Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 07.07.2025 01:01 Publikacja: 12.08.2024 13:09
Kobieta przesypuje cukier
Naukowcy ustalili, że każdy gram spożytego cukru bierze udział w przyspieszaniu procesów starzenia się komórek.
Foto: Adobe Stock
Już od dawna wiadomo, że stwierdzenie „cukier krzepi” ma niewiele wspólnego z prawdą. Dietetycy i lekarze są zgodni co do tego, że aby zachować zdrowie, warto ograniczyć spożycie cukru do minimum.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco zauważyli jeszcze jeden negatywny aspekt dotyczący wpływu cukru na ludzki organizm: podwyższanie wieku biologicznego. Obszerny raport z najnowszego badania opublikowano niedawno na łamach serwisu naukowego JAMA Network, działającego pod egidą Amerykańskiego Towarzystwa Medycznego.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
W najnowszym odcinku podcastu „Powiedz to kobiecie” Anna Zejdler rozmawia z dr n. med. Agnes Frankel, specjalist...
Wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do udarów mózgu i zawałów serca. Badanie poziomu cholesterolu jest jed...
Dodatkowe kilogramy, które pojawiają się u kobiet w średnim wieku, to całkowicie naturalne zjawisko, które jedna...
Dlaczego dochodzi do poronień, nawet jeżeli płód jest całkowicie zdrowy? Zespołowi brytyjskich naukowców udało s...
Nowe badanie pod kierownictwem polskiej anestezjolog udowadnia, że zarówno psychoterapia, jak i trening uważnośc...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas