Badanie „Spożycie czekolady a ryzyko cukrzycy typu 2” finansowane było przez amerykański Narodowy Instytut Zdrowia (National Institutes of Health), a jego głównym autorem była Binkai Liu, doktorantka w Szkole Zdrowia Publicznego na Uniwersytecie Harvarda (Harvard T.H. Chan School of Public Health). Wyniki opublikowane zostały 4 grudnia w The BMJ, brytyjskim naukowym czasopiśmie medycznym wydawanym od 1840 roku, w którym publikowane są badania kliniczne i nowości ze świata medycyny.
Jedzenie gorzkiej czekolady wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2?
W wyniku przeprowadzonych badań naukowcy stwierdzili, że u osób, które spożywały w tygodniu co najmniej pięć porcji dowolnej czekolady, ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 spadało o 10 proc. w porównaniu do osób, które nie jadły czekolady wcale lub jadły ją rzadko. Z kolei w przypadku spożywania tygodniowo pięciu porcji gorzkiej czekolady ryzyko to było niższe o 21 proc. Ponadto badacze zaobserwowali trzyprocentowe zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 na każdą porcję gorzkiej czekolady jedzoną tygodniowo. Za jedną porcję uznana została czekolada o wadze jednej uncji, co odpowiada ok. 28 g.
Nie stwierdzono jednak, aby spożywanie mlecznej czekolady miało związek ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. Było natomiast powiązane z długoterminowym przyrostem masy ciała, który to czynnik może przyczyniać się do rozwoju tej choroby. Przyrostu tego badacze nie zaobserwowali w przypadku spożycia gorzkiej czekolady.
Czytaj więcej
Wystarczy tylko kilka minut intensywnego wysiłku fizycznego dziennie, aby zmniejszyć ryzyko poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. W przypadku kobiet to ryzyko spada nawet o prawie połowę. Taki efekt zapewni m.in. szybkie wchodzenie po schodach i noszenie zakupów.
Jak wyglądały badania?
Jak można przeczytać we wstępie do badań, według szacunków w 2019 roku na cukrzycę typu 2 chorowało na świecie 463 mln osób, a do 2045 roku liczba ta wzrosnąć ma do 700 mln. Choroba ta prowadzi do wielu powikłań takich jak m.in. utrata wzroku, choroby układu krążenia czy niewydolność nerek. W coraz większej liczbie badań podkreśla się więc znaczenie czynników związanych ze stylem życia, w tym ze zdrową dietą, w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2.