Nature Food: Dieta roślinna jest najlepsza dla klimatu

Diety, z których całkowicie wyłącza się produkty pochodzenia zwierzęcego, są najkorzystniejsze dla środowiska pod względem emisji gazów cieplarnianych, wykorzystania wody oraz gruntów. Tak wynika z badań opublikowanych na łamach czasopisma Nature Food.

Publikacja: 31.08.2023 08:30

Dieta wegańska pozwala zaoszczędzić aż 75 proc. emisji gazów cieplarnianych

Dieta wegańska pozwala zaoszczędzić aż 75 proc. emisji gazów cieplarnianych

Foto: Adobe Stock

Najnowsza analiza opublikowana w czasopiśmie Nature Food wykazała, że dieta wegańska jest pod każdym względem bardziej przyjazna dla klimatu niż diety uwzględniające mięso oraz nabiał.

Nature Food:  Dieta wegańska jest przyjazna dla klimatu

Naukowcy porównali dietę w pełni roślinną z dietą uwzględniającą konsumpcję ponad 100 gramów mięsa dziennie i ustalili, że dieta wegańska pozwala zaoszczędzić aż 75 proc. emisji gazów cieplarnianych. Stosowanie jej przyczynia się też do zmniejszenia zanieczyszczenia wody - o 75 proc. - i użytkowania gruntów, w stosunku do diet zawierających mięso. Autorzy badania ocenili, że przyjęcie diety niezawierającej produktów odzwierzęcych pozwala też ograniczyć o 66 proc. niszczenie dzikiej przyrody, a także zmniejszyć zużycie wody o ponad połowę.

W badaniu dokonano analizy diet 55 000 mieszkańców Wielkiej Brytanii, wykorzystano również dane dotyczące 38 000 gospodarstw w 119 krajach, aby uwzględnić różnice we wpływie poszczególnych produktów spożywczych, produkowanych w różny sposób w różnych lokalizacjach.

Czytaj więcej

Niemcy otwarci na konsumpcję sztucznego mięsa

Jak się okazało, zdecydowanie większy wpływ na klimat mają konkretne produkty, niż miejsce i sposób ich produkcji. Nawet mięso o najmniejszym wpływie na środowisko, czyli ekologiczna wieprzowina, jest osiem razy bardziej szkodliwe dla klimatu niż rośliny oleiste, najbardziej obciążające dla środowiska wśród roślin. Naukowcy stwierdzili, że bez poważnych zmian w diecie, wdrożenie innych środków ograniczających wpływ systemu żywnościowego na środowisko, nie wystarczą aby powstrzymać pogłębiający się kryzys klimatyczny.

Dieta roślinna vs. dieta zawierająca mięso

W badaniu zaznaczono ogromną różnicę w emisjach metanu, generowanych przez obie diety. W przypadku diety roślinnej, emisje metanu były aż o 93 proc. niższe od diety bogatej w produkty mięsne.

Autorzy badania podkreślili, że konieczne jest zachęcanie do ograniczenia spożycia mięsa i nabiału, szczególnie w krajach najbogatszych, gdzie konsumpcja tych produktów jest najwyższa.

Najnowsza analiza opublikowana w czasopiśmie Nature Food wykazała, że dieta wegańska jest pod każdym względem bardziej przyjazna dla klimatu niż diety uwzględniające mięso oraz nabiał.

Nature Food:  Dieta wegańska jest przyjazna dla klimatu

Pozostało 89% artykułu
Kuchnia
Spór o chłodnik litewski. Jak zimna zupa podgrzała nastroje internautów?
Kuchnia
Fast food to luksus – tak twierdzi większość Amerykanów i Amerykanek
Kuchnia
27 marca Dzień Sera. Odkrycie dotyczące jego produkcji w Polsce tysiące lat temu zaskakuje
Kuchnia
Darjeeling Express - restauracja, która zatrudnia wyłącznie kobiety. Jak sobie radzi?
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Kuchnia
Mało znana restauracja zrezygnowała z profesjonalnych kucharzy i... zyskała tłumy klientów