Nature Food: Dieta roślinna jest najlepsza dla klimatu

Diety, z których całkowicie wyłącza się produkty pochodzenia zwierzęcego, są najkorzystniejsze dla środowiska pod względem emisji gazów cieplarnianych, wykorzystania wody oraz gruntów. Tak wynika z badań opublikowanych na łamach czasopisma Nature Food.

Publikacja: 31.08.2023 08:30

Dieta wegańska pozwala zaoszczędzić aż 75 proc. emisji gazów cieplarnianych

Dieta wegańska pozwala zaoszczędzić aż 75 proc. emisji gazów cieplarnianych

Foto: Adobe Stock

Najnowsza analiza opublikowana w czasopiśmie Nature Food wykazała, że dieta wegańska jest pod każdym względem bardziej przyjazna dla klimatu niż diety uwzględniające mięso oraz nabiał.

Nature Food:  Dieta wegańska jest przyjazna dla klimatu

Naukowcy porównali dietę w pełni roślinną z dietą uwzględniającą konsumpcję ponad 100 gramów mięsa dziennie i ustalili, że dieta wegańska pozwala zaoszczędzić aż 75 proc. emisji gazów cieplarnianych. Stosowanie jej przyczynia się też do zmniejszenia zanieczyszczenia wody - o 75 proc. - i użytkowania gruntów, w stosunku do diet zawierających mięso. Autorzy badania ocenili, że przyjęcie diety niezawierającej produktów odzwierzęcych pozwala też ograniczyć o 66 proc. niszczenie dzikiej przyrody, a także zmniejszyć zużycie wody o ponad połowę.

W badaniu dokonano analizy diet 55 000 mieszkańców Wielkiej Brytanii, wykorzystano również dane dotyczące 38 000 gospodarstw w 119 krajach, aby uwzględnić różnice we wpływie poszczególnych produktów spożywczych, produkowanych w różny sposób w różnych lokalizacjach.

Czytaj więcej

Niemcy otwarci na konsumpcję sztucznego mięsa

Jak się okazało, zdecydowanie większy wpływ na klimat mają konkretne produkty, niż miejsce i sposób ich produkcji. Nawet mięso o najmniejszym wpływie na środowisko, czyli ekologiczna wieprzowina, jest osiem razy bardziej szkodliwe dla klimatu niż rośliny oleiste, najbardziej obciążające dla środowiska wśród roślin. Naukowcy stwierdzili, że bez poważnych zmian w diecie, wdrożenie innych środków ograniczających wpływ systemu żywnościowego na środowisko, nie wystarczą aby powstrzymać pogłębiający się kryzys klimatyczny.

Reklama
Reklama

Dieta roślinna vs. dieta zawierająca mięso

W badaniu zaznaczono ogromną różnicę w emisjach metanu, generowanych przez obie diety. W przypadku diety roślinnej, emisje metanu były aż o 93 proc. niższe od diety bogatej w produkty mięsne.

Autorzy badania podkreślili, że konieczne jest zachęcanie do ograniczenia spożycia mięsa i nabiału, szczególnie w krajach najbogatszych, gdzie konsumpcja tych produktów jest najwyższa.

Najnowsza analiza opublikowana w czasopiśmie Nature Food wykazała, że dieta wegańska jest pod każdym względem bardziej przyjazna dla klimatu niż diety uwzględniające mięso oraz nabiał.

Nature Food:  Dieta wegańska jest przyjazna dla klimatu

Pozostało jeszcze 89% artykułu
Reklama
Kuchnia
Nie żyje Anne Burrell, gwiazda amerykańskich programów kulinarnych
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Kuchnia
Systemowa przemoc we francuskiej gastronomii. Co ujawniła książka dziennikarki?
Kuchnia
Kucharki i kucharze wbrew sobie? Badanie pokazało, jak Polacy podchodzą do gotowania
Kuchnia
Kto w tym roku w Europie zapłaci najwięcej za świąteczny obiad? Polska w dolnej części stawki
Materiał Promocyjny
Słodycze a PMS. Co warto jeść przed okresem?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama