Joanna Banad piecze, gotuje, smakuje, testuje i wymyśla przepisy, nagrywa, opowiada i fotografuje. Jest autorką bloga kulinarnego Posypane, dwóch ebooków - "Słodka wiosna" i "Słodkie Święta", a także współautorką książki "K5 Domowa Gastrobanda". Inicjatorka terapii wypiekami. Joanna prowadziła własną pracownię cukierniczą, a obecnie zajmuje się warsztatami i szkoleniami kulinarnymi, a także prowadzi podcast „Niech jedzą ciastka”.
Gabriela Wysocka: No właśnie – tytuł pani podcastu, "Niech jedzą ciastka", każe mi zweryfikować tę historię. Czy Maria Antonina wiedziała, co mówi?
Joanna Banad: Jestem za tym, żeby jeść ciastka! One naprawdę mogą być częścią zdrowego stylu odżywiania i życia. Stwierdzenie, że cukier to biała śmierć jest tak samo przesadzone jak mit, że Maria Antonina naprawdę powiedziała, żeby jej dworzanie w czasach kryzysu jedli ciastka! Zły PR!
A to też tytuł pani podcastu — o czym mówi pani swoim słuchaczom?
W swoim podcaście dzielę się ciekawostkami ze świata cukiernictwa, ale i kultury gastronomicznej i dietetyki. Tym, co akurat mnie pochłonęło, zaciekawiło, czego się nauczyłam.