Jaką kawę najlepiej pić? Naukowcy: Ten fakt ma największe znaczenie

Picie kawy wydłuża życie zmniejszając ryzyko przedwczesnej śmierci - potwierdziły to badania naukowe. Jest tylko jedno „ale”. Nie każda filiżanka kawy będzie miała prozdrowotne działanie. Ważny jest przede wszystkim sposób przygotowania tego popularnego napoju.

Publikacja: 20.06.2025 12:21

Badania wykazały, że osoby pijące od jednej do trzech filiżanek kawy dziennie miały od 15 do 17 proc

Badania wykazały, że osoby pijące od jednej do trzech filiżanek kawy dziennie miały od 15 do 17 proc. niższe ryzyko przedwczesnej śmierci w porównaniu z osobami niepijącymi kawy.

Foto: Adobe Stock

Jak dowodzą naukowcy z bostońskiego Tufts University, codzienny nawyk picia kawy może mieć dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Trzeba jednak spełnić jeden istotny warunek. W przeciwnym razie napój będzie miał wyłącznie walory smakowe. 

Wpływ kawy na zdrowie. Co ustalili naukowcy?

Naukowcy z Tufts University przeanalizowali nawyki związane z piciem kawy i wyniki zdrowotne prawie 50 tys. Amerykanów. W badaniu wzięło udział 46 322 dorosłych od 20. roku życia, którzy udzielili odpowiedzi w ankietach zdrowotnych. Obserwacje prowadzono przez ponad dekadę. Wyniki śmiertelności były śledzone za pomocą zapisów National Death Index. Na przestrzeni 10 lat zmarło 7074 uczestników, głównie z powodu raka i chorób układu krążenia. Osoby, które piły kawę, miały znacznie niższe wskaźniki śmiertelności w porównaniu z osobami, które jej nie piły. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie naukowym The Journal of Nutrition. 

Czytaj więcej

Naukowcy odkryli, co jeść, by lepiej spać. Poprawa snu już w 24 godziny

Jaką kawę najlepiej pić? Ten fakt ma największe znaczenie

Jak ustalili naukowcy, korzyści zdrowotne dotyczą tylko czarnej kawy lub kawy z minimalną ilością cukru i śmietanki. Picie czarnej kawy wiązało się z 14 proc. niższym ryzykiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny. Podobnie było w przypadku kawy z niewielkim dodatkiem cukru (mniej niż pół łyżeczki na filiżankę) i tłuszczów nasyconych (poniżej 1 grama na filiżankę).

Napoje kawowe bogate w cukier i tłuszcze nasycone nie wykazywały działania ochronnego, eliminując korzyści zdrowotne kawy. Słodkie, kremowe napoje kawowe nie dawały żadnych wymiernych korzyści zdrowotnych. Pozytywnego działania nie zaobserwowano również u osób, które piły kawę bezkofeinową.

Ile filiżanek kawy radzą pić naukowcy?

Badania wykazały, że osoby pijące od jednej do trzech filiżanek kawy dziennie miały od 15 do 17 proc. niższe ryzyko przedwczesnej śmierci w porównaniu z osobami niepijącymi kawy. Największe korzyści zdrowotne odnotowano u osób pijących od dwóch do trzech filiżanek dziennie. Miały one o 17 proc. mniejsze ryzyko zgonu w okresie obserwacji. Ale nawet u osób, które piły mniej niż filiżankę dziennie, ryzyko było niższe o 11 proc.

Czytaj więcej

Pokolenie X i milenialsi bardziej narażeni na rzadki typ raka. Naukowcy alarmują

Na czym polega prozdrowotne działanie kawy?

Nowe ustalenia naukowców potwierdzają wcześniejsze wyniki badań sugerujące, że kofeina może wpływać ochronnie na ludzki organizmu, poprzez poprawę metabolizmu, redukcję stanów zapalnych i regulowanie poziomu insuliny. Kawa zawiera również związki bioaktywne, takie jak kwas chlorogenowy i polifenole, które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Co istotne, ochronne działanie kawy zaobserwowano tylko wśród osób, które nie piły herbaty. W przypadku osób pijących herbatę korzystnego działania kawy nie odnotowano, jednak nie ustalono jaka była tego przyczyna.

Źródło:

www.theindependent.com

Jak dowodzą naukowcy z bostońskiego Tufts University, codzienny nawyk picia kawy może mieć dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Trzeba jednak spełnić jeden istotny warunek. W przeciwnym razie napój będzie miał wyłącznie walory smakowe. 

Wpływ kawy na zdrowie. Co ustalili naukowcy?

Pozostało jeszcze 91% artykułu
Nauka
Naukowcy odkryli, co jeść, by lepiej spać. Poprawa snu już w 24 godziny
Nauka
Badania Polki mogą pomóc w walce z wirusami. „Zagrożenie nowymi epidemiami jest realne”
Nauka
Pokolenie X i milenialsi bardziej narażeni na rzadki typ raka. Naukowcy alarmują
Nauka
Przejście na tę dietę zmniejsza ryzyko demencji. Warto to zrobić w każdym wieku
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Nauka
Naukowcy odkryli, co zmniejsza ryzyko nawrotu raka jelita grubego. Wyniki badań