Oto produkty, których jakość wpływa na proces starzenia. Ważna informacja dla kobiet

Kobiety w średnim wieku, które spożywają określone grupy produktów, mają większe szanse na dożycie 70 lat w dobrym zdrowiu – wynika z najnowszego badania. Produkty te mogą skutecznie zapobiegać wielu przewlekłym chorobom, w tym cukrzycy typu 2.

Publikacja: 22.05.2025 09:41

Odkrycia naukowców sugerują, że jakość węglowodanów może być ważnym czynnikiem w zdrowym starzeniu s

Odkrycia naukowców sugerują, że jakość węglowodanów może być ważnym czynnikiem w zdrowym starzeniu się

Foto: Adobe Stock

Naukowcy z Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA) na Tufts University i Harvard T.H. Chan School of Public Health przeanalizowali dane pochodzące od ponad 47 tys. kobiet. Wyniki badania zostały opublikowane w JAMA Network Open.

Co jeść, aby zdrowo się starzeć?

Okazało się, że osoby, które będąc w średnim wieku, spożywały głównie nieprzetworzone węglowodany, takie jak owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe oraz błonnik, miały od 6 do 37 proc. większe prawdopodobieństwem zdrowego starzenia się i zachowania dobrego zdrowia psychicznego oraz fizycznego. Równocześnie spożywanie rafinowanych węglowodanów (zawierających cukier dodany lub pochodzących z rafinowanych ziaren) oraz ziemniaków i warzyw skrobiowych, obniżało szanse na zdrowe starzenie o 13 proc.

„Wszyscy słyszeliśmy, że różne węglowodany mogą wpływać na zdrowie w różny sposób, czy to na wagę, energię, czy poziom cukru we krwi. Ale zamiast patrzeć tylko na bezpośrednie skutki tych makroskładników, chcieliśmy zrozumieć, co mogą one oznaczać dla dobrego zdrowia 30 lat później” – powiedział Andres Ardisson Korat, główny autor badania. „Nasze odkrycia sugerują, że jakość węglowodanów może być ważnym czynnikiem w zdrowym starzeniu się” – dodał.

Czytaj więcej

Dieta śródziemnomorska jest szczególnie korzystna dla kobiet. Co warto o niej wiedzieć?

Na czym polega zdrowe starzenie?

Naukowcy wykorzystali dane pochodzące z badania kohortowego Nurses’ Health Study, które trwało od 1984 do 2016 r. i obejmowało 47 513 kobiet. Uczestniczki co 2 lata wypełniały szczegółowe kwestionariusze dotyczące żywności i zdrowia. Badacze opierali się głównie na kwestionariuszach z 1984 i 1986 r., ponieważ kobiety były wtedy w średnim wieku. Na koniec badania w 2016 r. uczestniczki miały od 70 do 93 lat. Celem badaczy było dokonanie oceny długoterminowej roli spożycia węglowodanów w diecie i jakości węglowodanów w zdrowym starzeniu się. Naukowcy sprawdzili całkowite spożycie węglowodanów, spożycie rafinowanych oraz wysokiej jakości węglowodanów pochodzących z pełnych ziaren, owoców, warzyw i roślin strączkowych, spożycie błonnika pokarmowego, a także indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny produktów, na których opierała się dieta.

Zdrowe starzenie się zostało zdefiniowane jako brak 11 głównych chorób przewlekłych (w tym raka, cukrzycy, udaru, zapalenia stawów i osteoporozy), brak upośledzenia funkcji poznawczych i fizycznych oraz dobre zdrowie psychiczne. Okazało się, że spośród ponad 47 tys. uczestniczek, niecałe 8 proc. z nich (dokładnie 3706 osób) spełniło definicję zdrowego starzenia się. Co ciekawe, każdy 10-procentowy wzrost całkowitego spożycia węglowodanów i węglowodanów wysokiej jakości, miał pozytywny wpływ na zdrowe starzenie. 

Czytaj więcej

Oto dieta, która najbardziej sprzyja zdrowemu starzeniu. Nowe wyniki badań

„Nasze wyniki są zgodne z innymi dowodami łączącymi spożycie owoców i warzyw, pełnych ziaren i roślin strączkowych z niższym ryzykiem chorób przewlekłych, a teraz widzimy związek z wynikami dotyczącymi funkcji fizycznych i poznawczych”, powiedział Qi Sun, jeden z autorów badania.

Wysokiej jakości węglowodany są przetworzone w minimalnym stopniu lub w ogóle, a dzięki temu bogate w cenne składniki odżywcze. Poza tym pochodzą z naturalnych źródeł i nie zawierają dużej ilości cukrów dodanych. Co więcej, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste mają sporo błonnika i nie powodują skoków poziomu glukozy we krwi. Zapewniają także większe uczucie sytości. Do węglowodanów rafinowanych zalicza się z kolei wysoko przetworzona żywność z dużą ilością cukru dodanego, która jest pozbawiona błonnika oraz składników odżywczych. Mowa o takich produktach jak biały chleb, chipsy, ciastka oraz fast foody. Naukowcy przyznają, że potrzebne są dalsze badania, aby zrozumieć związek przyczynowo–skutkowy między jakością węglowodanów i spożyciem błonnika a zdrowym starzeniem. Konieczne będzie również ich powtórzenie w bardziej zróżnicowanych kohortach.

Źródła:
now.tufts.edu
jamanetwork.com
abcnews.go.com
www.nbcnews.com

Nauka
Po obejrzeniu takich reklam dzieci zjadały o 130 kilokalorii więcej. Wystarczyło 5 minut
Nauka
Dlaczego niektóre dzieci uczą się chodzić później niż inne? Nowe odkrycie
Nauka
Niebezpieczny rodzaj pleśni może zagrozić milionom ludzi. Naukowcy ostrzegają
Nauka
Alergię na orzeszki ziemne u dorosłych da się wyleczyć? Obiecujące wyniki badań
Nauka
Co dzieje się z mózgiem nastolatka, gdy dłużej śpi? Zaskakujące wyniki badania