Mózg w dobrej kondycji
Problemy i schorzenia, które wiążą się z pracą mózgu, szczególnie mocno akcentują swoją obecność w starzejących się społeczeństwach. I chociaż nie ulega wątpliwości, że pogarszanie się sprawności mózgu jest nieuniknioną konsekwencją upływającego czasu, to swoimi nawykami – w tym żywieniowymi — możemy spróbować pomóc mózgowi sprostać jego zadaniom oraz zachować dłużej dobrą kondycję tego narządu.
Dane zgromadzone przez Światową Organizację Zdrowia ujawniają, że co roku rozpoznawanych jest łącznie 700 mln nowych przypadków schorzeń neurologicznych i psychiatrycznych. Do grupy najbardziej niebezpiecznych schorzeń należą: choroby efektywne, zaburzenia psychotyczne i otępienne, choroba Alzheimera, udar mózgu, bóle głowy (w tym migreny), padaczka, demencja i depresja.
Sprzymierzeńcy i wrogowie
Jakie zatem możemy podjąć kroki, aby dodatkowo nie zasilić tej przykrej statystyki? Specjaliści wskazują na produkty spożywcze, które mogą wywrzeć korzystny wpływ na nasz mózg, a także przestrzegają przed tymi, które potrafią zaburzyć jego funkcjonowanie. Według zaleceń sformułowanych przez WHO, dla osób zdrowych oraz dla pacjentów ze stwierdzonymi lekkimi obniżeniami sprawności mózgu najbardziej korzystne byłoby przestrzeganie zasad diety śródziemnomorskiej. Reguły tej diety zachęcają do spożywania produktów takich jak ryby, orzechy, owoce morza, oliwa z oliwek oraz zioła – przy jednoczesnym ograniczeniu mięs i innych potencjalnych źródeł tłuszczu. Naturalnie, dieta musi być również zbilansowana i zdrowa, a każdemu posiłkowi powinny towarzyszyć owoce i warzywa (preferencyjnie – warzywa zielone oraz jagody czy też inne fioletowe owoce, zawierające przeciwutleniacze). Utrzymaniu prawidłowej formy organu służy również aktywność fizyczna oraz intelektualna, unikanie używek oraz odpowiednie nawyki związane z zachowaniem równowagi pomiędzy pracą, odpoczynkiem oraz snem. Ważnym elementem profilaktyki są oczywiście również regularne badania kontrolne, m.in. poziomu cukru oraz cholesterolu.
Czytaj więcej
W stanie zakochania aktywuje się w mózgu 12 różnych obszarów. Za co są one odpowiedzialne i jak wpływają na podejmowane decyzje?
A gdzie kryją się żywieniowi „wrogowie” mózgu? Większość z nich dobrze znamy i zazwyczaj mamy świadomość tego, że do produktów takich jak cukier lub żywność wysoko przetworzona należy podchodzić z dużą ostrożnością i unikać nadmiernego ich spożywania. Cukier, jako środek uzależniający i zdolny doprowadzić do szczególnego pobudzenia mózgowego ośrodka nagrody, może okazać się największą pułapką. Serwis Zdrowie przytacza rezultaty badań wykonanych przez zespół badaczy z Washington University School of Medicine w St. Louis, który eksperymentując na myszach, dostrzegł zjawisko podniesione stężenie glukozy we krwi szybko zwiększa w mózgu stężenie beta-amyloidu – białka typowego dla tego schorzenia.