Wysoko przetworzona żywność i napoje mogą zwiększać ryzyko depresji u kobiet

Świadomość społeczna dotycząca wpływu diety na samopoczucie stale rośnie. Dietetycy i naukowcy nieustannie podkreślają, jak ważna na drodze do równowagi psycho-fizycznej jest zbilansowana dieta. Najnowsze badania wyraźnie pokazują, że spożywanie przetworzonej żywności ma negatywne skutki dla samopoczucia.

Publikacja: 03.10.2023 12:24

Jak wysoko przetworzona żywność może wpływać na ryzyko występowania depresji?

Jak wysoko przetworzona żywność może wpływać na ryzyko występowania depresji?

Foto: Adobe Stock

Naukowcy z Harvard Medical School oraz Oddziału Epidemiologii Klinicznej i Translacyjnej z Massachusetts General Hospital przebadali potencjalny związek między wysoko przetworzoną żywnością (UPF) i jej składnikami a depresją.

Do UFP zalicza się takie wyroby jak pakowane pieczywo, chrupkie płatki śniadaniowe, słodkie i pikantne przekąski, gotowe do spożycia dania i sosy, pakowane lody, mięso z długą datą przydatności do spożycia, słodzone napoje i sztuczne słodziki.

Czytaj więcej

Jak odróżnić depresję od smutku. Profesor Dudek o kobiecych kryzysach

Przetworzona żywność a depresja

Naukowcy skupili się w badaniu na analizie związku określonych produktów UPF z ryzykiem występowania depresji. Przeanalizowali dane zebrane od ponad 32 tys. kobiet w wieku od 42 do 62 lat. Okazało się, że jedynie napoje sztucznie słodzone i sztuczne słodziki można było wiązać z większym ryzykiem depresji. W analizie eksploracyjnej wykazano, że u osób, które zmniejszyły spożycie produktów UPF do maksymalnie czterech porcji dziennie, ryzyko depresji było niższe o 50 proc. w porównaniu z osobami, które spożywały stale około dziewięciu porcji.

Co ciekawe, uczestniczki badania, które w swojej diecie spożywały duże ilości UPF, miały również wyższe BMI, częściej paliły papierosy, nie ćwiczyły regularnie i cierpiały na choroby współistniejące, takie jak cukrzyca czy nadciśnienie. Co ważne: w wynikach badań dało się zauważyć zależność między występowaniem depresji a wysokim spożyciem produktów UFP.

- Istnieje również możliwość, że w przypadku osób cierpiących na przewlekłą depresję,  wysoko przetworzona żywność może pogorszyć ich stan – wskazał współautor badania dr Andrew T. Chan, kierownik Oddziału Epidemiologii Klinicznej i Translacyjnej w Massachusetts General Hospital w Bostonie.

Dlaczego zła dieta zwiększa ryzyko depresji?

Z innych badań, opublikowanych w czasopiśmie „Molecular Psychiatry”, przeprowadzonych na ponad 30 tys. osób z pięciu krajów również wynika, że u osób zdrowych zła dieta bogata w produkty przetworzone może zwiększać ryzyko depresji. Współautorka badania dr Camille Lassale w rozmowie z The Guardian wskazała, że możliwym powodem tej korelacji jest stan zapalny w organizmie wywołany przez przetworzoną żywność. Wiele hipotez naukowych wskazuje związek pomiędzy stanem zapalnym organizmu a zwiększonym ryzykiem depresji.

Inną możliwą przyczyną, dla której żywność UFP zwiększa ryzyko występowania depresji, jest jej wpływ na mikrobiom jelitowy. Od dawna wiadomo, że jelita są „drugim mózgiem” organizmu i odkrywają ogromną rolę w budowaniu dobrostanu psychicznego.

- Istnieje związek między wysoko przetworzoną żywnością a zmianami w mikrobiomie jelitowym. To ważny potencjalny mechanizm łączący żywność UFP z depresją. Są dowody na to, że mikrobiota jelitowa powiązana jest z nastrojem ze względu na jej rolę w metabolizmie i produkcję białek wykazujących aktywność w mózgu – dodał współautor badania, dr Andrew T. Chan.

Naukowcy z Harvard Medical School oraz Oddziału Epidemiologii Klinicznej i Translacyjnej z Massachusetts General Hospital przebadali potencjalny związek między wysoko przetworzoną żywnością (UPF) i jej składnikami a depresją.

Do UFP zalicza się takie wyroby jak pakowane pieczywo, chrupkie płatki śniadaniowe, słodkie i pikantne przekąski, gotowe do spożycia dania i sosy, pakowane lody, mięso z długą datą przydatności do spożycia, słodzone napoje i sztuczne słodziki.

Pozostało 86% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zdrowie
Światowy Dzień Astmy. Ekspert: Nie warto czekać z wizytą u lekarza
Zdrowie
Światowy Dzień Higieny Rąk. Dlaczego eksperci odradzają używanie mydła w kostce?
Zdrowie
Koniec ery czerniaka złośliwego. Rewolucja w profilaktyce groźnego nowotworu
Zdrowie
Spanie z psem dobre dla zdrowia? Są wyniki nowych badań
Zdrowie
Piwo zmniejsza mózg? Nowe wyniki badań