W Afryce występuje duża różnorodność diet. Bazują one na warzywach, owocach, roślinach strączkowych, zbożach oraz produktach fermentowanych. Niestety w dotychczas przeprowadzonych badaniach żywieniowych i immunologicznych populacje afrykańskie zazwyczaj nie były uwzględniane w wystarczającym stopniu. Dane na temat wpływu afrykańskich diet na odporność i metabolizm człowieka również są mocno ograniczone, zwłaszcza w porównaniu z dobrze zbadaną dietą śródziemnomorską i japońską.
Diety afrykańskie powoli ustępują diecie zachodniej
Afryka Subsaharyjska zmaga się obecnie z gwałtownym wzrostem chorób niezakaźnych, w tym chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i przewlekłych stanów zapalnych, które w dużym stopniu obciążają systemy opieki zdrowotnej. Może to wynikać ze zmiany stylu życia mieszkańców, którzy coraz częściej rezygnują z diety afrykańskiej na rzecz kalorycznych i bogatych w produkty przetworzone diet w stylu zachodnim.
Zmiana wzorców żywieniowych jest wynikiem kilku czynników, w tym urbanizacji, globalizacji, rozwoju gospodarczego, zwiększonego dostępu do przetworzonej żywności oraz zmieniających się norm społecznych. Naukowcy z Radboud University Medical Center w Holandii i KCMC University w Tanzanii przeprowadzili badanie badające biologiczne konsekwencje tych zmian w diecie. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Nature Medicine”.
Czytaj więcej
Korzystanie z ekranów w łóżku, po położeniu się spać, istotnie zwiększa ryzyko bezsenności i skra...
Naukowcy zamienili diety mieszkańców Afryki. Wyniki były zaskakujące
Celem naukowców było zbadanie efektów immunologicznych i metabolicznych zmiany diety z afrykańskiej na zachodnią. W badaniu wzięło udział 77 dorosłych mężczyzn zamieszkujących region Kilimandżaro w północnej Tanzanii (zarówno obszary miejskie, jak i wiejskie). Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy. Pierwszą z nich stanowili mężczyźni mieszkający na terenach wiejskich, którzy zwyczajowo stosowali dietę afrykańską (typową dla regionu Kilimandżaro) – ta grupa na 2 tygodnie przeszła na dietę w stylu zachodnim bazującą na białym chlebie, naleśnikach, kiełbaskach, dżemach oraz frytkach. W drugiej grupie znaleźli się mężczyźni mieszkający na terenach miejskich, którzy na co dzień odżywiali się w stylu zachodnim – te osoby zmieniły na 2 tygodnie sposób odżywiania na dietę afrykańską. W ostatniej grupie znaleźli się mężczyźni, którzy stosowali dietę w zachodnim stylu i na tydzień wzbogacili ją o spożycie tradycyjnego napoju z fermentowanych bananów, zwanego Mbege.