Szefowie kuchni w Europie rezygnują z dań z łososiem. Polskie restauratorki komentują

Szefowie kuchni europejskich restauracji głośno nazywają łososia "kurczakiem morskim". Sprawę skomentowały dla nas szefowa kuchni Agata Wojda i restauratorka Beata Gawęda-Pawełek.

Publikacja: 20.10.2023 16:28

Polacy przez lata uwielbiali dania z łososiem.

Łosoś na talerzu

Polacy przez lata uwielbiali dania z łososiem.

Foto: Adobe Stock

Polska jest krajem, w którym łosoś stał się jedną z najpopularniejszych ryb i mocno zakorzenił się w menu restauracji na terenie całego kraju. Zdecydowanie łatwiej było – i częściowo nadal jest – zjeść gdziekolwiek łososia na ciepło niż dowolną rybę z polskich jezior. 

– Pochodzenie tej ryby nie miało znaczenia, bo przeciętny konsument po prostu lubił łososia. O zakupie decydowała cena i idealna świeżość, konsekwencja dostaw i niezmienność ich przez cały rok. Ta cena w pewnym momencie kilka lat temu poszła jednak mocno do góry i hodowlany łosoś przestał być częstym gościem w domu w takiej ilości jak wcześniej – mówi Agata Wojda, szefowa kuchni.

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Kuchnia
Kucharki i kucharze wbrew sobie? Badanie pokazało, jak Polacy podchodzą do gotowania
Materiał Promocyjny
BIO_REACTION 2025
Kuchnia
Kto w tym roku w Europie zapłaci najwięcej za świąteczny obiad? Polska w dolnej części stawki
Materiał Promocyjny
Słodycze a PMS. Co warto jeść przed okresem?
Kuchnia
Spór o chłodnik litewski. Jak zimna zupa podgrzała nastroje internautów?
Materiał Promocyjny
Edycja marzeń, czyli realme inspirowany Formułą 1
Kuchnia
Fast food to luksus – tak twierdzi większość Amerykanów i Amerykanek