Roślinny burger lepszy od klasycznego? Dietetyczka rozwiewa wątpliwości

Czy zamienniki mięsa są zdrowsze od tradycyjnych potraw? Dr Hanna Stolińska mówi o minusach obu produktów.

Publikacja: 01.02.2024 14:28

Na rynku jest bardzo duży wybór produktów roślinnych, ale na niektóre z nich trzeba uważać.

Na rynku jest bardzo duży wybór produktów roślinnych, ale na niektóre z nich trzeba uważać.

Foto: Adobe Stock

Diety wegetariańskie i wegańskie stają się coraz bardziej popularne. Niektórzy decydują o zmianie nawyków żywieniowych ze względów etycznych, inni z troski o środowisko, a jeszcze inni z powodów zdrowotnych. Dr Hanna Stolińska wyjaśnia, czy zamienniki mięsa w postaci burgerów, parówek czy kotletów, są zdrowsze od ich pierwotnych wersji.

Produkty warzywne są zdrowsze od mięsa?

Pozostało jeszcze 93% artykułu

119 zł za rok czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Zdrowie
Zmieniło się oblicze epidemii raka. Nowy raport pokazuje, kto dziś częściej zapada na tę chorobę
Materiał Promocyjny
Jaką Vitarą na różne tereny? Przewodnik po możliwościach Suzuki
Zdrowie
Nawet najmniejsza dawka alkoholu zwiększa ryzyko kilku rodzajów raka. Nowe wyniki badań
Zdrowie
Screenagers: nastolatki przed ekranem. Jak aktywność online wpływa na ich zdrowie?
Zdrowie
Diagnozowanie otyłości na podstawie BMI to błąd? Lekarze proponują nowe metody
Materiał Promocyjny
Warta oferuje spersonalizowaną terapię onkologiczną
Zdrowie
Alarmujące nowe dane na temat alkoholizmu nastolatków. Kto i w jakim wieku już pije?
Materiał Promocyjny
Psychologia natychmiastowej gratyfikacji w erze cyfrowej