Badania przeprowadzał zespół naukowców pod kierunkiem dr Yuan Chin Amy Lee z Huntsman Cancer Institute i University of Utah School of Medicine. Wykonano je w Europie, Ameryce Północnej i Ameryce Łacińskiej. Wyniki opublikowano na łamach czasopisma „Cancer” wydawanego przez Amerykańskie Stowarzyszenie ds. Raka. O najważniejszych wnioskach z tych badań informuje „The Guardian”.
Picie kawy a ryzyko zachorowania na nowotwory szyi i głowy
Naukowcy odkryli, że u osób pijących dziennie więcej niż cztery filiżanki kawy zawierającej kofeinę ryzyko rozwoju nowotworów głowy i szyi jest o 17 proc. mniejsze w porównaniu z osobami, które nie piją tego napoju. Ryzyko było niższe zwłaszcza w przypadku nowotworów jamy ustnej i górnej części gardła (części znajdującej się za jamą ustną). W analizach wzięto też pod uwagę wpływ takich czynników jak wiek, płeć, dzienna liczba wypalanych papierosów, spożycie alkoholu oraz spożycie owoców i warzyw.
Czytaj więcej
Naukowcy regularnie badają jak picie kawy wpływa ona na nasze zdrowie. Tym razem przyjrzeli się dokładniej, jak oddziałuje ona na mikrobiom jelitowy człowieka.
Picie herbaty a ryzyko zachorowania na nowotwory szyi i głowy
W przypadku herbaty sytuacja była mniej jasna. Wyniki sugerują, że picie jednej filiżanki dziennie lub mniej wiąże się z niższym o 9 proc. ryzykiem zachorowania na nowotwory głowy i szyi (w porównaniu do osób, które herbaty nie piją wcale). W szczególności dotyczy to niższego ryzyka nowotworu dolnej części gardła.
Równocześnie jednak picie tej samej ilości herbaty dziennie wiąże się z większym o 38 proc. ryzykiem raka krtani. Zdaniem badaczy może łączyć się to z tym, że picie herbaty zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia choroby refluksowej przełyku, która z kolei wiąże się z większym ryzykiem raka krtani.