Aktualizacja: 21.11.2024 11:55 Publikacja: 08.02.2024 09:00
Magda Gessler: Jeśli chcemy mieć dobre auto, dobry ciuch, dobrą torebkę, to z jakiegoś powodu ich ceny są na określonym poziomie.
Foto: PAP
Zdaniem Magdy Gessler niesłabnącą popularnością od lat cieszą się pączki z różą i skórką pomarańczową – Przepięknie sprzedają się też pączki z adwokatem i złotem – dodaje. – Są bardzo efektowne i bardzo świąteczne. Drugim pączkiem absolutnie szalonym jest pączek ze świeżą maliną i malinową konfiturą. Pączki z różą są z płatkami róż i skórką pomarańczową skonfitowaną przez nas. W każdym kilogramie jest ponad 36 jajek – podkreśla restauratorka.
Od momentu, gdy na temat chłodnika litewskiego napisano artykuł w „The New York Times”, rozgorzała dyskusja w kwestii pochodzenia tego atrakcyjnego dania serwowanego w upalne dni. Skąd tyle kontrowersji wokół polskiej zupy?
Do fast foodów przylgnął wizerunek niezdrowego, ale za to taniego i łatwo dostępnego jedzenia. Tymczasem prawie ośmiu na dziesięciu Amerykanów uważa tego rodzaju produkty za luksusowe. Powód? Inflacja, która dotyka również popularne sieci barów szybkiej obsługi.
W Polsce ślady wytwarzania sera sięgają epoki neolitu. Co ciekawe: ustalenia badaczy dowodzą, że produkowany wtedy przysmak to nie kojarzony najczęściej z polską kuchnią ser żółty, ale zupełnie inny jego rodzaj.
Londyńska restauracja Darjeeling Express od chwili powstania zatrudnia same kobiety. Jakie są początki tego miejsca i jak panie radzą sobie wspólnie w jednej kuchni?
Europejczycy są coraz bardziej przekonani, że mogą wpłynąć na ochronę klimatu poprzez zmianę codziennych nawyków
Smak, konsystencja i zapach ulubionych dań z dzieciństwa pozostaje w pamięci na zawsze. Wielu osobom nawet wizyta w najbardziej wyrafinowanej restauracji nie zastąpi doświadczeń kulinarnych z najmłodszych lat. Doskonale wie o tym właściciel jednej z nowojorskich restauracji, który zamiast szefów kuchni zatrudnia babcie.
Znamy wyniki konkursu World’s Best Vineyards 2024. W tym roku tytuł najpiękniejszej winiarni na świecie trafił do Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal w Hiszpanii.
Spowolnienie na rynku dóbr luksusowych sprawia, że czołowe marki poszukują dla siebie nowych, lukratywnych nisz. Czy okażą się tak atrakcyjne jak chcieliby tego potentaci branży luksusowej?
Jej aktorstwo to gra na nerwach. 71-letnia Isabelle Huppert specjalizuje się w rolach neurotyczek i morderczyń. Przyznaje, że interesują ją mrok i przemoc, jakie ludzie w sobie noszą. Właśnie obchodzi 50-lecie pracy artystycznej.
Siedem lat temu interwencje ratujące życie były sporadyczne, może jedna na miesiąc. W październiku tego roku przeprowadziliśmy 147 interwencji, w których zagrożone było życie lub zdrowie dziecka – mówi Anna Turzyniecka, główna specjalistka Dziecięcego Telefonu Zaufania Rzeczniczki Praw Dziecka, interwentka kryzysowa i seksuolog.
Mieszka w Zambii, jest po 80, a jej efektowne stylizacje od pewnego czasu robią coraz większą furorę w mediach społecznościowych, udowadniając, że wiek to tylko liczba. O fenomenie Margret Choli rozpisują się zachodnie media, ostatnio stylowa seniorka udzieliła wywiadu serwisowi BBC.
Niemiecka supermodelka Heidi Klum, która od ponad 30 lat odnosi sukcesy w swoim zawodzie, w jednym z wywiadów powiedziała, jak reagowała na złośliwe uwagi ze strony projektantów dotyczące jej sylwetki. Jakie miała podejście do restrykcyjnych diet?
Generacja Z nie ma problemu ze zmianą pracy i miejsca zamieszkania, aby zarabiać więcej - tak wynika z najnowszego raportu H&R Block 2024 Outlook on American Life. Przedstawiciele tego pokolenia nieustannie poszukują też dodatkowych źródeł zarobku.
Czy produkty marek luksusowych stały się za drogie? Przedstawiciel jednego z czołowych włoskich domów mody nie szczędzi słów krytyki pod adresem swojej branży.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas