Cukier podwyższa wiek biologiczny kobiet. Nowe badanie pokazało, że liczy się każdy gram

Cukru powinny unikać nie tylko osoby dbające o linię, chcące uchronić się przed groźnymi chorobami – a także te, które chcą żyć dłużej. Wyniki najnowszych badań udowadniają, że cukier skraca życie, a także odpowiada za to, że wyglądamy starzej, niż wskazuje na to nasza metryka.

Publikacja: 12.08.2024 13:09

Naukowcy ustalili, że każdy gram spożytego cukru bierze udział w przyspieszaniu procesów starzenia s

Kobieta przesypuje cukier

Naukowcy ustalili, że każdy gram spożytego cukru bierze udział w przyspieszaniu procesów starzenia się komórek.

Foto: Adobe Stock

Już od dawna wiadomo, że stwierdzenie „cukier krzepi” ma niewiele wspólnego z prawdą. Dietetycy i lekarze są zgodni co do tego, że aby zachować zdrowie, warto ograniczyć spożycie cukru do minimum.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco zauważyli jeszcze jeden negatywny aspekt dotyczący wpływu cukru na ludzki organizm: podwyższanie wieku biologicznego. Obszerny raport z najnowszego badania opublikowano niedawno na łamach serwisu naukowego JAMA Network, działającego pod egidą Amerykańskiego Towarzystwa Medycznego.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Zdrowie
Naukowcy alarmują: Ludzkość przegrywa z marginalizowanym problemem zdrowotnym
Materiał Promocyjny
Sześćdziesiąt lat silników zaburtowych Suzuki
Zdrowie
Nadchodząca menopauza daje o sobie znać wcześniej niż sądzono. Wyniki badania
PODCAST "POWIEDZ TO KOBIECIE"
Dziś chirurg onkologiczny piersi to nie wycinacz tkankowy, ale filozof
Zdrowie
Odkryto nowy powód, dla którego warto odstawić wysoko przetworzoną żywność
Zdrowie
Ustalono, że czekolada pomaga kobietom w pewnym wieku spalać tłuszcz. Jak trzeba ją jeść?
Materiał Promocyjny
Zrozumieć elektromobilność, czyli nie „czy” tylko „jak”