Naukowcy odkryli, co jeść, by lepiej spać. Poprawa snu już w 24 godziny

Bezsenność jest coraz częściej uważana za jedną z chorób cywilizacyjnych. Wiąże się z utrudnionym zasypianiem i utrzymaniem snu oraz ze snem złej jakości. Z najnowszego badania wynika, że tego typu problemy można częściowo rozwiązać odpowiednią dietą.

Publikacja: 18.06.2025 11:08

Naukowcy zaobserwowali, że osoby, które spożywały w ciągu dnia czerwone i przetworzone mięso, miały

Naukowcy zaobserwowali, że osoby, które spożywały w ciągu dnia czerwone i przetworzone mięso, miały bardziej zakłócony sen.

Foto: Adobe Stock

Osoby, które skarżą się na bezsenność, mają także problemy z przedwczesnym wybudzaniem się. Wszystkie wymienione objawy skutkują pogorszeniem samopoczucia oraz funkcjonowania w ciągu dnia. Im dłużej i częściej występują oraz im większy mają wpływ na codzienne życie, tym cięższy przypadek bezsenności.

Dieta a jakość snu. Co badali naukowcy?

Zaburzenia snu mogą wiązać się z wieloma poważnymi konsekwencjami. Mają negatywny wpływ nie tylko na zdrowie układu sercowo-naczyniowego i metabolicznego, ale również na pamięć, uczenie się, regulację nastroju i relacje z innymi ludźmi. Naukowcy od lat badają temat bezsenności, poszukując skutecznych sposobów na jej zwalczenie. Tym razem zespół badaczy z Columbia University i University of Chicago Medicine postanowił sprawdzić powiązania między codzienną dietą a jakością snu. Wyniki badania zostały opublikowane w  „Sleep Health: The Journal of the National Sleep Foundation”.

Czytaj więcej

Pokolenie X i milenialsi bardziej narażeni na rzadki typ raka. Naukowcy alarmują

Badanie objęło 34 osoby. Byli to młodzi dorośli ze Stanów Zjednoczonych. Ich sposób odżywiania oceniano przy użyciu zautomatyzowanego 24-godzinnego narzędzia do samodzielnej oceny diety, zaś sen mierzono za pomocą aktygrafu założonego na nadgarstek. Jakość snu była oceniana wskaźnikiem fragmentacji snu, który odzwierciedla, jak często ktoś się budzi lub przechodzi z głębokiego snu do lekkiego w ciągu nocy. W sumie badanie trwało 201 dni.

Co jeść, aby poprawić jakość snu?

Po przeanalizowaniu danych naukowcy doszli do wniosku, że dieta każdego dnia miała wpływ na sen kolejnej nocy. Co ciekawe, uczestnicy, którzy jedli więcej owoców i warzyw w ciągu dnia, spali lepiej (czyli rzadziej się budzili). Badacze szacują, że w porównaniu z osobą, która nie je żadnych owoców i warzyw, człowiek, który przestrzega wytycznych i je 5 porcji (około 5 szklanek) w ciągu dnia, może doświadczyć 16 proc. poprawy jakości snu. Pozytywny wpływ na jakość snu miało również spożywanie zdrowych węglowodanów, czyli pełnoziarnistych produktów, błonnika oraz magnezu. Okazuje się zatem, że proste zmiany w diecie, mogą potencjalnie przełożyć się na głębszy i lepszy sen.

„Modyfikacje diety mogą być nowym, naturalnym i opłacalnym podejściem do osiągnięcia lepszego snu” – powiedziała współautorka badania Esra Tasali. „16 proc. to bardzo znacząca różnica. To niezwykłe, że tak znaczącą zmianę można było zaobserwować w ciągu mniej niż 24 godzin” – dodała.

Czytaj więcej

Przejście na tę dietę zmniejsza ryzyko demencji. Warto to zrobić w każdym wieku

Naukowcy zaobserwowali również, że osoby, które spożywały w ciągu dnia czerwone i przetworzone mięso, miały bardziej zakłócony sen. Z czego wynika taki wpływ diety na nocny wypoczynek? Jedna z teorii zakłada, że węglowodany zawarte w owocach i warzywach pomagają mózgowi wchłaniać tryptofan, co prowadzi do zwiększonej produkcji melatoniny, czyli naturalnego hormonu, który wspomaga utrzymanie snu. Z kolei zła jakość snu może sprawiać, że częściej sięgamy po niezdrowe produkty, o wyższej zawartości tłuszczu i cukru.

W poprzednich badaniach obserwacyjnych wysokie spożycie owoców i warzyw wiązało się z lepszą ogólną jakością snu. Nowe badanie jest pierwszym, które wykazało związek czasowy między wyborami dietetycznymi danego dnia a obiektywnie mierzoną jakością nocnego wypoczynku tej samej nocy. Naukowcy przekonują, że regularne spożywanie owoców, warzyw i węglowodanów złożonych jest najlepsze dla długoterminowego zdrowia snu. Konieczne jest jednak przeprowadzenie kolejnych badań, które pomogą ustalić związek przyczynowo-skutkowy, poszerzyć wyniki badań na różne populacje i zbadać podstawowe mechanizmy trawienia, neurologii i metabolizmu, które mogą wyjaśnić pozytywny wpływ owoców i warzyw na to, jak przebiega nocna regeneracja.

Źródła:
neurosciencenews.com
www.cuimc.columbia.edu
www.sleephealthjournal.org
www.independent.co.uk

Osoby, które skarżą się na bezsenność, mają także problemy z przedwczesnym wybudzaniem się. Wszystkie wymienione objawy skutkują pogorszeniem samopoczucia oraz funkcjonowania w ciągu dnia. Im dłużej i częściej występują oraz im większy mają wpływ na codzienne życie, tym cięższy przypadek bezsenności.

Dieta a jakość snu. Co badali naukowcy?

Pozostało jeszcze 92% artykułu
Nauka
Badania Polki mogą pomóc w walce z wirusami. „Zagrożenie nowymi epidemiami jest realne”
Nauka
Pokolenie X i milenialsi bardziej narażeni na rzadki typ raka. Naukowcy alarmują
Nauka
Przejście na tę dietę zmniejsza ryzyko demencji. Warto to zrobić w każdym wieku
Nauka
Naukowcy odkryli, co zmniejsza ryzyko nawrotu raka jelita grubego. Wyniki badań
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Nauka
11-letnia Alisa Perales jest najmłodszą absolwentką college’u w historii USA