Aktualizacja: 24.05.2025 09:18 Publikacja: 03.10.2023 12:24
Jak wysoko przetworzona żywność może wpływać na ryzyko występowania depresji?
Foto: Adobe Stock
Naukowcy z Harvard Medical School oraz Oddziału Epidemiologii Klinicznej i Translacyjnej z Massachusetts General Hospital przebadali potencjalny związek między wysoko przetworzoną żywnością (UPF) i jej składnikami a depresją.
Do UFP zalicza się takie wyroby jak pakowane pieczywo, chrupkie płatki śniadaniowe, słodkie i pikantne przekąski, gotowe do spożycia dania i sosy, pakowane lody, mięso z długą datą przydatności do spożycia, słodzone napoje i sztuczne słodziki.
Nastolatkom zagraża poważny kryzys zdrowotny. Najnowszy raport o stanie zdrowia młodzieży wskazuje, że w ciągu n...
„Syndrom złamanego serca” nie jest jedynie poetyckim określeniem bolesnych przeżyć z powodu zawodu miłosnego, al...
Nie tylko mikroplastik może negatywnie oddziaływać na zdrowie. Dotyczy to też przedmiotów codziennego użytku, ta...
Indeks glikemiczny produktów spożywczych ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzycę i stosujących diet...
10 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Tocznia. To jedna z chorób autoimmunologicznych, w przebiegu któryc...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas