Między ortoreksją a jedzeniem dla przyjemności. Jak się odżywiać bez poczucia winy i wstydu

Zdrowa relacja z jedzeniem polega na tym, żeby nie wykorzystywać jedzenia do tego, czym ono nie jest – mówi dr Magdalena Golachowska, psychodietetyczka.

Publikacja: 23.02.2024 18:08

Magdalena Golachowska: Rygorystyczne trzymanie się jadłospisu jest męczące na dłuższą metę, wyczerpu

Dieta

Magdalena Golachowska: Rygorystyczne trzymanie się jadłospisu jest męczące na dłuższą metę, wyczerpujące psychicznie.

Foto: Adobe Stock

Istnieje idealna dieta?

Dr Magdalena Golachowska: Odpowiem krótko: nie istnieje. Istnieją bardzo ogólne zalecenia żywieniowe, uśrednione dla dużych grup ludzi, dużych populacji. Natomiast, jeśli mówimy o konkretnym człowieku, to dieta zawsze musi być dopasowana do jego indywidualnych cech, takich jak płeć, wiek, aktywność fizyczna, funkcjonowanie układu pokarmowego oraz aktualne potrzeby, również z uwzględnieniem pory roku. Zatem podejście do żywienia jest zawsze indywidualne.

Pozostało jeszcze 98% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Zdrowie
Ewa Chodakowska tłumaczy współpracę z laboratoriami medycznymi: To mój największy kryzys
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Zdrowie
L4-shaming – nowe zjawisko dotyczące chorowania daje o sobie znać w młodym pokoleniu
Zdrowie
Dr n. med. Agnes Frankel: Skóra to taka sukienka na całe życie
Zdrowie
Jakie są normy cholesterolu we krwi? Aktualne wytyczne
Zdrowie
Naukowcy rzucają nowe światło na przybieranie na wadze kobiet w średnim wieku
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama