Reklama
Rozwiń

Przetworzona żywność uzależnia jak... narkotyk. Wyniki badania

Wyniki najnowszych badań bezlitośnie podsumowują specyfikę przetworzonej żywności: nie dość, że jej spożywanie sprzyja wzrostowi ryzyka zachorowania na raka, otyłość lub choroby serca, to jeszcze jest uzależniające w stopniu porównywalnym z alkoholem lub nikotyną.

Publikacja: 02.11.2023 14:50

Spożywanie przetworzonej żywności wywołuje podobne skutki w mózgu, jak nikotyna i alkohol.

Spożywanie przetworzonej żywności wywołuje podobne skutki w mózgu, jak nikotyna i alkohol.

Foto: Adobe Stock

Żywność ultraprzetworzona (UPF) to produkty poddane obróbce technologicznej celem zwiększenia ich trwałości oraz przyspieszenia i skrócenia procesu przygotowywania. Zalicza się do niej żywność bogatą w węglowodany i tłuszcze. Do tego niechlubnego grona należy zatem spora część słodyczy, lodów i chipsów ziemniaczanych, wybrane rodzaje gotowych dań sprzedawanych w sklepach (np. mrożone pizze), napoje słodzone, niektóre płatki śniadaniowe, a także sosy w proszku czy produkty mięsne takie jak niektóre parówki.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Zdrowie
Naukowcy rzucają nowe światło na przybieranie na wadze kobiet w średnim wieku
Zdrowie
Przełom w zapobieganiu poronieniom. Odkryto ich nieznaną dotychczas przyczynę
Zdrowie
Odkryto nowy sposób walki z pewnym rodzajem bólu. Ciekawe wyniki badania pod kierownictwem Polki
Zdrowie
Zdrowie psychiczne młodych matek drastycznie się pogarsza. Badanie wykazało niepokojącą tendencję
Zdrowie
Jakie są normy poziomu cukru we krwi? Aktualne wytyczne