Ta czekolada może zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2? Nowe odkrycie naukowców

Jedzenie gorzkiej czekolady może zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 - twierdzą naukowcy. Ich odkrycie może okazać się istotne w obliczu szacunków, według których do 2045 roku liczba osób cierpiących na tę chorobę ma wzrosnąć do 700 mln.

Publikacja: 07.12.2024 11:19

W wyniku przeprowadzonych badań naukowcy stwierdzili, że u osób, które spożywały w tygodniu co najmn

Kobieta jedząca czekoladę

W wyniku przeprowadzonych badań naukowcy stwierdzili, że u osób, które spożywały w tygodniu co najmniej pięć porcji dowolnej czekolady, ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 spadało o 10 proc. w porównaniu do osób, które nie jadły czekolady wcale lub jadły ją rzadko.

Foto: Adobe Stock

Badanie „Spożycie czekolady a ryzyko cukrzycy typu 2” finansowane było przez amerykański Narodowy Instytut Zdrowia (National Institutes of Health), a jego głównym autorem była Binkai Liu, doktorantka w Szkole Zdrowia Publicznego na Uniwersytecie Harvarda (Harvard T.H. Chan School of Public Health). Wyniki opublikowane zostały 4 grudnia w The BMJ, brytyjskim naukowym czasopiśmie medycznym wydawanym od 1840 roku, w którym publikowane są badania kliniczne i nowości ze świata medycyny.

Jedzenie gorzkiej czekolady wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2?

W wyniku przeprowadzonych badań naukowcy stwierdzili, że u osób, które spożywały w tygodniu co najmniej pięć porcji dowolnej czekolady, ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 spadało o 10 proc. w porównaniu do osób, które nie jadły czekolady wcale lub jadły ją rzadko. Z kolei w przypadku spożywania tygodniowo pięciu porcji gorzkiej czekolady ryzyko to było niższe o 21 proc. Ponadto badacze zaobserwowali trzyprocentowe zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 na każdą porcję gorzkiej czekolady jedzoną tygodniowo. Za jedną porcję uznana została czekolada o wadze jednej uncji, co odpowiada ok. 28 g.

Nie stwierdzono jednak, aby spożywanie mlecznej czekolady miało związek ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. Było natomiast powiązane z długoterminowym przyrostem masy ciała, który to czynnik może przyczyniać się do rozwoju tej choroby. Przyrostu tego badacze nie zaobserwowali w przypadku spożycia gorzkiej czekolady.

Czytaj więcej

Potrzeba tylko chwili ćwiczeń, żeby nie zachorować na serce. Nowe wyniki badań

Jak wyglądały badania?

Jak można przeczytać we wstępie do badań, według szacunków w 2019 roku na cukrzycę typu 2 chorowało na świecie 463 mln osób, a do 2045 roku liczba ta wzrosnąć ma do 700 mln. Choroba ta prowadzi do wielu powikłań takich jak m.in. utrata wzroku, choroby układu krążenia czy niewydolność nerek. W coraz większej liczbie badań podkreśla się więc znaczenie czynników związanych ze stylem życia, w tym ze zdrową dietą, w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2.

Badacze wykorzystali dane zebrane wcześniej w ramach trzech długoterminowych badań obserwacyjnych przeprowadzonych wśród kilkuset tysięcy pielęgniarek i pracowników służby zdrowia bez cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia lub raka. Przeanalizowali wypełniane okresowo w ich ramach kwestionariusze dotyczące nawyków żywieniowych, w tym spożycia czekolady. Okres monitorowania trwał średnio 25 lat.

U 192 028 osób zbadano związek między cukrzycą typu 2 a całkowitym spożywaniem czekolady bez rozróżnienia na jej rodzaje, a wśród nich dodatkowo w przypadku 111 654 osób związek ten zbadano rozróżniając spożywaną czekoladę na gorzką i mleczną. Cukrzyca typu 2 rozwinęła się w przypadku pierwszej badanej grupy u 18 862 osób, natomiast w przypadku drugiej u 4 771 osób.

Czytaj więcej

Pokolenie Z spędza rekordową ilość czasu online. Wyniki brytyjskich badań

Rodzaj spożywanej czekolady a jej wpływ na ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

Większość wcześniejszych badań nie brała pod uwagę różnic wynikających z rodzaju spożywanej czekolady. Natomiast typy czekolady – gorzka, mleczna i biała – różnią się między sobą ilością zawartego kakao, cukru i mleka, co może – zdaniem naukowców – mieć wpływ na ich związek z ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Gorzka czekolada ma znacznie wyższą zawartość kakao.

Qi Sun, jeden z autorów badań cytowany przez serwis EurekAlert! zaznaczył, że chociaż gorzka i mleczna czekolada zawierają podobny poziom kalorii i tłuszczów nasyconych, to wysoki poziom polifenoli w tej pierwszej może równoważyć wpływ tłuszczów nasyconych i cukru na cukrzycę i przyrost masy ciała. Naukowiec przyznał, że jest to intrygująca różnica warta dalszego zbadania.

Konieczne dalsze badania

Naukowcy przyznali, że ze względu na obserwacyjny charakter ich badań, nie mogli wyciągnąć jednoznacznych wniosków na temat związku przyczynowo-skutkowego. Mimo że wzięli pod uwagę takie czynniki powiązane z występowaniem cukrzycy typu 2 jak styl życia i dieta, to nie mogli wykluczyć, że na wyniki mogły mieć wpływ też inne, nieznane czynniki.

Zaznaczyli również, że uczestnikami badań byli przede wszystkim starsi biali dorośli niebędący Latynosami. W związku z tym uzyskane wyniki mogą nie odnosić się do innych grup osób. Ponadto spożycie czekolady wśród uczestników badań było niskie w porównaniu z odnotowaną wcześniej średnią krajową, a więc uzyskane wyniki mogą nie odnosić się do osób, które spożywają bardzo duże ilości czekolady. Naukowcy zaznaczyli więc, że do potwierdzenia uzyskanych przez nich wyników konieczne są dalsze badania.

Źródła:

https://www.bmj.com/content/387/bmj-2023-078386

https://bmjgroup.com/eating-dark-but-not-milk-chocolate-linked-to-reduced-risk-of-type-2-diabetes/

https://www.eurekalert.org/news-releases/1066724

https://www.independent.co.uk/news/health/dark-chocolate-benefits-diabetes-serving-b2659059.html

https://www.theguardian.com/society/2024/dec/04/eating-dark-chocolate-regularly-could-reduce-type-2-diabetes-risk-study-finds

https://thesentimes.com/eating-dark-but-not-milk-chocolate-could-cut-risk-of-type-2-diabetes-research/

Nauka
Temperatura w pomieszczeniach wpływa na sprawność umysłu. Jaka wartość jest optymalna?
Nauka
Dieta bogata w ten składnik zwiększy odporność na infekcje. Nowe wyniki badań
Nauka
Naukowcy sprawdzili, ile żyją osoby z diagnozą demencji. Jeden czynnik ma kluczową rolę
Nauka
Naukowcy obliczyli, o ile minut skraca życie każdy wypalony papieros. Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Nauka
Prof. Anna Konert o roli i pracy kobiet w nauce: Wiele talentów mogło zostać utraconych
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego