Szefowie kuchni w Europie rezygnują z dań z łososiem. Polskie restauratorki komentują

Szefowie kuchni europejskich restauracji głośno nazywają łososia "kurczakiem morskim". Sprawę skomentowały dla nas szefowa kuchni Agata Wojda i restauratorka Beata Gawęda-Pawełek.

Publikacja: 20.10.2023 16:28

Polacy przez lata uwielbiali dania z łososiem.

Łosoś na talerzu

Polacy przez lata uwielbiali dania z łososiem.

Foto: Adobe Stock

Polska jest krajem, w którym łosoś stał się jedną z najpopularniejszych ryb i mocno zakorzenił się w menu restauracji na terenie całego kraju. Zdecydowanie łatwiej było – i częściowo nadal jest – zjeść gdziekolwiek łososia na ciepło niż dowolną rybę z polskich jezior. 

– Pochodzenie tej ryby nie miało znaczenia, bo przeciętny konsument po prostu lubił łososia. O zakupie decydowała cena i idealna świeżość, konsekwencja dostaw i niezmienność ich przez cały rok. Ta cena w pewnym momencie kilka lat temu poszła jednak mocno do góry i hodowlany łosoś przestał być częstym gościem w domu w takiej ilości jak wcześniej – mówi Agata Wojda, szefowa kuchni.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
9zł za pierwszy miesiąc.

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
9 zł pierwszy miesiąc, a potem 39 zł/msc
Kuchnia
Kto w tym roku w Europie zapłaci najwięcej za świąteczny obiad? Polska w dolnej części stawki
Materiał Promocyjny
Jak wygląda nowoczesny leasing
Materiał Promocyjny
Słodycze a PMS. Co warto jeść przed okresem?
Kuchnia
Spór o chłodnik litewski. Jak zimna zupa podgrzała nastroje internautów?
Kuchnia
Fast food to luksus – tak twierdzi większość Amerykanów i Amerykanek
Materiał Partnera
Kroki praktycznego wdrożenia i operowania projektem OZE w wymiarze lokalnym
Kuchnia
27 marca Dzień Sera. Odkrycie dotyczące jego produkcji w Polsce tysiące lat temu zaskakuje
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście