Miłośnicy „małej czarnej” uzyskali właśnie kolejny argument w dyskusji o zaletach najpopularniejszego, kofeinowego napoju świata. Możliwe właściwości prozdrowotne kofeiny przebadano już w wielu aspektach w warunkach laboratoryjnych. Naukowcom znane są także potencjalne, negatywne skutki picia napojów kofeinowych. Zespół badaczy z Uniwersytetu w Bielefeld i Uniwersytetu w Warwick postanowił przeprowadzić badanie w tzw. warunkach rzeczywistych, czyli zbliżonych do życia codziennego. Jego wyniki opublikowano 5 sierpnia w czasopiśmie „Scientific Reports”.
Nastrój a kawa. Metodologia badania
Badanie składało się z dwóch części i obejmowało grupę młodych, dorosłych obywateli Niemiec. W pierwszej części projektu trwającej 2 tygodnie wzięło udział 115 uczestników w wieku od 18 do 25 lat. Drugie badanie trwało cztery tygodnie i objęło grupę 121 osób w wieku od 18 do 29 lat. Uczestnicy projektu otrzymywali każdego dnia 7 krótkich kwestionariuszy, które należało uzupełniać na bieżąco przez telefon. Pytania dotyczyły m.in. aktualnego nastroju i spożywania dowolnego typu napojów z kofeiną w ciągu ostatnich 90 minut. W ramach całego projektu zespół badaczy przeanalizował dane z ponad 28 tys. krótkich ankiet.
Czytaj więcej
Aby diagnozy chorób tarczycy były prawidłowe, a leczenie odpowiednie, konieczne jest w przypadku...
Związek pomiędzy kofeiną a pozytywnym i negatywnym nastrojem
Jak pokazały wyniki badania, spożycie dowolnego napoju z kofeiną wiązało się ze wzmocnieniem pozytywnych emocji u uczestników badania (w porównaniu z tą samą porą innego dnia, w której napojów kofeinowych nie spożywano). Co istotne, związek pomiędzy spożyciem kofeiny a poprawą nastroju był najmocniej widoczny wczesnym rankiem. Badaczom udało się ustalić, że mowa o okienku czasowym obejmującym okres 2,5 godzin po przebudzeniu.
Równie ważny okazał się kontekst i dodatkowe warunki. Pozytywny wpływ kofeiny był w badanych grupach stały, czyli niezależny m.in. od stanu zdrowia psychicznego danej osoby oraz indywidualnych nawyków. „Byliśmy nieco zaskoczeni brakiem różnic między osobami o różnym poziomie spożycia kofeiny lub różnym nasileniu objawów depresyjnych, lęku lub problemów ze snem” – wyjaśnił główny autor badania Justin Hachenberger z Uniwersytetu w Bielefeld.