Aktualizacja: 09.05.2025 10:46 Publikacja: 03.10.2023 12:24
Jak wysoko przetworzona żywność może wpływać na ryzyko występowania depresji?
Foto: Adobe Stock
Naukowcy z Harvard Medical School oraz Oddziału Epidemiologii Klinicznej i Translacyjnej z Massachusetts General Hospital przebadali potencjalny związek między wysoko przetworzoną żywnością (UPF) i jej składnikami a depresją.
Do UFP zalicza się takie wyroby jak pakowane pieczywo, chrupkie płatki śniadaniowe, słodkie i pikantne przekąski, gotowe do spożycia dania i sosy, pakowane lody, mięso z długą datą przydatności do spożycia, słodzone napoje i sztuczne słodziki.
Kolejne badania udowadniają różnoraki wpływ hormonalnych pigułek antykoncepcyjnych na zdrowie kobiet. Według naj...
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda opublikowali niedawno wyniki wieloletnich obserwacji, które pokazują, że nie ty...
Pod koniec ubiegłego tygodnia informowaliśmy o cofnięciu przed administrację Donalda Trumpa finansowania dla dzi...
Dieta śródziemnomorska, uchodząca za jedną z najzdrowszych na świecie, skutecznie zapobiega wielu chorobom, co m...
Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych. Od kilku lat zachorowalność wz...
Lenovo jest liderem rynku komputerów PC w Polsce. Motorola jest tu jednym z liderów rynku smartfonów.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas