Rozmiar czcionki w menu może wpływać na wybory dokonywane w restauracji

Chociaż zapewne nikomu z nas świadomie nie przyszłoby do głowy stwierdzić, że przy wyborze potrawy w restauracji gość kieruje się rozmiarem czcionki w menu, to wyniki badań ujawniają, że wcale nie jest to zupełnie abstrakcyjną ideą. Okazuje się bowiem, że niższa kaloryczność opisana w określony sposób, skłania do wyboru zdrowszych opcji.

Publikacja: 21.11.2023 17:07

Dobre restauracje przykładają wagę do szaty graficznej oraz estetyki kart menu oferowanych gościom.

Dobre restauracje przykładają wagę do szaty graficznej oraz estetyki kart menu oferowanych gościom.

Foto: Adobe Stock

Specjaliści marketingowi doskonale rozumieją, że klient „je” nie tylko ustami, ale również oczami – dlatego dobre restauracje przykładają wagę do szaty graficznej oraz estetyki kart menu oferowanych gościom. Obecnie jednak coraz więcej świadomych klientów kieruje się nie tylko własnymi preferencjami co do walorów smakowych posiłku, lecz również jego wpływem na zdrowie. Stąd wynika wzmożone zainteresowanie konsumentów danymi odnośnie kaloryczności poszczególnych dań.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Styl życia
Pokolenie Z ma inne podejście do alkoholu niż starsze generacje. Co i dlaczego się zmieniło?
Styl życia
Internetowa społeczność inceli ma swój kobiecy odpowiednik. Czym jest femosfera?
Styl życia
Aktywność fizyczna i intelektualna wśród seniorów: czym jest rezerwa poznawcza?
Styl życia
Trendy 2025: od kolorów po nowości kosmetyczne. Co ma szansę zrobić furorę w nowym roku?
Nauka
Prof. Anna Konert o roli i pracy kobiet w nauce: Wiele talentów mogło zostać utraconych
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego