Reklama
Rozwiń

Szefowie kuchni w Europie rezygnują z dań z łososiem. Polskie restauratorki komentują

Szefowie kuchni europejskich restauracji głośno nazywają łososia "kurczakiem morskim". Sprawę skomentowały dla nas szefowa kuchni Agata Wojda i restauratorka Beata Gawęda-Pawełek.

Publikacja: 20.10.2023 16:28

Polacy przez lata uwielbiali dania z łososiem.

Łosoś na talerzu

Polacy przez lata uwielbiali dania z łososiem.

Foto: Adobe Stock

Polska jest krajem, w którym łosoś stał się jedną z najpopularniejszych ryb i mocno zakorzenił się w menu restauracji na terenie całego kraju. Zdecydowanie łatwiej było – i częściowo nadal jest – zjeść gdziekolwiek łososia na ciepło niż dowolną rybę z polskich jezior. 

– Pochodzenie tej ryby nie miało znaczenia, bo przeciętny konsument po prostu lubił łososia. O zakupie decydowała cena i idealna świeżość, konsekwencja dostaw i niezmienność ich przez cały rok. Ta cena w pewnym momencie kilka lat temu poszła jednak mocno do góry i hodowlany łosoś przestał być częstym gościem w domu w takiej ilości jak wcześniej – mówi Agata Wojda, szefowa kuchni.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Kuchnia
Nie żyje Anne Burrell, gwiazda amerykańskich programów kulinarnych
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Kuchnia
Systemowa przemoc we francuskiej gastronomii. Co ujawniła książka dziennikarki?
Kuchnia
Kucharki i kucharze wbrew sobie? Badanie pokazało, jak Polacy podchodzą do gotowania
Kuchnia
Kto w tym roku w Europie zapłaci najwięcej za świąteczny obiad? Polska w dolnej części stawki
Materiał Promocyjny
Słodycze a PMS. Co warto jeść przed okresem?