Aktualizacja: 06.12.2024 18:32 Publikacja: 01.10.2023 16:00
Ana Roš, właścielka restauracji "Hiša Franko" wyjątkowo dobrze odnalazła się w męskim świecie szefów kuchni.
Foto: Adobe Stock
Słowenia jest nie tylko turystycznym pewniakiem dla gości z całego świata. To także kraj, w którym konsekwentnie umacnia swoją pozycję europejskiej mekki dla miłośników fine diningu. Kraj ten wiele pod tym względem zawdzięcza Anie Roš, niekwestionowanej gwieździe zarówno na słoweńskiej, jak i globalnej scenie gastronomicznej i jednej najbardziej wpływowych szefowych kuchni na świecie. Roš zdobyła właśnie dla swojej restauracji „Hiša Franko” trzecią gwiazdkę Michelin.
Od momentu, gdy na temat chłodnika litewskiego napisano artykuł w „The New York Times”, rozgorzała dyskusja w kwestii pochodzenia tego atrakcyjnego dania serwowanego w upalne dni. Skąd tyle kontrowersji wokół polskiej zupy?
Do fast foodów przylgnął wizerunek niezdrowego, ale za to taniego i łatwo dostępnego jedzenia. Tymczasem prawie ośmiu na dziesięciu Amerykanów uważa tego rodzaju produkty za luksusowe. Powód? Inflacja, która dotyka również popularne sieci barów szybkiej obsługi.
W Polsce ślady wytwarzania sera sięgają epoki neolitu. Co ciekawe: ustalenia badaczy dowodzą, że produkowany wtedy przysmak to nie kojarzony najczęściej z polską kuchnią ser żółty, ale zupełnie inny jego rodzaj.
Londyńska restauracja Darjeeling Express od chwili powstania zatrudnia same kobiety. Jakie są początki tego miejsca i jak panie radzą sobie wspólnie w jednej kuchni?
Obecnie klienci mogą sprawdzić opony niczym smartfony, mając dostęp do wnikliwych testów opon, co pozwala im porównywać i analizować konkretne modele i ich parametry w różnych warunkach.
Smak, konsystencja i zapach ulubionych dań z dzieciństwa pozostaje w pamięci na zawsze. Wielu osobom nawet wizyta w najbardziej wyrafinowanej restauracji nie zastąpi doświadczeń kulinarnych z najmłodszych lat. Doskonale wie o tym właściciel jednej z nowojorskich restauracji, który zamiast szefów kuchni zatrudnia babcie.
W raporcie „Orlen dla miast” koncern zastanawia się, jak budować współpracę między samorządem, biznesem i nauką na rzecz szeroko rozumianego zrównoważonego rozwoju – mówi Stanisław Barański, dyrektor Biura Zrównoważonego Rozwoju i Transformacji Energetycznej Orlen.
Jest piątek, 6 grudnia, a w dzisiejszym odcinku „Twój Biznes” Bartłomiej Kawałek omawia kluczowe wydarzenia gospodarcze.
Majątek światowych miliarderów zwiększył się w ciągu roku o ok.17 proc. do 14 bln dolarów z 12 bln - wynika z raportu banku UBS Billionaire Ambitions Report 2024. Zyskali bogacze w USA, stracili w Chinach.
Gromadzenie i przechowywania olbrzymiej ilości danych – to specjalizacja naszych firm w ramach programów kosmicznych
Jest czwartek, 5 grudnia, a w dzisiejszym odcinku „Twój Biznes” Bartłomiej Kawałek omawia kluczowe wydarzenia gospodarcze.
W „męskim biznesie” sukces oznacza przede wszystkim zysk, a w „biznesie kobiecym” sukces to możliwość łączenia roli matki z rolą przedsiębiorczyni, budowanie dobrych relacji w pracy oraz rozwiązywanie konfliktów - mówi Agata Borzym, współwłaścicielka znanej marki kosmetycznej.
Jest środa, 4 grudnia, a w dzisiejszym odcinku „Twój Biznes” Bartłomiej Kawałek omawia kluczowe wydarzenia gospodarcze.
Europejskie rozporządzenie w sprawie wylesiania (EUDR) to istotny krok w walce z degradacją środowiska, ale także poważne wyzwanie dla firm eksportujących do UE.
Fundacja rodzinna nie gwarantuje ochrony majątku przed wierzycielami, którzy dzięki przepisom prawa mogą skutecznie dochodzić swoich roszczeń.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas