19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Aktualizacja: 14.01.2025 10:04 Publikacja: 02.11.2023 14:50
Spożywanie przetworzonej żywności wywołuje podobne skutki w mózgu, jak nikotyna i alkohol.
Foto: Adobe Stock
Żywność ultraprzetworzona (UPF) to produkty poddane obróbce technologicznej celem zwiększenia ich trwałości oraz przyspieszenia i skrócenia procesu przygotowywania. Zalicza się do niej żywność bogatą w węglowodany i tłuszcze. Do tego niechlubnego grona należy zatem spora część słodyczy, lodów i chipsów ziemniaczanych, wybrane rodzaje gotowych dań sprzedawanych w sklepach (np. mrożone pizze), napoje słodzone, niektóre płatki śniadaniowe, a także sosy w proszku czy produkty mięsne takie jak niektóre parówki.
Choć naukowcy są zgodni co do tego, że duża nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko wystąpienia takich chorób jak cukrzyca, nowotwory czy choroby serca, to dążenie za wszelką cenę do osiągnięcia szczupłej sylwetki niekoniecznie może wyjść na zdrowie. Na podstawie obszernej analizy danych medycznych grupa naukowców ustaliła, że wystarczy być „w dobrej formie”. Co to oznacza?
Liczne badania naukowe łączą picie kawy z dłuższym życiem i lepszym zdrowiem serca oraz niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Okazuje się jednak, że te i inne korzyści mogą zależeć od tego, o której godzinie sięga się po napój.
W odróżnieniu od wielu innych krajów (w tym Polski), w Japonii znieczulenie zewnątrzoponowe kobiety w trakcie porodu nie jest objęte refundacją ze strony państwa i pacjentka musi je opłacić z własnej kieszeni. Taki stan rzeczy chce zmienić gubernatorka Tokio, Yuriko Koike — informuje „The Japan Times”.
Wyniki najnowszego badania wśród Amerykanek przynoszą zaskakujące wnioski. Okazuje się, że kobiety mieszkające na prowincji doświadczają bardziej uciążliwych objawów menopauzy w porównaniu z mieszkankami miast.
Nowa klasa leków na odchudzanie opracowana przez Novo Nordisk i Eli Lilly może zakończyć problem otyłości - potwierdzają naukowcy WHO w artykule opublikowanym w "Journal of the American Medical Association". Eksperci mają jednak pewne obawy.
Polacy przyzwyczaili się już do tego, że ceny w sklepach są coraz wyższe. I nic nie wskazuje na to, aby ta sytuacja miała się zmienić.
Branża mięsna podsumowała 2024 r. Nie było lekko. Producenci uginali się pod rosnącymi kosztami pracy, niestabilnością cen i kosztów energii. Mimo zawirowań rynkowych i trudnej sytuacji geopolitycznej polska branża mięsna trzyma się jednak mocno.
Większość kobiet doskonale zna ten stan i nie musi nawet patrzeć w kalendarz, aby zorientować się, że coś jest na rzeczy. Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) może dawać różne objawy, a do najczęstszych z nich należą: wahania hormonalne i obniżenie nastroju. Te z kolei zwiększają chęć sięgania po niezdrowe przekąski, głównie słodycze. Co warto jeść przed okresem, a czego lepiej unikać?
Choć przez większą część 2024 r. światowe ceny produktów mlecznych, mięsa i olejów roślinnych szły w górę, indeks - obrazujący to, co dzieje się z cenami żywności na świecie - pozostał poniżej poziomów z 2023 r. Pomogły przeceny cukru i zbóż.
Wśród nowinek branży żywności oczekuje się na mięso stworzone bez udziału zwierząt, a na półkach można już znaleźć chipsy z owadów czy warzywa z tzw. rolnictwa pionowego. Eksperci zwracają uwagę na poprawę składników żywności czy rolnictwo regeneratywne.
Choć inflacja spadła, to jednak samodzielne przygotowanie kolacji wigilijnej będzie i tak o ponad 5 proc. droższe niż rok temu – wynika z wyliczeń „Rzeczpospolitej”.
- Realnych obniżek cen masła w sklepach możemy spodziewać się już po Nowym Roku – zapowiada wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak w Radiu Zet, zapewniając, że w kolejnych tygodniach produkt ten będzie taniał.
Święta Bożego Narodzenia to czas obfitości, ale także wyzwanie związane z marnowaniem jedzenia. Statystyczne polskie gospodarstwo domowe wyrzuca rocznie produkty o wartości 4-5 tysięcy złotych? W tym odcinku podcastu "Rzecz w tym" Marzena Tabor - Olszewska rozmawia z Norbertem Konarzewskim, dyrektorem Biura Federacji Polskich Banków Żywności, o tym, jak lepiej planować świąteczne zakupy, co zrobić z nadmiarem jedzenia i jakie działania systemowe mogą pomóc ograniczyć ten problem.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas