Ustalono, jak picie kawy wpływa na starzenie się kobiet. Zaskakujące wyniki badania

Zdrowe starzenie się oznacza według WHO zdolność do utrzymywania sprawności funkcjonalnej, która umożliwia zachowanie dobrego samopoczucia w starszym wieku. Okazuje się, że w osiągnięciu tego stanu może pomóc pewien popularny napój.

Publikacja: 04.06.2025 20:13

Wyniki sugerują, że kawa z kofeiną – nie herbata ani kawa bezkofeinowa – może w wyjątkowy sposób wsp

Wyniki sugerują, że kawa z kofeiną – nie herbata ani kawa bezkofeinowa – może w wyjątkowy sposób wspierać proces starzenia, przy zachowaniu zarówno funkcji psychicznych, jak i fizycznych.

Foto: Adobe Stock

Konferencja NUTRITION 2025 organizowana przez American Society for Nutrition to najważniejsze wydarzenie edukacyjne dla specjalistów ds. żywienia na całym świecie. Gromadzi w jednym miejscu naukowców, lekarzy oraz badaczy zdrowia, którzy wspólnie poszukują rozwiązań największych problemów i wyzwań związanych z żywieniem. W tym roku wydarzenie odbywało się od 31 maja do 3 czerwca w Orlando, a jedną z prelegentek była dr Sara Mahdavi, adiunktka w Harvard University. Naukowczyni podzieliła się wynikami najnowszego badania, z którego wynika, że ​​kobiety w średnim wieku, które regularnie piły kawę z kofeiną, miały większe szanse na zdrowe starzenie.

W jaki sposób kawa wpływa na proces starzenia się u kobiet?

Badanie objęło prawie 50 tys. kobiet, które były poddane obserwacjom przez 30 lat. Dane pochodziły z Nurses' Health Studies, serii badań, które śledziły styl życia i wyniki zdrowotne uczestniczek. W tym przypadku naukowcy ocenili spożycie kofeiny, opierając się na kwestionariuszach częstotliwości spożycia żywności. Za źródła kofeiny uznano kawę, herbatę i colę. Oprócz tego uwzględniono kawę bezkofeinową. Badacze zdefiniowali zdrowe starzenie jako dożycie 70 lat lub więcej bez 11 głównych chorób przewlekłych, przy jednoczesnym utrzymaniu sprawności fizycznej i dobrego zdrowia psychicznego, braku upośledzenia funkcji poznawczych i braku problemów z pamięcią.

Czytaj więcej

Popularny suplement może spowolnić proces starzenia. Jak działa?

Następnie naukowcy oszacowali, w jaki sposób zmieniało się prawdopodobieństwo zdrowego starzenia na każde spożyte codziennie 80 mg kofeiny. Badacze przeanalizowali również spożycie konkretnych napojów oraz uwzględnili inne czynniki mogące wpływać na zdrowe starzenie, takie jak masa ciała, palenie, spożywanie alkoholu, aktywność fizyczna, poziom wykształcenia i ilość białka w diecie. Do 2016 r. 3706 kobiet biorących udział w badaniu spełniało wszystkie kryteria, aby mogły zostać uznane za zdrowo starzejące się. Jak wyglądało w ich przypadku spożycie kofeiny? W wieku 45–60 lat te kobiety spożywały średnio 315 mg kofeiny dziennie, czyli równowartość mniej więcej 3 małych filiżanek kawy lub 1,5 dużej filiżanki według dzisiejszych standardów. Ponad 80 proc. kofeiny pochodziło z regularnego picia właśnie tego napoju. Co ciekawe, okazało się, że każda dodatkowa filiżanka kawy dziennie wiązała się z 2–5 proc. większą szansą na dobre samopoczucie w starszym wieku (przy założeniu spożycia do 5 małych filiżanek dziennie lub około 2,5 filiżanki według dzisiejszych standardów).

Nie wszystkie źródła kofeiny przynoszą korzyści

Naukowcy nie znaleźli żadnego istotnego związku między piciem kawy bezkofeinowej lub herbaty a zwiększonym prawdopodobieństwem zdrowego starzenia się. W przypadku napojów gazowanych zawierających kofeinę, ich spożycie miało odwrotny skutek. Okazało się bowiem, że każda dodatkowa mała szklanka coli była powiązana z 20–26 proc. niższym prawdopodobieństwem zdrowego starzenia.

