Zespół naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health, Uniwersytetu Montrealskiego oraz Uniwersytetu Kopenhaskiego ocenił osiem diet uznawanych powszechnie za zdrowe, pod kątem tego, która z nich zapewni najlepsze zdrowie do 70. roku życia i dłużej. Każdy z analizowanych wzorców żywienia opiera się na wysokim spożyciu owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, tłuszczów nienasyconych, orzechów i roślin strączkowych. Niektóre z nich zakładają także niskie lub umiarkowane spożycie zdrowej żywności pochodzenia zwierzęcego, w tym ryb i niektórych produktów mlecznych. Wyniki badania zostały opublikowane w „Nature Medicine”.
Co oznacza zdrowe starzenie?
Jak przyznają autorzy badania, w ciągu ostatnich kilku dekad populacja starszych osób w Stanach Zjednoczonych znacznie się zwiększyła. Niestety blisko 80 proc. z nich cierpi na co najmniej jedną chorobę przewlekłą. Promowanie zdrowego starzenia się jest globalnym priorytetem, o którym mówi m.in. Światowa Organizacja Zdrowia. Badania potwierdzają, że zdrowa dieta jest w stanie zapobiec wielu schorzeniom pojawiającym się w starszym wieku, m.in. chorobom układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz przedwczesnej śmierci.
Czytaj więcej
Niedawno opublikowane wyniki światowego badania „People at work 2025”, przeprowadzonego przez ADP...
Zdrowe starzenie zostało zdefiniowane przez zespół naukowców jako osiągnięcie 70 lat bez poważnych chorób przewlekłych i z zachowaniem zdrowia poznawczego, fizycznego i psychicznego. Ich badanie jest jednym z pierwszych poświęconych analizie wzorców żywienia w odniesieniu do stanu zdrowia w starszym wieku.
„Wcześniej badania badały wzorce żywieniowe w kontekście konkretnych chorób lub tego, jak długo ludzie żyją. Nasze przyjmuje wieloaspektowy punkt widzenia, pytając, w jaki sposób dieta wpływa na zdolność ludzi do samodzielnego życia i cieszenia się dobrą jakością życia w miarę starzenia się” – powiedział Frank Hu, jeden z autorów.