Reklama

Naukowcy sprawdzili wpływ wskaźnika BMI. Zaskakujące wyniki duńskiego badania

Duńscy badacze przeanalizowali dane ponad 85 tys. osób. Wyniki analizy pokazały zaskakujący związek pomiędzy różnymi poziomami wskaźnika BMI a ryzykiem zgonu. Według autorów publikacji „osoby z niedowagą są znacznie bardziej narażone na zgon".

Publikacja: 04.10.2025 19:16

Autorzy publikacji zgodnie zaznaczają, że leczenie otyłości wymaga podejścia indywidualnego.

Autorzy publikacji zgodnie zaznaczają, że leczenie otyłości wymaga podejścia indywidualnego.

Foto: Adobe Stock

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Co to jest wskaźnik BMI i jakie są jego zakresy klasyfikacyjne?
  • Na czym polegało duńskie badanie, przeprowadzone przez zespół z Centrum Diabetologicznego Steno?
  • Jakie wyniki uzyskano w kontekście ryzyka zgonu dla różnych przedziałów BMI?
  • Jakie dodatkowe czynniki uwzględniają eksperci przy ocenie wpływu BMI na zdrowie?

Nadwaga i otyłość – szczególnie przy już istniejących chorobach – to jeden z ważnych czynników ryzyka poważnych schorzeń. Duński zespół naukowców przeprowadził analizę, która pokazuje m.in. podwyższone BMI w nowym kontekście. Publikację zaprezentowano na spotkaniu Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą (EASD) w Wiedniu (15-19 września 2025 r.).

Czym jest wskaźnik BMI?

BMI (ang. body mass index) to wskaźnik, który uzyskuje się, dzieląc masę ciała (wyrażoną w kg) przez wzrost (wyrażony w metrach podniesionych do kwadratu). Poziom BMI pozwala ogólnie określić prawidłową masę ciała i indywidualny poziom dopasowania stylu odżywiania. BMI jest jednym z ogólnych wyznaczników stanu zdrowia, które pomagają ocenić m.in. ryzyko wystąpienia schorzeń powiązanych z otyłością (np. miażdżycy).

Jak przypominają autorzy badania, BMI w zakresie <18,5 kg/m² klasyfikuje się jako niedowagę, poziom od 25 do 30 kg/m² jako nadwagę, a BMI 30 kg/m² jako otyłość. Przyjmuje się, że za prawidłową masę ciała jest uznawany wynik BMI w zakresie od 18,5 do 25 kg/m².

Czytaj więcej

Popularny nawyk w piciu herbaty może powodować groźnego raka. Lekarze ostrzegają
Reklama
Reklama

Na czym polegało duńskie badanie nad BMI?

Najnowsza publikacja została opracowana przez Sigrid Bjerge Gribsholt i Jensa Meldgaarda Bruuna wraz z grupą badaczy z Centrum Diabetologicznego Steno w Aarhus. Na potrzeby badania przeanalizowano dane zdrowotne 85 761 Duńczyków. 81,4 proc. badanych stanowiły kobiety, a mediana wieku na początku badania wynosiła 66,4 roku. W trakcie badania (5 lat obserwacji) zmarło 8 proc. uczestników projektu (7555 osób).

Co pokazały wyniki badania?

Analiza danych zdrowotnych badanej grupy pokazała zaskakujące wyniki. Osoby z dolnej granicy zakresu prawidłowej masy ciała (BMI 18,5 do 20,0 kg/m²) były dwukrotnie bardziej narażone na śmierć niż osoby z populacji referencyjnej. W przypadku grupy ze środkowej części zakresu prawidłowej masy ciała (BMI 20,0 do 22,5 kg/m²) ryzyko zgonu było o 27 proc. wyższe niż dla populacji referencyjnej.

Ważne wyniki uzyskano także w przypadku osób z niedowagą, nadwagą i ciężką otyłością:

Czytaj więcej

Popularny suplement może pomóc w odchudzaniu osobom z cukrzycą? Są nowe badania
  • osoby z niedowagą były prawie trzy razy bardziej narażone na ryzyko zgonu niż osoby z BMI w górnej granicy normy zdrowotnej (22,5 do 25,0 kg/m²),
  • osoby z nadwagą (25 do 30 kg/m²) i osoby z BMI z dolnej granicy zakresu otyłości (30,0 do 35,0 kg/m²) nie były bardziej narażone na śmierć niż osoby z BMI z populacji referencyjnej,
  • osoby z ciężką otyłością (BMI 40 kg/m² i wyższe) były ponad dwukrotnie bardziej narażone na śmierć w porównaniu z populacją referencyjną.

