Rozmiar czcionki w menu może wpływać na wybory dokonywane w restauracji

Chociaż zapewne nikomu z nas świadomie nie przyszłoby do głowy stwierdzić, że przy wyborze potrawy w restauracji gość kieruje się rozmiarem czcionki w menu, to wyniki badań ujawniają, że wcale nie jest to zupełnie abstrakcyjną ideą. Okazuje się bowiem, że niższa kaloryczność opisana w określony sposób, skłania do wyboru zdrowszych opcji.

Publikacja: 21.11.2023 17:07

Dobre restauracje przykładają wagę do szaty graficznej oraz estetyki kart menu oferowanych gościom.

Dobre restauracje przykładają wagę do szaty graficznej oraz estetyki kart menu oferowanych gościom.

Foto: Adobe Stock

Specjaliści marketingowi doskonale rozumieją, że klient „je” nie tylko ustami, ale również oczami – dlatego dobre restauracje przykładają wagę do szaty graficznej oraz estetyki kart menu oferowanych gościom. Obecnie jednak coraz więcej świadomych klientów kieruje się nie tylko własnymi preferencjami co do walorów smakowych posiłku, lecz również jego wpływem na zdrowie. Stąd wynika wzmożone zainteresowanie konsumentów danymi odnośnie kaloryczności poszczególnych dań.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
SPOŁECZEŃSTWO
Kobiety i mężczyźni w Polsce inaczej widzą zagrożenia cyberatakiem. Ekspert ostrzega
SPOŁECZEŃSTWO
Rusza obowiązkowy pobór kobiet do wojska w Danii. Jak inne kraje regulują tę kwestię?
Styl życia
Olivia Munn ostro krytykuje plan kobiecego lotu w kosmos. „To rozpustne”
SPOŁECZEŃSTWO
Oprawcy w białych rękawiczkach. Alarmujące dane o przemocy rówieśniczej w szkołach średnich
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Styl życia
Pokolenie Z odważnie definiuje priorytety finansowe na 2025 r. Oto cel nr 1 młodych