez rodzinę od czterech pokoleń. Wychowana w Tajlandii Pam rozpoczęła karierę kulinarną po przeprowadzce do Stanów Zjednoczonych. Lata szkolenia spędziła w nagradzanej restauracji Jean-Georges. Dziś jest jednym z najbardziej wpływowych szefów kuchni w Tajlandii. W jej restauracji wszystkie dania są przygotowywane według zasady pięciu zmysłów. Wierzy, że jej danie zostanie zapamiętane, ale też przywoła inne wspomnienia tylko wtedy, gdy wszystkie zmysły zostaną uruchomione jednocześnie.

The Best Chef to platforma zrzeszająca talenty gastronomii z całego świata. Założyli ją mieszkający w Krakowie: Joanna Ślusarczyk, doktor nauk medycznych z zakresu neurofarmakologii oraz Włoch Cristian Gadau, który mówi, że swoją pasję zamienił w pracę marzeń polegającą na stołowaniu się u najlepszych szefów kuchni. Od 2017 roku organizują The Best Chef Awards, których gale odbywają się w różnych miejscach na świecie. "Szukamy kreatywności, inteligencji, pasji, innowacji i zrównoważonego rozwoju. Oczywiście zwycięzca nagrody dla najlepszego szefa kuchni musi tworzyć niesamowite potrawy, ale to już nie wystarczy. Szukamy nowoczesnego szefa kuchni, lidera, który łączy jedzenie z technologią lub nauką, lub takiego, który poprzez swoją kuchnię wywiera pozytywny wpływ na społeczeństwo. Wzoru ciężkiej pracy, który może służyć jako przewodnik dla nowych pokoleń ciekawych nowych talentów", przekonują. Ogłoszenie zwycięzców edycji 2023 odbyło się 20 listopada podczas uroczystej gali w meksykańskiej Meridzie na półwyspie Jukatan.

Pozostało 94% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Kuchnia
Fast food to luksus – tak twierdzi większość Amerykanów i Amerykanek
Kuchnia
27 marca Dzień Sera. Odkrycie dotyczące jego produkcji w Polsce tysiące lat temu zaskakuje
Kuchnia
Darjeeling Express - restauracja, która zatrudnia wyłącznie kobiety. Jak sobie radzi?
Kuchnia
Mało znana restauracja zrezygnowała z profesjonalnych kucharzy i... zyskała tłumy klientów
Akcje Specjalne
Firmy chcą działać w sposób zrównoważony
Kuchnia
Tłusty czwartek. Ile musi kosztować w tym roku dobry pączek? Magda Gessler tłumaczy
Materiał Promocyjny
Sztuczna inteligencja może być wykorzystywana w każdej branży