„Zarówno niedowaga, jak i otyłość stanowią poważne globalne wyzwania zdrowotne” – ocenia autorka badania Sigrid Bjerge Gribsholt. I dodaje: „(...) odkryliśmy, że osoby z niedowagą są znacznie bardziej narażone na śmierć”.

Reklama
Reklama

Wskaźnik BMI a zdrowie. Eksperci wskazują na dodatkowe czynniki

Wynik uzyskany w badaniu może być zaskakujący, ale eksperci podkreślają, że należy go czytać w szerszym kontekście. „Istnieją sprzeczne wyniki dotyczące zakresu BMI powiązanego z najniższą śmiertelnością” – zaznacza Gribsholt.

Badaczka podkreśla, że nietypowy wynik może wskazywać na „odwrotny związek przyczynowo-skutowy”. Zdaniem ekspertki niektórzy z uczestników badania mogli tracić wagę na skutek istnienia podstawowego schorzenia. W tym przypadku za podwyższone ryzyko zgonu odpowiadała dana choroba, a nie sama obniżona masa ciała.

Prof. Brunn (jeden z autorów badania) podkreśla z kolei, że BMI nie jest jedynym wskaźnikiem niezdrowego poziomu tkanki tłuszczowej. Równie istotnym dla stanu zdrowia może być m.in. sposób rozmieszczenia tłuszczu w ciele. Szczególnie szkodliwym może być nadmiar tłuszczu trzewnego, gromadzącego się w jamie brzusznej. „(...) osoba z BMI wynoszącym 35 i sylwetką typu jabłko – nadmiar tłuszczu gromadzi się wokół brzucha – może mieć cukrzycę typu 2 lub nadciśnienie, podczas gdy inna osoba z tym samym BMI może nie mieć tych problemów, ponieważ nadmiar tłuszczu gromadzi się na biodrach, pośladkach i udach” – podsumowuje ekspert.

Czytaj więcej

Ten rodzaj żywności pozwala szybciej schudnąć. Naukowcy porównali dwie diety

Autorzy publikacji zgodnie zaznaczają, że leczenie otyłości wymaga podejścia indywidualnego. Przy ocenie stanu zdrowia należy zawsze uwzględniać dodatkowe czynniki, w tym choroby współistniejące.

Źródła:

Reklama
Reklama

diety.nfz.gov.pl

independent.co.uk

news-medical.net

Artykuł ma charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny, nie może zastąpić kontaktu z lekarzem. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy medycznej, należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Co to jest wskaźnik BMI i jakie są jego zakresy klasyfikacyjne?
  • Na czym polegało duńskie badanie, przeprowadzone przez zespół z Centrum Diabetologicznego Steno?
  • Jakie wyniki uzyskano w kontekście ryzyka zgonu dla różnych przedziałów BMI?
  • Jakie dodatkowe czynniki uwzględniają eksperci przy ocenie wpływu BMI na zdrowie?
Pozostało jeszcze 94% artykułu

Nadwaga i otyłość – szczególnie przy już istniejących chorobach – to jeden z ważnych czynników ryzyka poważnych schorzeń. Duński zespół naukowców przeprowadził analizę, która pokazuje m.in. podwyższone BMI w nowym kontekście. Publikację zaprezentowano na spotkaniu Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą (EASD) w Wiedniu (15-19 września 2025 r.).

Czym jest wskaźnik BMI?

Pozostało jeszcze 93% artykułu
/
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Reklama
Nauka
Osoby o tych cechach mają szansę na długowieczność. Najnowsze wyniki badań
Nauka
Naukowcy opracowali skuteczną metodę walki z „jedną z najstraszniejszych chorób na świecie"
Nauka
Ten czynnik nawet trzykrotnie podnosi ryzyko zachorowania na raka trzustki. Nowe badanie
Nauka
Opublikowano wyniki badań najstarszej kobiety na świecie. Oto, co zapewniło jej długowieczność
Nauka
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Reklama
Reklama