Reklama
Rozwiń

Wysoko przetworzona żywność i napoje mogą zwiększać ryzyko depresji u kobiet

Świadomość społeczna dotycząca wpływu diety na samopoczucie stale rośnie. Dietetycy i naukowcy nieustannie podkreślają, jak ważna na drodze do równowagi psycho-fizycznej jest zbilansowana dieta. Najnowsze badania wyraźnie pokazują, że spożywanie przetworzonej żywności ma negatywne skutki dla samopoczucia.

Publikacja: 03.10.2023 12:24

Jak wysoko przetworzona żywność może wpływać na ryzyko występowania depresji?

Jak wysoko przetworzona żywność może wpływać na ryzyko występowania depresji?

Foto: Adobe Stock

Naukowcy z Harvard Medical School oraz Oddziału Epidemiologii Klinicznej i Translacyjnej z Massachusetts General Hospital przebadali potencjalny związek między wysoko przetworzoną żywnością (UPF) i jej składnikami a depresją.

Do UFP zalicza się takie wyroby jak pakowane pieczywo, chrupkie płatki śniadaniowe, słodkie i pikantne przekąski, gotowe do spożycia dania i sosy, pakowane lody, mięso z długą datą przydatności do spożycia, słodzone napoje i sztuczne słodziki.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Zdrowie
Zdrowie psychiczne młodych matek drastycznie się pogarsza. Badanie wykazało niepokojącą tendencję
Zdrowie
Jakie są normy poziomu cukru we krwi? Aktualne wytyczne
Zdrowie
Jakie są normy ciśnienia tętniczego? Oto aktualne wytyczne
Zdrowie
Praca nocą szkodzi zdrowiu kobiet. O 50 proc. zwiększa ryzyko zachorowania na tę chorobę
Zdrowie
Monika Szubrycht o kobietach w spektrum: Tolerancja nie wystarczy, potrzebna jest empatia
Zdrowie
Biodruk 3D w terapii onkologicznej: cenne informacje, dotychczas niedostępne