Jak dowodzą naukowcy z bostońskiego Tufts University, codzienny nawyk picia kawy może mieć dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Trzeba jednak spełnić jeden istotny warunek. W przeciwnym razie napój będzie miał wyłącznie walory smakowe.
Wpływ kawy na zdrowie. Co ustalili naukowcy?
Naukowcy z Tufts University przeanalizowali nawyki związane z piciem kawy i wyniki zdrowotne prawie 50 tys. Amerykanów. W badaniu wzięło udział 46 322 dorosłych od 20. roku życia, którzy udzielili odpowiedzi w ankietach zdrowotnych. Obserwacje prowadzono przez ponad dekadę. Wyniki śmiertelności były śledzone za pomocą zapisów National Death Index. Na przestrzeni 10 lat zmarło 7074 uczestników, głównie z powodu raka i chorób układu krążenia. Osoby, które piły kawę, miały znacznie niższe wskaźniki śmiertelności w porównaniu z osobami, które jej nie piły. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie naukowym The Journal of Nutrition.
Czytaj więcej
Bezsenność jest coraz częściej uważana za jedną z chorób cywilizacyjnych. Wiąże się z utrudnionym...
Jaką kawę najlepiej pić? Ten fakt ma największe znaczenie
Jak ustalili naukowcy, korzyści zdrowotne dotyczą tylko czarnej kawy lub kawy z minimalną ilością cukru i śmietanki. Picie czarnej kawy wiązało się z 14 proc. niższym ryzykiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny. Podobnie było w przypadku kawy z niewielkim dodatkiem cukru (mniej niż pół łyżeczki na filiżankę) i tłuszczów nasyconych (poniżej 1 grama na filiżankę).
Napoje kawowe bogate w cukier i tłuszcze nasycone nie wykazywały działania ochronnego, eliminując korzyści zdrowotne kawy. Słodkie, kremowe napoje kawowe nie dawały żadnych wymiernych korzyści zdrowotnych. Pozytywnego działania nie zaobserwowano również u osób, które piły kawę bezkofeinową.