Opaleni żyją dłużej. Nowe badanie dowodzi pozytywnego wpływu promieni UVA na zdrowie

Nareszcie dobra wiadomość dla osób, które lubią się opalać. Z najnowszych badań, przeprowadzonych na Uniwersytecie w Edynburgu wynika, że działanie promieni UVA zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. I nie jest to jedyny powód, dla którego naukowcy radzą, by wystawiać ciało na słońce.

Publikacja: 14.08.2024 09:41

Zdaniem ekspertów pod wpływem słońca w organizmie powstaje również tlenek azotu, którego dobroczynne

Kobieta opala się na plaży

Zdaniem ekspertów pod wpływem słońca w organizmie powstaje również tlenek azotu, którego dobroczynne działanie trudno przecenić.

Foto: Adobe Stock

Uczeni z Edynburga mówią, że najwyższy czas obalić mity na temat opalania. Profesor Richard Weller, współautor badania, twierdzi wręcz, że unikanie słońca może być dużo bardziej szkodliwe dla zdrowia niż ryzyko związane z działaniem promieni UV. Ta teza nie spodoba się dermatologom, ale on sam jest dermatologiem. Na wykładzie TED talk, wygłoszonym w ramach konferencji naukowych TED, oznajmił: „W gabinecie mówię pacjentom, że promienie UVA mogą spowodować raka skóry. Z drugiej strony wiem, że chronią przed miażdżycą. A liczba zgonów na skutek chorób serca jest sto razy większa niż z powodu czerniaka. Musimy więc bardziej świadomie zważyć zagrożenia i korzyści”.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Zdrowie
Grubancypacja – ryzykowne „wyzwolenie” z otyłości. O ciemnej stronie modnego aktywizmu
Zdrowie
Cate Blanchett zachwala ekstremalny rytuał zdrowotny. Lekarze ostrzegają: Nie dla każdego
Zdrowie
Emocje mogą poważnie uszkadzać serce. Ustalono, jak dokładnie to działa
Zdrowie
Ser i czekolada mają prozdrowotne właściwości? Dietetyczka komentuje wyniki badania
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Zdrowie
Dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr: Jedzenie powinno być źródłem przyjemności