Doskonała kuchnia na obcasach. Wielki sukces słoweńskiej szefowej kuchni Any Roš

Sukcesy słoweńskiej szefowej kuchni Any Roš to dowód na to, że nie tylko mają mężczyźni sprawdzają się jako najlepsi szefowie kuchni. Restauracja „Hiša Franko”, którą prowadzi Ana, otrzymała trzecią gwiazdkę Michelin. To najwyższe wyróżnienie w świecie gastronomii.

Publikacja: 01.10.2023 16:00

Ana Roš, właścielka  restauracji "Hiša Franko" wyjątkowo dobrze odnalazła się w męskim świecie szefó

Ana Roš, właścielka restauracji "Hiša Franko" wyjątkowo dobrze odnalazła się w męskim świecie szefów kuchni.

Foto: Adobe Stock

Słowenia jest nie tylko turystycznym pewniakiem dla gości z całego świata. To także kraj, w którym konsekwentnie umacnia swoją pozycję europejskiej mekki dla miłośników fine diningu. Kraj ten wiele pod tym względem zawdzięcza Anie Roš, niekwestionowanej gwieździe zarówno na słoweńskiej, jak i globalnej scenie gastronomicznej i jednej najbardziej wpływowych szefowych kuchni na świecie. Roš zdobyła właśnie dla swojej restauracji „Hiša Franko” trzecią gwiazdkę Michelin.

Trzecia gwiazdka Michelin dla słoweńskiej restauracji „Hiša Franko”

Nazwa restauracji „Hiša Franko” w niewielkim miasteczku Kobarid na północno-zachodnich rubieżach Słowenii oznacza w języku słoweńskim po prostu „Dom Franko”. Lokalizacja na prowincji i bezpretensjonalna nazwa lokalu od początku wyznaczają kierunek, w jakim podąża szefowa kuchni Ana Roš.

Podstawą filozofii Roš jest konsekwentne stawianie na pierwszym planie lokalnych produktów. To właśnie to działanie stało się przepisem na międzynarodowy sukces „Hiša Franko”. Talent i kreatywność Any Roš po raz kolejny docenili twórcy czerwonego przewodnika Michelin. restauracja „Hiša Franko” zdobyła właśnie trzecią gwiazdkę. Doceniono ją za oryginalne menu i ciągłe doskonalenie jakości potraw.

Restauracja zadebiutowała w prestiżowym przewodniku zaledwie trzy lata temu i od razu otrzymała dwie gwiazdki. Na całym świecie funkcjonuje łącznie 140 trzygwiazdkowych restauracji.

Inspiracją Any Roš Inspiruje są tradycyjne przepisy z Doliny Soczy. Szefowa kuchnia czerpie produkty od lokalnych rolników, serowarów i hodowców. Korzysta jednocześnie z nowoczesnych technik kulinarnych. W jej potrawach można znaleźć ciekawe smaki z różnych miejsc na świecie. Tym, co ją wyróżnia, jest zamiłowanie do kontrastów tekstur, temperatur i smaków.

„Powiedzieć, że jesteśmy niezmiernie wdzięczni i och, jak bardzo dumni z naszego zespołu, to jak nic nie powiedzieć. A teraz – świętujmy!” – pisze Ana Roš na swoim oficjalnym instagramowym profilu w reakcji na wyróżnienie.

W najnowszej edycji przewodnika Michelin znajduje się dziewięć restauracji ze Słowenii wyróżnionych przynajmniej jedną gwiazdką oraz siedem z gwiazdkami zielonymi, honorującymi lokale zrównoważone ekologicznie („Hiša Franko” jest jednym z nich). Słowenia to państwo, w którym funkcjonuje najwięcej na świecie restauracji z zieloną gwiazdką Michelin w przeliczeniu na jednego mieszkańca.

Ana Roš: kobieta z niezwykłym talentem do kuchni

Ana Roš urodziła się 31 grudnia 1972 roku w mieście Šempeter pri Gorici. W branży gastronomicznej jest prawdziwym fenomenem, bowiem sztuki kulinarnej nauczyła się samodzielnie, nie ukończywszy żadnej szkoły gastronomicznej.

Długo nic nie wskazywało na to, że Roš zrobi karierę jako kucharka – a co dopiero jako szefowa kuchni. Od wczesnej młodości była całkiem dobrze zapowiadającą się narciarką, potem studiowała dyplomację.

Wszystko zaczęło się na początku tego tysiąclecia, kiedy Słowenka wyszła za poznanego na studiach, przyszłego właściciela rodzinnej restauracji „Hiša Franko”, Valtera Kramara. To właśnie wtedy załapała kulinarnego bakcyla i zaczęła intensywnie doskonalić swoje umiejętności. Pracę w „Hiša Franko” zaczynała jako kelnerka.

W 2017 roku twórcy prestiżowego rankingu „The World's 50 Best Restaurants” ogłosili Roš najlepszą szefową kuchni na świecie. Ta sama organizacja umieściła „Hiša Franko” na 32. pozycji w swoim aktualnym zestawieniu 50 najlepszych restauracji na naszym globie.

Wiele kobiet rozwijających się we wciąż mocno zmaskulinizowanej branży gastronomicznej uważa Anę Roš za wzór do naśladowania. Słowenka jest ósmą szefową kuchni płci żeńskiej, która zdobyła trzy gwiazdki Michelin. Wcześniej udało się to Nadii Santini, Elenie Arzak, Dominique Crenn, Annie Feolde, Anne-Sophie Pic, Hélène Darroze i Clare Smyth.

Słowenia jest nie tylko turystycznym pewniakiem dla gości z całego świata. To także kraj, w którym konsekwentnie umacnia swoją pozycję europejskiej mekki dla miłośników fine diningu. Kraj ten wiele pod tym względem zawdzięcza Anie Roš, niekwestionowanej gwieździe zarówno na słoweńskiej, jak i globalnej scenie gastronomicznej i jednej najbardziej wpływowych szefowych kuchni na świecie. Roš zdobyła właśnie dla swojej restauracji „Hiša Franko” trzecią gwiazdkę Michelin.

Pozostało 87% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Kuchnia
Fast food to luksus – tak twierdzi większość Amerykanów i Amerykanek
Kuchnia
27 marca Dzień Sera. Odkrycie dotyczące jego produkcji w Polsce tysiące lat temu zaskakuje
Kuchnia
Darjeeling Express - restauracja, która zatrudnia wyłącznie kobiety. Jak sobie radzi?
Kuchnia
Mało znana restauracja zrezygnowała z profesjonalnych kucharzy i... zyskała tłumy klientów
Akcje Specjalne
Firmy chcą działać w sposób zrównoważony
Kuchnia
Tłusty czwartek. Ile musi kosztować w tym roku dobry pączek? Magda Gessler tłumaczy
Materiał Promocyjny
Sztuczna inteligencja może być wykorzystywana w każdej branży