Odkryto nowe zależności między piciem kawy i herbaty a rozwojem nowotworów głowy i szyi

Picie kawy i herbaty wiąże się z mniejszym ryzykiem zachorowania na nowotwory głowy i szyi. Pozytywny wpływ zanotowano nawet przy spożyciu kawy bezkofeinowej. Naukowcy doszli do takich wniosków, analizując badania ponad 9,5 tys. osób cierpiących na ten typ nowotworów oraz dane prawie 16 tys. osób zdrowych.

Publikacja: 27.12.2024 09:50

Naukowcy wyjaśniają, że nowe badanie nie dowodzi, że herbata i kawa same w sobie chronią przed nowot

Naukowcy wyjaśniają, że nowe badanie nie dowodzi, że herbata i kawa same w sobie chronią przed nowotworami głowy i szyi.

Foto: Adobe Stock

Badania przeprowadzał zespół naukowców pod kierunkiem dr Yuan Chin Amy Lee z Huntsman Cancer Institute i University of Utah School of Medicine. Wykonano je w Europie, Ameryce Północnej i Ameryce Łacińskiej. Wyniki opublikowano na łamach czasopisma „Cancer” wydawanego przez Amerykańskie Stowarzyszenie ds. Raka. O najważniejszych wnioskach z tych badań informuje „The Guardian”.

Picie kawy a ryzyko zachorowania na nowotwory szyi i głowy

Naukowcy odkryli, że u osób pijących dziennie więcej niż cztery filiżanki kawy zawierającej kofeinę ryzyko rozwoju nowotworów głowy i szyi jest o 17 proc. mniejsze w porównaniu z osobami, które nie piją tego napoju. Ryzyko było niższe zwłaszcza w przypadku nowotworów jamy ustnej i górnej części gardła (części znajdującej się za jamą ustną). W analizach wzięto też pod uwagę wpływ takich czynników jak wiek, płeć, dzienna liczba wypalanych papierosów, spożycie alkoholu oraz spożycie owoców i warzyw.

Czytaj więcej

Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań

Picie herbaty a ryzyko zachorowania na nowotwory szyi i głowy

W przypadku herbaty sytuacja była mniej jasna. Wyniki sugerują, że picie jednej filiżanki dziennie lub mniej wiąże się z niższym o 9 proc. ryzykiem zachorowania na nowotwory głowy i szyi (w porównaniu do osób, które herbaty nie piją wcale). W szczególności dotyczy to niższego ryzyka nowotworu dolnej części gardła.

Równocześnie jednak picie tej samej ilości herbaty dziennie wiąże się z większym o 38 proc. ryzykiem raka krtani. Zdaniem badaczy może łączyć się to z tym, że picie herbaty zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia choroby refluksowej przełyku, która z kolei wiąże się z większym ryzykiem raka krtani.

Jak na ryzyko wystąpienia nowotworów głowy i szyi wpływa kawa bezkofeinowa?

Opublikowane na łamach „Cancer” wyniki nie są pierwszymi, które wskazują, że picie kawy i herbaty jest związane z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka, w tym na raka szyi i głowy. W tym badaniu zaobserwowano jednak, że nawet kawa bezkofeinowa miała pewien pozytywny wpływ. Część analizowanych danych dotyczyła spożycia przez uczestników badania kawy bezkofeinowej.

Czytaj więcej

Zła pogoda powoduje, że ceny kawy osiągają rekordowo wysoki poziom

Wpływ kawy i herbaty na zdrowie. Badanie rzuca nowe światło, ale ma też słabe strony

Naukowcy wyjaśniają, że nowe badanie nie dowodzi, że herbata i kawa same w sobie chronią przed nowotworami głowy i szyi. Wskazują jednak, że rzuca ono nowe światło na obszar będący przedmiotem wielu dyskusji i niespójnych często wyników. Z drugiej strony ma ono spore ograniczenia związane chociażby z tym, że wzorce spożycia kawy i herbaty ustalono na podstawie kwestionariuszy wypełnianych przez badanych. Wskazano też m.in., że samodzielne zgłaszanie spożycia herbaty i kawy może być niewiarygodne. W badaniu nie wzięto też pod uwagę rodzaju herbaty lub kawy.

Nowotwory szyi i głowy – czyli jakie?

Nowotwory głowy i szyi rozwijają się powoli, a ich objawy podobne są do infekcji górnych dróg oddechowych. Jak czytamy na oficjalnej rządowej stronie pacjent.gov.pl, rocznie diagnozuje się je u ok. 11 tysięcy osób. Najczęściej umiejscowione są w błonie śluzowej jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, jamy nosowej, zatok obocznych nosa, ucha, gruczołów ślinowych. Mogą rozwijać się również w tarczycy i gruczołach przytarczycowych, tkance miękkiej, kościach i skórze. Nowotwory głowy i szyi występują najczęściej u osób po 45. roku życia. Mężczyźni chorują pięć razy częściej niż kobiety.

Do zachorowania na nowotwory głowy i szyi najczęściej przyczyniają się: palenie tytoniu, picie alkoholu, infekcja wirusem HPV, niewłaściwa higiena jamy ustnej, zła higiena górnych dróg oddechowych, mechaniczne drażnienie śluzówek (źle dopasowana proteza zębowa), nieprawidłowe wypełnienia zębów, zgorzelinowe, połamane zęby. Szczególnie niebezpieczne jest jednoczesne palenie papierosów i spożywanie alkoholu. Powód? Przez podrażnioną alkoholem błonę śluzową w jamie ustnej przenika więcej substancji chemicznych zawartych w dymie tytoniowym. „Alkohol i papierosy przyczyniają się do rozwoju 75 proc. złośliwych nowotworów głowy i szyi” – czytamy na pacjent.gov.pl.

Źródła:
https://www.theguardian.com
https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com
https://pacjent.gov.pl/aktualnosc

Badania przeprowadzał zespół naukowców pod kierunkiem dr Yuan Chin Amy Lee z Huntsman Cancer Institute i University of Utah School of Medicine. Wykonano je w Europie, Ameryce Północnej i Ameryce Łacińskiej. Wyniki opublikowano na łamach czasopisma „Cancer” wydawanego przez Amerykańskie Stowarzyszenie ds. Raka. O najważniejszych wnioskach z tych badań informuje „The Guardian”.

Picie kawy a ryzyko zachorowania na nowotwory szyi i głowy

Pozostało jeszcze 92% artykułu
Zdrowie
WHO potwierdza skuteczność nowych leków na otyłość. Jest jednak pewne ryzyko
Zdrowie
Powstała pierwsza lista leków krytycznych. Ministerstwo Zdrowia chce zabezpieczyć pacjentów
Nauka
Nauka bez uczenia się? To nie sci-fi, a nowe odkrycie
Nauka
Temperatura w pomieszczeniach wpływa na sprawność umysłu. Jaka wartość jest optymalna?
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Nauka
Dieta bogata w ten składnik zwiększy odporność na infekcje. Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego