Agnieszka Maciąg od 17 lat nie bierze antybiotyków. Oto jej naturalne sposoby na walkę z infekcjami

Nie każdą infekcję od razu trzeba leczyć farmaceutykami. Najpierw zawsze warto sięgnąć po skarby natury.

Publikacja: 08.11.2023 11:44

Miód i kurkuma - z tych składników można samodzielnie wyprodukować naturalny antybiotyk.

Miód i kurkuma

Miód i kurkuma - z tych składników można samodzielnie wyprodukować naturalny antybiotyk.

Foto: Adobe Stock

Czas jesieni oraz zimy nieuchronnie wiąże się ze zwiększoną ilości infekcji. Kiedy zdrowie zaczyna szwankować, trzeba udać się do lekarza. Nie wyklucza to jednak korzystania z domowych  sposobów na walkę z wirusami i wspomaganie naturalnymi środkami systemu odpornościowego. 

Zanim Alexander Fleming odkrył w 1928 roku pierwszy antybiotyk (penicylinę), ludzie chronili zdrowie metodami zaczerpniętymi wprost z natury. Farmaceutyki na długi czas odsunęły te naturalne sposoby na drugi plan, ale obecnie coraz więcej osób pragnących ograniczyć przyjmowanie leków przypomina sobie o nich w kryzysowych sytuacjach. Jak jednak dobrze orientować się w materii, która z racji swojego bezpośredniego wpływu na stan i kondycję naszego zdrowia jest wyjątkowo ważna, ale jednak stosunkowo mało obecnie znana? Wskazówek w tym zakresie udziela m.in. Agnieszka Maciąg – modelka, pisarka oraz autorka bestsellerowej serii książek kulinarnych, poradników dla kobiet i bloga. Co ważne: Agnieszka Maciąg deklaruje, że nie przyjmuje antybiotyków od 2006 roku. Dba o zdrowie jedynie sposobami naturalnymi, które w jej przypadku przynoszą rewelacyjne efekty.

Naturalny antybiotyk  PRZEPIS Agnieszki Maciąg 

Składniki:

–  0,5 l płynnego lub niezbyt gęstego miodu (np. eukaliptusowy, lipowy, akacjowy, spadziowy itd..)

– 2-3 łyżeczki mielonej kurkumy

– 3-4 cm startego korzenia imbiru lub 1-2 łyżeczki imbiru suszonego (może być mniej lub więcej w zależności od preferencji)

– 20-40 kropli propolisu (w zależności od preferencji może być mniej lub więcej)

– szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu

Wykonanie: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i przechowuj w słoiku.

Dawkowanie: jedz powoli, po jednej łyżeczce kilka razy dziennie.

Sekrety kurkumy

Na czym polegają tajemnice Agnieszki Maciąg? Zdradza je ona na swoim blogu. W pierwszej kolejności przedstawia wyjątkowe właściwości kurkumy. Dobrym pomysłem na spożywanie przyprawy może być przyrządzenie na jej bazie „złotego mleka” - dodanie jej do szklanki tego napoju. Można również przyrządzić pastę z kurkumy. Przez wiele lat nie doceniano potencjału tej przyprawy, traktując ją jedynie jako... atrakcyjny wizualnie barwnik do potraw. Dopiero niedawne badania wykazały, że kurkuma zawiera również składniki o walorach antynowotworowych oraz przeciwzapalnych. Doskonale oczyszcza wątrobę i nerki, ma również właściwości regulujące poziom cholesterolu. Pomaga usuwać toksyny z organizmu. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Kurkuma przyjmowana w odpowiedni sposób leczy zapalenia stawów i ogólnie je wzmacnia.

Imbiru nigdy dość...

Nic dziwnego zatem, że kurkuma znalazła się w składnikach jednego z proponowanych przez Agnieszkę naturalnych antybiotyków. Oprócz kurkumy do tej mikstury należy dodać również miód, imbir oraz propolis. W sezonie jesienno-zimowym imbir niezmiennie króluje w kuchniach jako niezawodny „rozgrzewacz”. Oprócz tej właściwości ma także inne zalety. Imbir jest bogaty w substancje antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne. Poprawia krążenie, ale również trawienie. Gwarantuje także ulgę podczas napadów migren. Działa przeciwobrzękowo. Ma właściwości moczopędne, oczyszcza nerki. Poprawia ukrwienie mózgu, więc świetnie wpływa na poprawę koncentracji. Z kolei miód i propolis to substancje bardzo ze sobą powiązane. Propolis powstaje wówczas, gdy pszczoły zbierają żywicę z drzew i mieszają ją z enzymami i woskiem pszczelim. Pomimo oryginalnego smaku, który nie każdemu przypadnie do gustu, propolis daje organizmowi naprawdę niemałe korzyści. Działa bowiem przeciwnowotworowo, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Łagodzi infekcje, jest naturalnym antybiotykiem. Aby zaś osłodzić jego specyficzny posmak, można połączyć go z miodem, który sam w sobie również pozytywnie wpływa na zdrowie. Miód m.in. ułatwia zasypianie, koi nerwy, poprawia nastrój. Działa na organizm oczyszczająco i odtruwająco.

Czytaj więcej

Wysoko przetworzona żywność i napoje mogą zwiększać ryzyko depresji u kobiet

Syrop z cebuli i czosnku - niezawodne lekarstwo babć

Nasi przodkowie podczas długich i ostrych zim leczyli się głównie cebulą i czosnkiem, więc naukowcy dokładnie zbadali ich właściwości. Wiadomo, że czosnek ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest naturalnym antybiotykiem - uznaje się, że silniejszym nawet od penicyliny! Stwierdzono, że substancje zawarte w czosnku hamują rozwój wielu bakterii, co ma tym większe znaczenie, że bakterie wciąż coraz skuteczniej uodparniają się na działanie antybiotyków chemicznych. Podobne właściwości ma m.in. chrzan oraz buraki, z których można wytworzyć zakwas – przepis na niego również znajduje się na blogu Agnieszki.

Zdrowie
"Dyspepsja to jeden z najczęściej bagatelizowanych objawów chorób jelit". Co to takiego?
Zdrowie
Zimne kąpiele nie dla każdego. Zbadano, co dokładnie dzieje się w ciele po morsowaniu
Zdrowie
„Kortyzolowa twarz" to sposób na biznes. Niewygodna prawda o modnej „chorobie"
Zdrowie
Nowe zalecenia WHO dotyczące soli. Oto wszystko, co trzeba wiedzieć
Zdrowie
Shinrin-yoku: jak praktykowane w Japonii kąpiele leśne wpływają na zdrowie?