Aktualizacja: 27.05.2025 22:02 Publikacja: 12.08.2024 13:09
Kobieta przesypuje cukier
Naukowcy ustalili, że każdy gram spożytego cukru bierze udział w przyspieszaniu procesów starzenia się komórek.
Foto: Adobe Stock
Już od dawna wiadomo, że stwierdzenie „cukier krzepi” ma niewiele wspólnego z prawdą. Dietetycy i lekarze są zgodni co do tego, że aby zachować zdrowie, warto ograniczyć spożycie cukru do minimum.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco zauważyli jeszcze jeden negatywny aspekt dotyczący wpływu cukru na ludzki organizm: podwyższanie wieku biologicznego. Obszerny raport z najnowszego badania opublikowano niedawno na łamach serwisu naukowego JAMA Network, działającego pod egidą Amerykańskiego Towarzystwa Medycznego.
Nastolatkom zagraża poważny kryzys zdrowotny. Najnowszy raport o stanie zdrowia młodzieży wskazuje, że w ciągu n...
Usługa polega na dopasowaniu inwestycji klienta – lub zbudowaniu portfela od podstaw – do indywidualnej rekomendacji przygotowanej na podstawie jego z celów, sytuacji finansowej, wiedzy o rynku, doświadczenia, podejścia do ryzyka i tolerancji ewentualnych strat.
„Syndrom złamanego serca” nie jest jedynie poetyckim określeniem bolesnych przeżyć z powodu zawodu miłosnego, al...
Nie tylko mikroplastik może negatywnie oddziaływać na zdrowie. Dotyczy to też przedmiotów codziennego użytku, ta...
Indeks glikemiczny produktów spożywczych ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzycę i stosujących diet...
Phishing, ataki DDoS i złośliwe oprogramowanie to stali bywalcy raportów dotyczących zagrożeń w sieci. Od lat są najczęściej wykorzystywanymi przez cyberprzestępców metodami, ale to nie znaczy, że sposób ich działania się nie zmienia.
10 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Tocznia. To jedna z chorób autoimmunologicznych, w przebiegu któryc...
Gdzie zdobyć wiedzę, która pomoże w zdobyciu patentu motorowodnego?
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas