Agnieszka Maciąg od 17 lat nie bierze antybiotyków. Oto jej naturalne sposoby na walkę z infekcjami

Nie każdą infekcję od razu trzeba leczyć farmaceutykami. Najpierw zawsze warto sięgnąć po skarby natury.

Publikacja: 08.11.2023 11:44

Miód i kurkuma - z tych składników można samodzielnie wyprodukować naturalny antybiotyk.

Miód i kurkuma - z tych składników można samodzielnie wyprodukować naturalny antybiotyk.

Foto: Adobe Stock

Czas jesieni oraz zimy nieuchronnie wiąże się ze zwiększoną ilości infekcji. Kiedy zdrowie zaczyna szwankować, trzeba udać się do lekarza. Nie wyklucza to jednak korzystania z domowych  sposobów na walkę z wirusami i wspomaganie naturalnymi środkami systemu odpornościowego. 

Zanim Alexander Fleming odkrył w 1928 roku pierwszy antybiotyk (penicylinę), ludzie chronili zdrowie metodami zaczerpniętymi wprost z natury. Farmaceutyki na długi czas odsunęły te naturalne sposoby na drugi plan, ale obecnie coraz więcej osób pragnących ograniczyć przyjmowanie leków przypomina sobie o nich w kryzysowych sytuacjach. Jak jednak dobrze orientować się w materii, która z racji swojego bezpośredniego wpływu na stan i kondycję naszego zdrowia jest wyjątkowo ważna, ale jednak stosunkowo mało obecnie znana? Wskazówek w tym zakresie udziela m.in. Agnieszka Maciąg – modelka, pisarka oraz autorka bestsellerowej serii książek kulinarnych, poradników dla kobiet i bloga. Co ważne: Agnieszka Maciąg deklaruje, że nie przyjmuje antybiotyków od 2006 roku. Dba o zdrowie jedynie sposobami naturalnymi, które w jej przypadku przynoszą rewelacyjne efekty.

Naturalny antybiotyk  PRZEPIS Agnieszki Maciąg 

Składniki:

–  0,5 l płynnego lub niezbyt gęstego miodu (np. eukaliptusowy, lipowy, akacjowy, spadziowy itd..)

– 2-3 łyżeczki mielonej kurkumy

– 3-4 cm startego korzenia imbiru lub 1-2 łyżeczki imbiru suszonego (może być mniej lub więcej w zależności od preferencji)

– 20-40 kropli propolisu (w zależności od preferencji może być mniej lub więcej)

– szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu

Wykonanie: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i przechowuj w słoiku.

Dawkowanie: jedz powoli, po jednej łyżeczce kilka razy dziennie.

Sekrety kurkumy

Na czym polegają tajemnice Agnieszki Maciąg? Zdradza je ona na swoim blogu. W pierwszej kolejności przedstawia wyjątkowe właściwości kurkumy. Dobrym pomysłem na spożywanie przyprawy może być przyrządzenie na jej bazie „złotego mleka” - dodanie jej do szklanki tego napoju. Można również przyrządzić pastę z kurkumy. Przez wiele lat nie doceniano potencjału tej przyprawy, traktując ją jedynie jako... atrakcyjny wizualnie barwnik do potraw. Dopiero niedawne badania wykazały, że kurkuma zawiera również składniki o walorach antynowotworowych oraz przeciwzapalnych. Doskonale oczyszcza wątrobę i nerki, ma również właściwości regulujące poziom cholesterolu. Pomaga usuwać toksyny z organizmu. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Kurkuma przyjmowana w odpowiedni sposób leczy zapalenia stawów i ogólnie je wzmacnia.

Imbiru nigdy dość...

