732:1464

Nature Food: Dieta roślinna jest najlepsza dla klimatu

Diety, z których całkowicie wyłącza się produkty pochodzenia zwierzęcego, są najkorzystniejsze dla środowiska pod względem emisji gazów cieplarnianych, wykorzystania wody oraz gruntów. Tak wynika z badań opublikowanych na łamach czasopisma Nature Food.

Publikacja: 31.08.2023 08:30

Dieta wegańska pozwala zaoszczędzić aż 75 proc. emisji gazów cieplarnianych

Dieta wegańska pozwala zaoszczędzić aż 75 proc. emisji gazów cieplarnianych

Foto: Adobe Stock

Najnowsza analiza opublikowana w czasopiśmie Nature Food wykazała, że dieta wegańska jest pod każdym względem bardziej przyjazna dla klimatu niż diety uwzględniające mięso oraz nabiał.

Nature Food:  Dieta wegańska jest przyjazna dla klimatu

Naukowcy porównali dietę w pełni roślinną z dietą uwzględniającą konsumpcję ponad 100 gramów mięsa dziennie i ustalili, że dieta wegańska pozwala zaoszczędzić aż 75 proc. emisji gazów cieplarnianych. Stosowanie jej przyczynia się też do zmniejszenia zanieczyszczenia wody - o 75 proc. - i użytkowania gruntów, w stosunku do diet zawierających mięso. Autorzy badania ocenili, że przyjęcie diety niezawierającej produktów odzwierzęcych pozwala też ograniczyć o 66 proc. niszczenie dzikiej przyrody, a także zmniejszyć zużycie wody o ponad połowę.

W badaniu dokonano analizy diet 55 000 mieszkańców Wielkiej Brytanii, wykorzystano również dane dotyczące 38 000 gospodarstw w 119 krajach, aby uwzględnić różnice we wpływie poszczególnych produktów spożywczych, produkowanych w różny sposób w różnych lokalizacjach.

Czytaj więcej

Niemcy otwarci na konsumpcję sztucznego mięsa

Jak się okazało, zdecydowanie większy wpływ na klimat mają konkretne produkty, niż miejsce i sposób ich produkcji. Nawet mięso o najmniejszym wpływie na środowisko, czyli ekologiczna wieprzowina, jest osiem razy bardziej szkodliwe dla klimatu niż rośliny oleiste, najbardziej obciążające dla środowiska wśród roślin. Naukowcy stwierdzili, że bez poważnych zmian w diecie, wdrożenie innych środków ograniczających wpływ systemu żywnościowego na środowisko, nie wystarczą aby powstrzymać pogłębiający się kryzys klimatyczny.

Dieta roślinna vs. dieta zawierająca mięso

W badaniu zaznaczono ogromną różnicę w emisjach metanu, generowanych przez obie diety. W przypadku diety roślinnej, emisje metanu były aż o 93 proc. niższe od diety bogatej w produkty mięsne.

Autorzy badania podkreślili, że konieczne jest zachęcanie do ograniczenia spożycia mięsa i nabiału, szczególnie w krajach najbogatszych, gdzie konsumpcja tych produktów jest najwyższa.

Najnowsza analiza opublikowana w czasopiśmie Nature Food wykazała, że dieta wegańska jest pod każdym względem bardziej przyjazna dla klimatu niż diety uwzględniające mięso oraz nabiał.

Nature Food:  Dieta wegańska jest przyjazna dla klimatu

Pozostało 89% artykułu
Kuchnia
The Best Chef Awards 2023: Oto najlepsze szefowe kuchni na świecie
Kuchnia
Zbadano, dlaczego Polacy przechodzą na weganizm. Zaskakujące wyniki
Kuchnia
Szefowie kuchni w Europie rezygnują z dań z łososiem. Polskie restauratorki komentują
Kuchnia
Doskonała kuchnia na obcasach. Wielki sukces słoweńskiej szefowej kuchni Any Roš
Kuchnia
Czym się różni chemex od dripa? Te metody parzenia kawy robią furorę
Materiał Promocyjny
Razem dla Planety, czyli chemia dla zrównoważonej przyszłości