Roślinny burger lepszy od klasycznego? Dietetyczka rozwiewa wątpliwości

Czy zamienniki mięsa są zdrowsze od tradycyjnych potraw? Dr Hanna Stolińska mówi o minusach obu produktów.

Publikacja: 01.02.2024 14:28

Na rynku jest bardzo duży wybór produktów roślinnych, ale na niektóre z nich trzeba uważać.

Na rynku jest bardzo duży wybór produktów roślinnych, ale na niektóre z nich trzeba uważać.

Foto: Adobe Stock

Diety wegetariańskie i wegańskie stają się coraz bardziej popularne. Niektórzy decydują o zmianie nawyków żywieniowych ze względów etycznych, inni z troski o środowisko, a jeszcze inni z powodów zdrowotnych. Dr Hanna Stolińska wyjaśnia, czy zamienniki mięsa w postaci burgerów, parówek czy kotletów, są zdrowsze od ich pierwotnych wersji.

Produkty warzywne są zdrowsze od mięsa?

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Zdrowie
Plastik jak kofeina. Norwescy naukowcy zbadali wpływ przedmiotów codziennego użytku
Zdrowie
Co jeść i jak przygotowywać posiłki, kiedy dba się o niski indeks glikemiczny?
Zdrowie
Światowy Dzień Tocznia. Co warto wiedzieć o chorobie, która atakuje głównie kobiety?
Zdrowie
Jednoskładnikowe pigułki antykoncepcyjne zaostrzają poważną chorobę. Nowe ustalenia
Zdrowie
Kładziesz się spać i wstajesz o różnych porach? To grozi poważną chorobą