„Podczas gdy wcześniejsze badania łączyły kawę z indywidualnymi wynikami zdrowotnymi, nasze badanie jest pierwszym, które ocenia wpływ kawy na wiele obszarów starzenia się na przestrzeni trzech dekad” – powiedziała dr Sara Mahdavi. „Wyniki sugerują, że kawa z kofeiną – nie herbata ani kawa bezkofeinowa – może w wyjątkowy sposób wspierać proces starzenia, przy zachowaniu zarówno funkcji psychicznych, jak i fizycznych”. Sara Mahdavi przyznała również, że badanie ma kilka ważnych zalet – dużą próbę badawczą, długi okres obserwacji i dostarcza obszernych informacji na temat nawyków żywieniowych i stylu życia.

Czytaj więcej

Połączenie tych dwóch leków wydłużyło życie myszy o około 30 proc. Czy pomoże ludziom?

W jaki sposób kawa może wpływać na zdrowie kobiet?

Badacze uważają, że spożycie do 2 filiżanek kawy dziennie powinno być bezpieczne i potencjalnie korzystne dla większości ludzi. Picie napoju w większych ilościach może niektórym osobom przynieść dodatkowe korzyści, jednak nie będzie zdrowe dla innych. Kawa zawiera związki, które mogą działać synergicznie, wpływając na ścieżki starzenia. Aby móc lepiej zrozumieć to działanie, naukowcy chcą zbadać, w jaki sposób związki oddziałują na genetyczne i metaboliczne markery starzenia, zwłaszcza u kobiet. Uzyskane w ten sposób wyniki mogłyby pomóc w opracowaniu  diet, które wspierają długowieczność i zdrowie poznawcze.

„Te wyniki, choć wstępne, sugerują, że małe, stałe nawyki mogą kształtować długoterminowe zdrowie” – powiedziała dr Mahdavi. „Umiarkowane spożycie kawy może oferować pewne korzyści ochronne w połączeniu z innymi zdrowymi zachowaniami, takimi jak regularne ćwiczenia, zdrowa dieta i unikanie palenia. Chociaż to badanie uzupełnia wcześniejsze dowody sugerujące, że spożycie kawy może być powiązane ze zdrowym starzeniem się, korzyści płynące z kawy są stosunkowo skromne w porównaniu do wpływu ogólnych zdrowych nawyków życiowych i wymagają dalszych badań” – dodała.

Streszczenia wyników badań, które zostały przedstawione na konferencji NUTRITION 2025 zostały ocenione i wybrane przez komitet ekspertów, jednak nie przeszły przez proces recenzji wymagany podczas publikacji w czasopiśmie naukowym. W związku z tym powyższe ustalenia należy traktować jako wstępne do momentu udostępnienia publikacji recenzowanej.

Źródła:
www.eurekalert.org
www.newsweek.com
www.newswise.com

Konferencja NUTRITION 2025 organizowana przez American Society for Nutrition to najważniejsze wydarzenie edukacyjne dla specjalistów ds. żywienia na całym świecie. Gromadzi w jednym miejscu naukowców, lekarzy oraz badaczy zdrowia, którzy wspólnie poszukują rozwiązań największych problemów i wyzwań związanych z żywieniem. W tym roku wydarzenie odbywało się od 31 maja do 3 czerwca w Orlando, a jedną z prelegentek była dr Sara Mahdavi, adiunktka w Harvard University. Naukowczyni podzieliła się wynikami najnowszego badania, z którego wynika, że ​​kobiety w średnim wieku, które regularnie piły kawę z kofeiną, miały większe szanse na zdrowe starzenie.

Pozostało jeszcze 89% artykułu
Nauka
Zaskakujące źródło wrażliwości ludzkich zębów. Najnowsze odkrycie naukowców
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Nauka
Popularny suplement może spowolnić proces starzenia. Jak działa?
Nauka
Odkryto nowe zastosowanie leków odchudzających. Wyniki badania
Nauka
Oto produkty, których jakość wpływa na proces starzenia. Ważna informacja dla kobiet
Nauka
Po obejrzeniu takich reklam dzieci zjadały o 130 kilokalorii więcej. Wystarczyło 5 minut