Reklama

Roślinny burger lepszy od klasycznego? Dietetyczka rozwiewa wątpliwości

Czy zamienniki mięsa są zdrowsze od tradycyjnych potraw? Dr Hanna Stolińska mówi o minusach obu produktów.

Publikacja: 01.02.2024 14:28

Na rynku jest bardzo duży wybór produktów roślinnych, ale na niektóre z nich trzeba uważać.

Na rynku jest bardzo duży wybór produktów roślinnych, ale na niektóre z nich trzeba uważać.

Foto: Adobe Stock

Diety wegetariańskie i wegańskie stają się coraz bardziej popularne. Niektórzy decydują o zmianie nawyków żywieniowych ze względów etycznych, inni z troski o środowisko, a jeszcze inni z powodów zdrowotnych. Dr Hanna Stolińska wyjaśnia, czy zamienniki mięsa w postaci burgerów, parówek czy kotletów, są zdrowsze od ich pierwotnych wersji.

Produkty warzywne są zdrowsze od mięsa?

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Zdrowie
Przełomowe odkrycie w leczeniu niepłodności. „Osiągnęliśmy coś, co wydawało się niemożliwe"
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Zdrowie
Jak regulacja wysokości biurka może wpływać na zdrowie pracowników?
Zdrowie
Wysoko przetworzone jedzenie może wywołać raka płuc? Naukowcy dokładnie to sprawdzili
Zdrowie
Nowe niepokojące ustalenia w sprawie wpływu upałów na organizm. Oto, co powodują
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Zdrowie
Zbadano, kiedy najczęściej tracimy kontrolę nad jedzeniem przekąsek. „To nie słaba wola”
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama