Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie nowe odkrycia naukowe łączą olej sojowy z przyrostem masy ciała?
- Jakie różnice metaboliczne mogą wpływać na przybieranie na wadze w wyniku spożywania oleju sojowego?
- Jaki mechanizm wyjaśnia przetwarzanie kwasu linolowego przez organizm i jego wpływ na zdrowie?
Olej sojowy jest jednym z filarów żywności przetworzonej. W ciągu ostatniego stulecia jego udział w diecie Amerykanów wzrósł z około 2 proc. całkowitej liczby kalorii do prawie 10 proc. Choć sam olej nie zawiera cholesterolu, a soja jest ceniona jako źródło białka roślinnego, coraz więcej badań wiąże nadmierne spożycie oleju sojowego z zaburzeniami metabolicznymi. Wyniki najnowszego badania zostały opublikowane w „Journal of Lipid Research”.
Badanie potwierdziło właściwości oleju sojowego
Najnowsze badanie opiera się na wcześniejszych pracach naukowców z UCR, którzy powiązali olej sojowy z przyrostem masy ciała. „Wiemy z naszego badania z 2015 r., że olej sojowy w większym stopniu powoduje tycie niż olej kokosowy” – powiedziała Frances Sladek, jedna z autorek badania. „Ale teraz mamy najjaśniejsze jak dotąd dowody, że nie chodzi o sam olej ani nawet o kwas linolowy. Chodzi o to, w co ten tłuszcz zamienia się wewnątrz organizmu”.
Zespół naukowców przeprowadził badanie na myszach, które zostały podzielone na dwie grupy. W jednej znalazły się zwykłe myszy laboratoryjne, a w drugiej myszy genetycznie zmodyfikowane, u których wytwarzana była nieco inna forma białka wątrobowego HNF4α. Białko to reguluje setki genów związanych z metabolizmem tłuszczów i wszystko wskazuje na to, że zmienia również sposób, w jaki organizm przetwarza kwas linolowy, czyli główny składnik oleju sojowego.
Czytaj więcej
Nowe badanie dowodzi, że mózg przechodzi przez pięć odrębnych faz w czasie życia. Kluczowe moment...