Reklama

Nowe badanie na temat działania kawy. Naukowcy doszli do zaskakujących wniosków

Wpływ kofeiny na organizm zbadano szeroko w warunkach laboratoryjnych. Autorzy najnowszego badania postawili na warunki zbliżone do życia codziennego. Wyniki pokazały ciekawy związek m.in. pomiędzy spożyciem napojów z kofeiną a porą dnia.

Publikacja: 24.08.2025 14:11

Zdaniem badaczy pozytywny wpływ kofeiny na nastrój może wiązać się z adenozyną

Zdaniem badaczy pozytywny wpływ kofeiny na nastrój może wiązać się z adenozyną

Foto: Adobe Stock

Miłośnicy „małej czarnej” uzyskali właśnie kolejny argument w dyskusji o zaletach najpopularniejszego, kofeinowego napoju świata. Możliwe właściwości prozdrowotne kofeiny przebadano już w wielu aspektach w warunkach laboratoryjnych. Naukowcom znane są także potencjalne, negatywne skutki picia napojów kofeinowych. Zespół badaczy z Uniwersytetu w Bielefeld i Uniwersytetu w Warwick postanowił przeprowadzić badanie w tzw. warunkach rzeczywistych, czyli zbliżonych do życia codziennego. Jego wyniki opublikowano 5 sierpnia w czasopiśmie „Scientific Reports”.

Nastrój a kawa. Metodologia badania

Badanie składało się z dwóch części i obejmowało grupę młodych, dorosłych obywateli Niemiec. W pierwszej części projektu trwającej 2 tygodnie wzięło udział 115 uczestników w wieku od 18 do 25 lat. Drugie badanie trwało cztery tygodnie i objęło grupę 121 osób w wieku od 18 do 29 lat. Uczestnicy projektu otrzymywali każdego dnia 7 krótkich kwestionariuszy, które należało uzupełniać na bieżąco przez telefon. Pytania dotyczyły m.in. aktualnego nastroju i spożywania dowolnego typu napojów z kofeiną w ciągu ostatnich 90 minut. W ramach całego projektu zespół badaczy przeanalizował dane z ponad 28 tys. krótkich ankiet.

Czytaj więcej

Jakie są normy hormonów tarczycy u kobiet w ciąży? Aktualne wytyczne dla TSH, FT3 i FT4

Związek pomiędzy kofeiną a pozytywnym i negatywnym nastrojem

Jak pokazały wyniki badania, spożycie dowolnego napoju z kofeiną wiązało się ze wzmocnieniem pozytywnych emocji u uczestników badania (w porównaniu z tą samą porą innego dnia, w której napojów kofeinowych nie spożywano). Co istotne, związek pomiędzy spożyciem kofeiny a poprawą nastroju był najmocniej widoczny wczesnym rankiem. Badaczom udało się ustalić, że mowa o okienku czasowym obejmującym okres 2,5 godzin po przebudzeniu.

Równie ważny okazał się kontekst i dodatkowe warunki. Pozytywny wpływ kofeiny był w badanych grupach stały, czyli niezależny m.in. od stanu zdrowia psychicznego danej osoby oraz indywidualnych nawyków. „Byliśmy nieco zaskoczeni brakiem różnic między osobami o różnym poziomie spożycia kofeiny lub różnym nasileniu objawów depresyjnych, lęku lub problemów ze snem” – wyjaśnił główny autor badania Justin Hachenberger z Uniwersytetu w Bielefeld.

Reklama
Reklama

Autorzy badania zauważyli także związek pomiędzy spożyciem kofeiny a obniżeniem negatywnych emocji, takich jak smutek i rozdrażnienie. Związek ten nie był jednak powiązany z konkretną porą dnia, był także mniej wyraźny niż związek ze wzrostem pozytywnego nastroju.

Czytaj więcej

Ten rodzaj żywności pozwala szybciej schudnąć. Naukowcy porównali dwie diety

Czy kawa faktycznie poprawia nastrój?

Zdaniem badaczy pozytywny wpływ kofeiny na nastrój może wiązać się z adenozyną. Kofeina posiada zdolność blokowania receptorów tego ważnego neuroprzekaźnika. A co za tym idzie „może zwiększać aktywność dopaminy w kluczowych obszarach mózgu – efekt, który badania wiążą z poprawą nastroju i większą czujnością” – podkreśla współautor badania prof. Anu Realo z Uniwersytetu w Warwick. Adenozyna reguluje m.in. pracę serca, wpływa także na cykl snu.

Zespół badawczy uważa, że kofeina ma potencjał do modulacji „stanów afektywnych”. Jednocześnie nie można zapomnieć o skutkach jej nadmiernego spożycia, wśród których wskazano m.in. możliwość uzależnienia, problemy ze snem, przyspieszone tętno, lęk i problemy trawienne.

Źródła: nature.com, neurosciencenews.com

Miłośnicy „małej czarnej” uzyskali właśnie kolejny argument w dyskusji o zaletach najpopularniejszego, kofeinowego napoju świata. Możliwe właściwości prozdrowotne kofeiny przebadano już w wielu aspektach w warunkach laboratoryjnych. Naukowcom znane są także potencjalne, negatywne skutki picia napojów kofeinowych. Zespół badaczy z Uniwersytetu w Bielefeld i Uniwersytetu w Warwick postanowił przeprowadzić badanie w tzw. warunkach rzeczywistych, czyli zbliżonych do życia codziennego. Jego wyniki opublikowano 5 sierpnia w czasopiśmie „Scientific Reports”.

Pozostało jeszcze 87% artykułu
Reklama
Nauka
Jakie są normy hormonów tarczycy u kobiet w ciąży? Aktualne wytyczne dla TSH, FT3 i FT4
Nauka
Zwracasz się tak do dziecka? To działa jak przemoc fizyczna. Nowe wyniki badań
Nauka
Ten rodzaj żywności pozwala szybciej schudnąć. Naukowcy porównali dwie diety
Nauka
Jakie są normy potasu i magnezu we krwi? Oto aktualne wytyczne
Nauka
Ta choroba może popsuć urlop. Objawy atakują w trakcie czasu wolnego
Materiał Promocyjny
Firmy coraz częściej stawiają na prestiż
Reklama
Reklama