Reklama
Rozwiń
Reklama

Picie tych napojów zwiększa o 60 proc. ryzyko chorób wątroby. Dla wielu są „zdrowszą opcją”

Wyniki nieopublikowanych jeszcze badań przedstawionych podczas United European Gastroenterology Week, dorocznej konferencji Europejskiego Towarzystwa Endoskopii Przewodu Pokarmowego odbywającej się w dniach 4-7 października w Berlinie, dostarczają ważnych informacji.

Publikacja: 16.10.2025 11:34

Z badań wynika, że ryzyko wystąpienia stłuszczeniowej choroby wątroby u osób pijących napoje „dietet

Z badań wynika, że ryzyko wystąpienia stłuszczeniowej choroby wątroby u osób pijących napoje „dietetyczne” może wzrosnąć bardziej niż u osób pijących napoje słodzone cukrem.

Foto: Adobe Stock

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jakie napoje mogą zwiększać ryzyko niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby?
  • Jakie są potencjalne mechanizmy szkodliwości napojów dietetycznych i słodzonych cukrem dla wątroby?
  • Jak zamiana napojów słodzonych na wodę wpływa na ryzyko rozwoju chorób wątroby?

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD), znana też jako stłuszczeniowa choroba wątroby związana z zaburzeniami metabolicznymi (MASLD), to schorzenie niezwiązane ze spożyciem alkoholu czy przyjmowaniem leków. Uszkodzenia mogą przypominać te obserwowane u osób nadużywających alkoholu i podobnie jak one mogą prowadzić do marskości wątroby (jej zaawansowanego zwłóknienia) oraz do raka wątroby. CNN Health, który poinformował o najnowszym odkryciu badaczy, przypomina, że według szacunków w USA liczba przypadków NAFLD w ciągu ostatnich trzech dekad wzrosła o 50 proc. Obecnie schorzenie to dotyczy około 38 proc. populacji.

Napoje słodzone oraz tzw. napoje dietetyczne szkodzą wątrobie

Badanie przeprowadzono wśród osób bez chorób wątroby uczestniczących w projekcie UK Biobank – dużym badaniu biomedycznym prowadzonym w Wielkiej Brytanii obejmującym ponad 100 tys. osób. Częstotliwość i rodzaj spożywanych napojów oceniano za pomocą 24-godzinnych ankiet żywieniowych w różnych momentach trwającego 10 lat projektu. W badaniu porównywano napoje słodzone cukrem (sugar-sweetened beverages – SSB) oraz napoje o niskiej lub zerowej zawartości cukru (low- or non-sugar-sweetened beverages – LNSSB).

Czytaj więcej

„Przełomowe badania”. Te cztery codzienne nawyki pomogą zmniejszyć ryzyko poważnej choroby

Głównym autorem badania jest Lihe Liu, doktorant w Katedrze Gastroenterologii Pierwszego Szpitala Uniwersytetu Soochow w Suzhou w Chinach. – Napoje słodzone cukrem od dawna są pod lupą naukowców, podczas gdy ich wersje dietetyczne często postrzega się jako zdrowszą alternatywę – powiedział Liu. – Nasze badanie pokazuje, że napoje o niskiej lub zerowej zawartości cukru (LNSSB) również wiążą się z wyższym ryzykiem MASLD – nawet przy umiarkowanym spożyciu, takim jak jedna puszka dziennie – skomentował.

Reklama
Reklama

Z badań wynika, że ryzyko wystąpienia stłuszczeniowej choroby wątroby u osób pijących napoje „dietetyczne” może wzrosnąć bardziej niż u osób pijących napoje słodzone cukrem (60 proc. vs. 50 proc.). – Te wyniki podważają powszechne przekonanie, że tego rodzaju napoje (napoje niesłodzone cukrem – red.) są nieszkodliwe i podkreślają konieczność ponownego przemyślenia ich roli w diecie oraz wpływu na zdrowie wątroby – zwłaszcza że MASLD staje się globalnym problemem zdrowotnym – stwierdził Liu.

