Reklama

Odkryto, jaka substancja w mózgu sprawia, że zamiast iść na trening, sięgamy po słodycze

Dlaczego zamiast pójść na trening, zostajemy w domu i sięgamy po słodycze czy inne przekąski? Grupa szwajcarskich naukowców odkryła, że na nasze decyzje w tej kwestii wpływa oksytocyna – substancja chemiczna, która znajduje się w mózgu.

Publikacja: 09.08.2024 12:11

Z najnowszych globalnych danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że ponad 80 procent młod

Kobieta fitness

Z najnowszych globalnych danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że ponad 80 procent młodzieży i około 27 procent dorosłych nie podejmuje aktywności fizycznej w takim stopniu, który zapewniłby im zdrowie i uchroniłby przed nadwagą lub otyłością.

Foto: Adobe Stock

Wielu trenerów fitness często podkreśla, że sukces w osiągnięciu celów, jakie sobie wyznaczyliśmy, zaczyna się w głowie. Znaczenie ma motywacja, a przede wszystkim – samodyscyplina w regularnym wykonywaniu ćwiczeń.

Dlaczego zamiast poćwiczyć – podjadamy?

Wiele osób próbujących podtrzymać tę regularność z pewnością doświadczyło momentów, w których niechęć do podjęcia treningu była dojmująca. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu (ETH) doszli do wniosku, że w newralgicznym momencie podejmowania decyzji czy pójść na siłownię czy kuchni, do głosu dochodzi substancja chemiczna o nazwie oreksyna – oraz wytwarzające ją neurony.

Prawidłowość tę szwajcarscy naukowcy dostrzegli w trakcie badania, jakie przeprowadzili na myszach. Wykorzystali w eksperymencie właśnie te zwierzęta, ponieważ mózgi myszy i ludzi funkcjonują w niemal identyczny sposób. Wyniki badania opublikowano na łamach czasopisma naukowego „Nature Neuroscience”.

Oreksyna to jeden z neuroprzekaźników, które znajdują się w mózgu. Naukowcy odkryli ją około ćwierć wieku temu i do tej pory stopniowo poznają funkcje, jakie pełni ona w ludzkim organizmie. Oreksyna znajduje się również w mózgach myszy i innych ssaków.

Czytaj więcej

Slow Cardio – ten rodzaj aktywności fizycznej bije rekordy popularności
Reklama
Reklama

Aby zbadać rolę oreksyny w podejmowaniu decyzji dotyczących ćwiczeń lub zjedzenia smakołyka, naukowcy wykorzystali w eksperymencie dwie grupy myszy: „normalne” myszy z funkcjonującą oreksyną oraz myszy z oreksyną zablokowaną poprzez podanie leku lub na drodze modyfikacji genetycznej.

Każda mysz otrzymała wolny wybór: mogła wskoczyć na kołowrotek lub zjeść słodki koktajl mleczny o smaku truskawkowym (myszy przepadają za nim tak samo jak ludzie). W drugiej części badania myszom z obydwu grup zaoferowano tylko jedną z tych dwóch opcji.

Wszystkiemu winna oreksyna

Okazało się, że myszy z normalnie działającą oreksyną ćwiczyły na kołowrotku dwa razy dłużej niż myszy z oreksyną zablokowaną. Z kolei w „barze mlecznym” spędziły one o połowę mniej czasu. Autorzy badania doszli do wniosku, że bez oreksyny decyzja była dla myszy prosta: jeść.

Co ciekawe, zachowanie obydwu grup myszy nie różniło się, kiedy nie dano im żadnego wyboru i pokazano im wyłącznie kołowrotek lub koktajl. Okazuje się więc, że kluczowe jest tu zaistnienie możliwości podjęcia decyzji w kwestii tych dwóch aktywności.

Do tej pory naukowcy nie byli pewni, co decyduje o tym, czy podejmujemy wysiłek fizyczny, czy sięgamy po jedzenie. Wykrycie substancji, która za to odpowiada, udało się dopiero naukowcom z ETH. Teraz jest jasne, że oreksyna to kolejny neuroprzekaźnik, który – obok na przykład serotoniny czy dopaminy – uczestniczy w podejmowaniu konkretnych decyzji w rozmaitych sytuacjach.

Czytaj więcej

Dieta wegańska obniża wiek biologiczny? Wyniki nowych badań rozwiewają wątpliwości
Reklama
Reklama

Z najnowszych globalnych danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że ponad 80 procent młodzieży i około 27 procent dorosłych nie podejmuje aktywności fizycznej w takim stopniu, który zapewniłby im zdrowie i uchroniłby przed nadwagą lub otyłością. Zdaniem autorów badania odkrycie roli oksytocyny w podejmowaniu newralgicznej decyzji – zjeść czy poćwiczyć – ma szansę przyczynić się do opracowania odpowiednich terapii leczących otyłość, a także strategii promujących aktywność fizyczną.

Źródło: Nature Neuroscience

Zdrowie
Psychoonkolog Adrianna Sobol: Przestańmy straszyć rakiem
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Zdrowie
Charlotte Chopin: recepta na wyśmienitą formę 102-letniej nauczycielki jogi
Zdrowie
Przełomowe odkrycie w leczeniu niepłodności. „Osiągnęliśmy coś, co wydawało się niemożliwe"
Zdrowie
Jak regulacja wysokości biurka może wpływać na zdrowie pracowników?
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Zdrowie
Wysoko przetworzone jedzenie może wywołać raka płuc? Naukowcy dokładnie to sprawdzili
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama