Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z University of California-San Francisco, a jego wyniki zaprezentowano na dorocznym spotkaniu Radiological Society of North America. Informacja prasowa w tej sprawie ukazała się 4 grudnia na stronie stowarzyszenia tworzonego przez radiologów, radioonkologów, fizyków medycznych i innych naukowców.
Wysokoprzetworzona żywność może potajemnie zmieniać skład mięśni
Za żywność wysokoprzetworzoną uznaje się produkty przetwarzane przemysłowo, w których występują sztuczne dodatki, takie jak konserwanty, zagęszczacze, barwniki, aromaty i emulgatory. Dzięki nim jedzenie na dłużej zachowuje świeżość. Poza tym wpływają one na jego smak. Żywność ta stanowi starannie dobraną mieszankę cukru, tłuszczu, soli i węglowodanów, które oddziałują na układ nagrody w mózgu. To dlatego tak bardzo nam smakuje i nie możemy przestać jej jeść. Przykładem produktów wysokoprzetworzonych są chipsy, krakersy, różnego rodzaju przekąski, hot dogi, mrożone pizze, ale również jogurty owocowe i masowo produkowane pieczywo.
Czytaj więcej
Wystarczy tylko kilka minut intensywnego wysiłku fizycznego dziennie, aby zmniejszyć ryzyko poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. W przypadku kobiet to ryzyko spada nawet o prawie połowę. Taki efekt zapewni m.in. szybkie wchodzenie po schodach i noszenie zakupów.
W badaniu, które przeprowadzili naukowcy, wzięło udział 666 osób ze średnią wieku wynoszącą 60 lat oraz BMI na poziomie 27. Taki wskaźnik masy ciała oznacza nadwagę. Po przeanalizowaniu diety tych osób na podstawie wypełnionych przez nich kwestionariuszy żywieniowych, okazało się, że około 40 proc. ich pożywienia składało się z produktów wysokoprzetworzonych. Warto dodać, że jest to wartość niższa od średniej w Stanach Zjednoczonych.
Następnie badacze wykorzystali obrazowanie metodą rezonansu magnetycznego (MRI). Na jego podstawie doszli do wniosku, że im więcej przetworzonej żywności spożywały te osoby, tym więcej tłuszczu gromadziło się w mięśniach ich ud. Działo się tak niezależnie od poziomu aktywności fizycznej, liczby spożywanych kalorii oraz typu sylwetki. Oznacza to, że żywność wysokoprzetworzona może zmienić strukturę mięśni, bez względu na to, ile ćwiczymy i ile jemy.