Oprócz związku między napojami słodzonymi cukrem i dietetycznymi a niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby badanie wykazało, że uczestnicy, którzy zastąpili napoje wodą, zmniejszyli ryzyko rozwoju choroby o prawie 13 proc. w przypadku napojów słodzonych cukrem i o ponad 15 proc. w przypadku napojów dietetycznych. Zamiana napojów słodzonych cukrem na dietetyczne (lub odwrotnie) nie obniżała ryzyka.

Czytaj więcej

Zawał i udar nie atakują znienacka. Nowe odkrycie dotyczące ich zwiastunów

Z czego wynika szkodliwy wpływ napojów słodzonych i tzw. dietetycznych na wątrobę?

W przypadku napojów słodzonych cukrem ich szkodliwy wpływ wynika z faktu, że duża zawartość cukru wpływa na gwałtowne wzrosty poziomu glukozy i insuliny we krwi, co sprzyja przybieraniu na wadze, a w dalszej perspektywie gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie.

W przypadku tzw. napojów dietetycznych mamy do czynienia z nieco innymi mechanizmami. – Mogą zmieniać mikrobiom jelitowy, zaburzać uczucie sytości, zwiększać preferencję dla słodkich potraw, a nawet stymulować wydzielanie insuliny – tłumaczy Lihe Liu.  – Woda natomiast nawadnia organizm bez wpływu na metabolizm, sprzyja uczuciu sytości i wspiera ogólne funkcje metaboliczne.

Sajid Jalil, profesor nadzwyczajny gastroenterologii i hepatologii w Stanford University School of Medicine w Kalifornii, komentując wyniki uzyskane przez zespół Lihe Liu powiedział:  – Badanie dostarcza bezpośrednich dowodów na to, że zachowania żywieniowe wpływają na rozwój MASLD. Dodał, że uzyskane wyniki pokazują, że zarówno zwykłe, jak i dietetyczne napoje gazowane mogą z czasem szkodzić wątrobie, podczas gdy wybór wody lub niesłodzonych napojów może ją chronić. W jego ocenie zaletą badania jest m.in. duża liczba uczestników oraz długi czas obserwacji.

Reklama
Reklama

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jakie napoje mogą zwiększać ryzyko niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby?
  • Jakie są potencjalne mechanizmy szkodliwości napojów dietetycznych i słodzonych cukrem dla wątroby?
  • Jak zamiana napojów słodzonych na wodę wpływa na ryzyko rozwoju chorób wątroby?
Pozostało jeszcze 93% artykułu

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD), znana też jako stłuszczeniowa choroba wątroby związana z zaburzeniami metabolicznymi (MASLD), to schorzenie niezwiązane ze spożyciem alkoholu czy przyjmowaniem leków. Uszkodzenia mogą przypominać te obserwowane u osób nadużywających alkoholu i podobnie jak one mogą prowadzić do marskości wątroby (jej zaawansowanego zwłóknienia) oraz do raka wątroby. CNN Health, który poinformował o najnowszym odkryciu badaczy, przypomina, że według szacunków w USA liczba przypadków NAFLD w ciągu ostatnich trzech dekad wzrosła o 50 proc. Obecnie schorzenie to dotyczy około 38 proc. populacji.

Pozostało jeszcze 86% artykułu
/
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Reklama
Nauka
Naukowcy sprawdzili wpływ wskaźnika BMI. Zaskakujące wyniki duńskiego badania
Nauka
Robot usunął pęcherz moczowy w szpitalu MSWiA. Jak lekarze korzystają z najnowszych technologii?
Nauka
Już tak niewielka dawka ćwiczeń wystarczy, by poprawić kondycję. Nowe wyniki badań
Nauka
Jedna z płci rodzi się z wyższym ryzykiem depresji? Naukowcy odkryli genetyczne dowody
Nauka
Naukowcy wyróżnili pięć profili snu. Co mówi o nas sposób, w jaki śpimy?
Reklama
Reklama