Oto dieta, na której ankietowani zrzucili najwięcej kilogramów. Nowe wyniki badań

Międzynarodowy zespół badaczy podjął się analizy porównawczej różnych typów diet. Zbadano m.in. potencjalną skuteczność kilku, popularnych metod postu przerywanego. Co pokazały badania?

Publikacja: 24.06.2025 18:27

Jak pokazały dane, wszystkie badane metody postu przerywanego i diety ograniczającej kalorie prowadz

Jak pokazały dane, wszystkie badane metody postu przerywanego i diety ograniczającej kalorie prowadziły do niewielkiej redukcji masy ciała – w porównaniu z dietą „bez ograniczeń”.

Foto: Adobe Stock

Za najnowszą publikację w temacie dietetyki odpowiada zespół naukowców ze Szkocji, Niemiec, Kanady i Stanów Zjednoczonych. Wyniki analizy opublikowano 18 czerwca w czasopiśmie „The BMJ”.

Post przerywany na celowniku badaczy

Post przerywany zyskuje w ostatnich latach coraz większą popularność m.in. w porównaniu do standardowych diet ograniczających dzienne spożycie kalorii. Czym jest post przerywany? Ten schemat żywienia zakłada naprzemienne okresy spożywania posiłków („okienko żywieniowe”) i postu (brak posiłku lub posiłki niskokaloryczne). Istnieje kilka wersji tego schematu odżywiania. Różnice dotyczą zazwyczaj długości okresu, w którym można przyjmować posiłek. 

Na potrzeby badania naukowcy wydzielili trzy kategorie/metody postu przerywanego. Pierwsza to tzw. jedzenie ograniczone czasowo. Przykładem będzie dieta w schemacie 16:8. Jest to naprzemienny cykl 8-godzinnych okien żywieniowych (dopasowanych zazwyczaj do trybu życia) i 16-godzinnych okresów postu. W drugiej kategorii umieszczono 24-godzinny post w co drugi dzień (dieta typu ADF, ang. „alternate day fasting”). Wydzielono także kategorię tzw. postów całodniowych. Do tej grupy przypisano m.in. dietę w schemacie 5:2 (5 dni diety bez ograniczeń i 2 dni postu, rozumianego jako dieta niskokaloryczna).

Czytaj więcej

Jakie są normy ciśnienia tętniczego? Oto aktualne wytyczne

Badacze postanowili sprawdzić potencjalne skutki zdrowotne postu przerywanego w porównaniu z dietą ograniczającą kalorie/energię i dietą nieograniczoną (ad-libitum – dieta „według upodobania”).

Metoda badania. Skąd pozyskano dane?

Na potrzeby analizy zebrano wyniki 99 randomizowanych badań klinicznych, które dostarczyły dane o zdrowiu 6582 dorosłych osób. Uczestnicy badania byli średnio w wieku ok. 45 lat. Większość badanych (66 proc.) stanowiły kobiety. U przeważającej większości badanych (5862 osoby) wykryto istniejące różne rodzaje schorzeń. 720 osób określono jako zdrowe. W analizie wykorzystano dane pobrane z badań klinicznych, trwających od 3 do 52 tygodni.

Post przerywany na tle wybranych diet

Analiza dostarczyła kilku ciekawych wyników, dotyczących skuteczności wybranych systemów diety. Autorzy publikacji podkreślają jednak, że sam temat wymaga dalszych, bardziej dogłębnych badań.

Jak pokazały dane, wszystkie badane metody postu przerywanego i diety ograniczającej kalorie prowadziły do niewielkiej redukcji masy ciała – w porównaniu z dietą „bez ograniczeń”. Z badanych metod postu przerywanego najwięcej zdrowotnych korzyści wykazał post co drugi dzień (post naprzemienny). Była to jedyna metoda postu przerywanego wpływająca pozytywnie na redukcję masy ciała w porównaniu z dietami ograniczającymi stale kalorie/energię. Jak oszacowano, mowa o różnicy wynoszącej średnio ok. 1,29 kg. Niewielką, pozytywną różnicę (pod kątem utraty wagi) zaobserwowano, porównując efekty postu co drugi dzień z postami ograniczonymi czasowo i postami całodniowymi.

Czytaj więcej

Jaką kawę najlepiej pić? Naukowcy: Ten fakt ma największe znaczenie

Post naprzemienny – w porównaniu z kategorią postów ograniczonych czasowo – wiązał się też z niższym poziomem całkowitego cholesterolu. W żadnej z analiz porównawczych nie wykazano przewagi którejkolwiek z metod pod kątem obniżenia poziomu cukru.

Planowane są dalsze badania

Czy wyniki najnowszych badań potwierdzają skuteczność którejkolwiek z badanych diet? „Obecne dowody dostarczają pewnych wskazówek, że diety z przerywanym postem mają podobne korzyści jak ciągłe ograniczanie energii w kontekście utraty wagi i czynników ryzyka kardiometabolicznego” – podsumowują autorzy publikacji.

Zespół badawczy podkreśla jednak, że konieczne są dalsze analizy. Naukowcy wskazują też na pewne ograniczenia – m.in. małe próby badań i „niską do umiarkowanej pewność dowodów w większości badanych wyników”.

Źródła:
bmj.com
scitechdaily.com
the-independent.com

Za najnowszą publikację w temacie dietetyki odpowiada zespół naukowców ze Szkocji, Niemiec, Kanady i Stanów Zjednoczonych. Wyniki analizy opublikowano 18 czerwca w czasopiśmie „The BMJ”.

Post przerywany na celowniku badaczy

Pozostało jeszcze 95% artykułu
Nauka
Jaką kawę najlepiej pić? Naukowcy: Ten fakt ma największe znaczenie
Nauka
Naukowcy odkryli, co jeść, by lepiej spać. Poprawa snu już w 24 godziny
Nauka
Badania Polki mogą pomóc w walce z wirusami. „Zagrożenie nowymi epidemiami jest realne”
Nauka
Pokolenie X i milenialsi bardziej narażeni na rzadki typ raka. Naukowcy alarmują
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Nauka
Przejście na tę dietę zmniejsza ryzyko demencji. Warto to zrobić w każdym wieku