Nic dziwnego zatem, że kurkuma znalazła się w składnikach jednego z proponowanych przez Agnieszkę naturalnych antybiotyków. Oprócz kurkumy do tej mikstury należy dodać również miód, imbir oraz propolis. W sezonie jesienno-zimowym imbir niezmiennie króluje w kuchniach jako niezawodny „rozgrzewacz”. Oprócz tej właściwości ma także inne zalety. Imbir jest bogaty w substancje antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne. Poprawia krążenie, ale również trawienie. Gwarantuje także ulgę podczas napadów migren. Działa przeciwobrzękowo. Ma właściwości moczopędne, oczyszcza nerki. Poprawia ukrwienie mózgu, więc świetnie wpływa na poprawę koncentracji. Z kolei miód i propolis to substancje bardzo ze sobą powiązane. Propolis powstaje wówczas, gdy pszczoły zbierają żywicę z drzew i mieszają ją z enzymami i woskiem pszczelim. Pomimo oryginalnego smaku, który nie każdemu przypadnie do gustu, propolis daje organizmowi naprawdę niemałe korzyści. Działa bowiem przeciwnowotworowo, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Łagodzi infekcje, jest naturalnym antybiotykiem. Aby zaś osłodzić jego specyficzny posmak, można połączyć go z miodem, który sam w sobie również pozytywnie wpływa na zdrowie. Miód m.in. ułatwia zasypianie, koi nerwy, poprawia nastrój. Działa na organizm oczyszczająco i odtruwająco.

Czytaj więcej

Wysoko przetworzona żywność i napoje mogą zwiększać ryzyko depresji u kobiet

Syrop z cebuli i czosnku - niezawodne lekarstwo babć

Nasi przodkowie podczas długich i ostrych zim leczyli się głównie cebulą i czosnkiem, więc naukowcy dokładnie zbadali ich właściwości. Wiadomo, że czosnek ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest naturalnym antybiotykiem - uznaje się, że silniejszym nawet od penicyliny! Stwierdzono, że substancje zawarte w czosnku hamują rozwój wielu bakterii, co ma tym większe znaczenie, że bakterie wciąż coraz skuteczniej uodparniają się na działanie antybiotyków chemicznych. Podobne właściwości ma m.in. chrzan oraz buraki, z których można wytworzyć zakwas – przepis na niego również znajduje się na blogu Agnieszki.

Czas jesieni oraz zimy nieuchronnie wiąże się ze zwiększoną ilości infekcji. Kiedy zdrowie zaczyna szwankować, trzeba udać się do lekarza. Nie wyklucza to jednak korzystania z domowych  sposobów na walkę z wirusami i wspomaganie naturalnymi środkami systemu odpornościowego. 

Zanim Alexander Fleming odkrył w 1928 roku pierwszy antybiotyk (penicylinę), ludzie chronili zdrowie metodami zaczerpniętymi wprost z natury. Farmaceutyki na długi czas odsunęły te naturalne sposoby na drugi plan, ale obecnie coraz więcej osób pragnących ograniczyć przyjmowanie leków przypomina sobie o nich w kryzysowych sytuacjach. Jak jednak dobrze orientować się w materii, która z racji swojego bezpośredniego wpływu na stan i kondycję naszego zdrowia jest wyjątkowo ważna, ale jednak stosunkowo mało obecnie znana? Wskazówek w tym zakresie udziela m.in. Agnieszka Maciąg – modelka, pisarka oraz autorka bestsellerowej serii książek kulinarnych, poradników dla kobiet i bloga. Co ważne: Agnieszka Maciąg deklaruje, że nie przyjmuje antybiotyków od 2006 roku. Dba o zdrowie jedynie sposobami naturalnymi, które w jej przypadku przynoszą rewelacyjne efekty.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zdrowie
Monika Olejnik poinformowała, że choruje na raka piersi. "Zrobiła coś bardzo ważnego"
Zdrowie
Nowe testy krwi będą wykrywać raka. Co zastąpią?
Zdrowie
Światowy Dzień Astmy. Ekspert: Nie warto czekać z wizytą u lekarza
Zdrowie
Światowy Dzień Higieny Rąk. Dlaczego eksperci odradzają używanie mydła w kostce?
Zdrowie
Koniec ery czerniaka złośliwego. Rewolucja w profilaktyce groźnego nowotworu
Materiał Promocyjny
Technologia na etacie. Jak zbudować efektywny HR i skutecznie zarządzać kapitałem ludzkim?