Cukier podwyższa wiek biologiczny kobiet. Nowe badanie pokazało, że liczy się każdy gram

Cukru powinny unikać nie tylko osoby dbające o linię, chcące uchronić się przed groźnymi chorobami – a także te, które chcą żyć dłużej. Wyniki najnowszych badań udowadniają, że cukier skraca życie, a także odpowiada za to, że wyglądamy starzej, niż wskazuje na to nasza metryka.

Publikacja: 12.08.2024 13:09

Naukowcy ustalili, że każdy gram spożytego cukru bierze udział w przyspieszaniu procesów starzenia s

Naukowcy ustalili, że każdy gram spożytego cukru bierze udział w przyspieszaniu procesów starzenia się komórek.

Foto: Adobe Stock

Już od dawna wiadomo, że stwierdzenie „cukier krzepi” ma niewiele wspólnego z prawdą. Dietetycy i lekarze są zgodni co do tego, że aby zachować zdrowie, warto ograniczyć spożycie cukru do minimum.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco zauważyli jeszcze jeden negatywny aspekt dotyczący wpływu cukru na ludzki organizm: podwyższanie wieku biologicznego. Obszerny raport z najnowszego badania opublikowano niedawno na łamach serwisu naukowego JAMA Network, działającego pod egidą Amerykańskiego Towarzystwa Medycznego.

Cukier podwyższa wiek biologiczny kobiet. Liczy się każdy gram

Wpływ cukru na biologiczny wiek komórek ludzkiego ciała amerykańscy naukowcy zbadali na drodze analizy dwóch badań z lat 1987-1999 oraz 2015-2019, w których wzięły udział 342 białe i czarnoskóre kobiety (w równych proporcjach). W pierwszej części badania miały one od 9 do 19 lat, w drugiej te same kobiety były już w wieku od 36 do 43 lat.

Badania dotyczyły zdrowia układu sercowego i metabolizmu badanych. Na podstawie próbek śliny przeanalizowano również dane na temat zegara epigenetycznego kobiet biorących udział w badaniu.

Zegar epigenetyczny to miara, przy pomocy której określa się wiek biologiczny komórek oraz przewiduje się długość życia pacjenta. Naukowcy przeanalizowali kilka aspektów zdrowego odżywiania się, które mają wpływ na zegar epigenetyczny.

Czytaj więcej

Dieta wegańska obniża wiek biologiczny? Wyniki nowych badań rozwiewają wątpliwości

Kobiety, które wzięły udział w badaniu, spożywały w ciągu dnia średnio 61,5 grama cukru. W rzeczywistości ilość cukru, którą przyjmowały, była bardzo różna i wynosiła od 2,7 grama aż do 316 gramów dziennie.

Naukowcy ustalili, że każdy gram spożytego cukru bierze udział w przyspieszaniu procesów starzenia się komórek. Obliczyli, że każdy kolejny gram cukru, który badane spożywały w ciągu dnia, posuwały ich zegar epigenetyczny aż o siedem dni. Dotyczy to również tych kobiet, które stosowały zdrowe, pełnowartościowe diety, ale jednocześnie pozwalały sobie na produkty z dodanym cukrem.

Zegar biologiczny można cofnąć, potrzeba tylko konsekwencji. Co warto jeść?

Autorom badania udało się ustalić, jakiego rodzaju dieta w największym stopniu wpływa na spowolnienie procesów starzenia się komórek. Palmę pierwszeństwa przyznali diecie śródziemnomorskiej, która składa się z produktów bogatych w antyoksydanty oraz składniki zapobiegające powstawaniu stanów zapalnych w organizmie.

Czytaj więcej

Odkryto, jaka substancja w mózgu sprawia, że zamiast iść na trening, sięgamy po słodycze

Zadowalające wyniki zauważono również u kobiet stosujących inne rodzaje zdrowych diet, które także bazują na powyższych składnikach. Mowa przede wszystkim o tych bogatych w witaminy A, C, B12 i E, kwas foliowy, selen, magnez, błonnik i izoflawony.

Wyniki badania zdaniem jego autorów przynoszą dobre wiadomości. „Wiedząc, że procesy epigenetyczne są odwracalne, wystarczy wyeliminować dziesięć gramów cukru dziennie, aby cofnąć zegar biologiczny o 2,4 miesiąca, jeżeli będziemy w tym konsekwentne” – podkreśla współautorka badania dr Barbara Laraia w wypowiedzi dla serwisu naukowego Science Daily.

Źródło: JAMA Network, Science Daily

Już od dawna wiadomo, że stwierdzenie „cukier krzepi” ma niewiele wspólnego z prawdą. Dietetycy i lekarze są zgodni co do tego, że aby zachować zdrowie, warto ograniczyć spożycie cukru do minimum.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco zauważyli jeszcze jeden negatywny aspekt dotyczący wpływu cukru na ludzki organizm: podwyższanie wieku biologicznego. Obszerny raport z najnowszego badania opublikowano niedawno na łamach serwisu naukowego JAMA Network, działającego pod egidą Amerykańskiego Towarzystwa Medycznego.

Pozostało 87% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zdrowie
Post przerywany może przyczyniać się do zachorowania na nowotwór? Naukowcy ostrzegają
Zdrowie
Rewolucyjne odkrycie dotyczące starzenia się. Dwa momenty w życiu są przełomowe
Zdrowie
Siedzący tryb życia gorszy od nałogów? Eksperci alarmują
Zdrowie
Już dwie kiepskie noce rujnują organizm. Niepokojące wyniki badania
Zdrowie
Opaleni żyją dłużej. Nowe badanie dowodzi pozytywnego wpływu promieni UVA na zdrowie
Materiał Promocyjny
Citi Handlowy kontynuuje świetną ofertę dla tych, którzy preferują oszczędzanie na wysoki procent.