Doskonała kuchnia na obcasach. Wielki sukces słoweńskiej szefowej kuchni Any Roš

Sukcesy słoweńskiej szefowej kuchni Any Roš to dowód na to, że nie tylko mają mężczyźni sprawdzają się jako najlepsi szefowie kuchni. Restauracja „Hiša Franko”, którą prowadzi Ana, otrzymała trzecią gwiazdkę Michelin. To najwyższe wyróżnienie w świecie gastronomii.

Publikacja: 01.10.2023 16:00

Ana Roš, właścielka  restauracji "Hiša Franko" wyjątkowo dobrze odnalazła się w męskim świecie szefó

Ana Roš, właścielka restauracji "Hiša Franko" wyjątkowo dobrze odnalazła się w męskim świecie szefów kuchni.

Foto: Adobe Stock

Słowenia jest nie tylko turystycznym pewniakiem dla gości z całego świata. To także kraj, w którym konsekwentnie umacnia swoją pozycję europejskiej mekki dla miłośników fine diningu. Kraj ten wiele pod tym względem zawdzięcza Anie Roš, niekwestionowanej gwieździe zarówno na słoweńskiej, jak i globalnej scenie gastronomicznej i jednej najbardziej wpływowych szefowych kuchni na świecie. Roš zdobyła właśnie dla swojej restauracji „Hiša Franko” trzecią gwiazdkę Michelin.

Pozostało 87% artykułu

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Kuchnia
Spór o chłodnik litewski. Jak zimna zupa podgrzała nastroje internautów?
Kuchnia
Fast food to luksus – tak twierdzi większość Amerykanów i Amerykanek
Kuchnia
27 marca Dzień Sera. Odkrycie dotyczące jego produkcji w Polsce tysiące lat temu zaskakuje
Kuchnia
Darjeeling Express - restauracja, która zatrudnia wyłącznie kobiety. Jak sobie radzi?
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Kuchnia
Mało znana restauracja zrezygnowała z profesjonalnych kucharzy i... zyskała tłumy klientów
Materiał Promocyjny
Transformacja w miastach wymaga współpracy samorządu z biznesem i nauką