Przetworzona żywność uzależnia jak... narkotyk. Wyniki badania

Wyniki najnowszych badań bezlitośnie podsumowują specyfikę przetworzonej żywności: nie dość, że jej spożywanie sprzyja wzrostowi ryzyka zachorowania na raka, otyłość lub choroby serca, to jeszcze jest uzależniające w stopniu porównywalnym z alkoholem lub nikotyną.

Publikacja: 02.11.2023 14:50

Spożywanie przetworzonej żywności wywołuje podobne skutki w mózgu, jak nikotyna i alkohol.

Spożywanie przetworzonej żywności wywołuje podobne skutki w mózgu, jak nikotyna i alkohol.

Foto: Adobe Stock

Żywność ultraprzetworzona (UPF) to produkty poddane obróbce technologicznej celem zwiększenia ich trwałości oraz przyspieszenia i skrócenia procesu przygotowywania. Zalicza się do niej żywność bogatą w węglowodany i tłuszcze. Do tego niechlubnego grona należy zatem spora część słodyczy, lodów i chipsów ziemniaczanych, wybrane rodzaje gotowych dań sprzedawanych w sklepach (np. mrożone pizze), napoje słodzone, niektóre płatki śniadaniowe, a także sosy w proszku czy produkty mięsne takie jak niektóre parówki.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Zdrowie
Decydująca dekada. Naukowcy wskazali kluczowy okres dla utrzymania zdrowia na lata
Materiał Promocyjny
VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025
Zdrowie
Młodzi projektanci z prestiżową nagrodą. Stworzyli przedmiot, który może pomóc wielu kobietom
Zdrowie
Otyłość jest szczególnie niebezpieczna w pewnym wieku. Naukowcy ostrzegają
Zdrowie
Christy Turlington doceniona za działalność charytatywną. W jakiej dziedzinie działa?
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę
Zdrowie
Nastolatki w „punkcie krytycznym”. Eksperci: Dwa czynniki stanowią szczególne zagrożenie
Materiał Promocyjny
Pogodny dzień. Wiatr we włosach. Dookoła woda po horyzont