Najnowsza analiza opublikowana w czasopiśmie Nature Food wykazała, że dieta wegańska jest pod każdym względem bardziej przyjazna dla klimatu niż diety uwzględniające mięso oraz nabiał.
Nature Food: Dieta wegańska jest przyjazna dla klimatu
Naukowcy porównali dietę w pełni roślinną z dietą uwzględniającą konsumpcję ponad 100 gramów mięsa dziennie i ustalili, że dieta wegańska pozwala zaoszczędzić aż 75 proc. emisji gazów cieplarnianych. Stosowanie jej przyczynia się też do zmniejszenia zanieczyszczenia wody - o 75 proc. - i użytkowania gruntów, w stosunku do diet zawierających mięso. Autorzy badania ocenili, że przyjęcie diety niezawierającej produktów odzwierzęcych pozwala też ograniczyć o 66 proc. niszczenie dzikiej przyrody, a także zmniejszyć zużycie wody o ponad połowę.
W badaniu dokonano analizy diet 55 000 mieszkańców Wielkiej Brytanii, wykorzystano również dane dotyczące 38 000 gospodarstw w 119 krajach, aby uwzględnić różnice we wpływie poszczególnych produktów spożywczych, produkowanych w różny sposób w różnych lokalizacjach.
Czytaj więcej
Co trzeci Niemiec włączyłby mięso komórkowe do swojej diety. Najnowsza ankieta Ipsos ujawniła otw...
Jak się okazało, zdecydowanie większy wpływ na klimat mają konkretne produkty, niż miejsce i sposób ich produkcji. Nawet mięso o najmniejszym wpływie na środowisko, czyli ekologiczna wieprzowina, jest osiem razy bardziej szkodliwe dla klimatu niż rośliny oleiste, najbardziej obciążające dla środowiska wśród roślin. Naukowcy stwierdzili, że bez poważnych zmian w diecie, wdrożenie innych środków ograniczających wpływ systemu żywnościowego na środowisko, nie wystarczą aby powstrzymać pogłębiający się kryzys klimatyczny.