Reklama

Wysoko przetworzona żywność i napoje mogą zwiększać ryzyko depresji u kobiet

Świadomość społeczna dotycząca wpływu diety na samopoczucie stale rośnie. Dietetycy i naukowcy nieustannie podkreślają, jak ważna na drodze do równowagi psycho-fizycznej jest zbilansowana dieta. Najnowsze badania wyraźnie pokazują, że spożywanie przetworzonej żywności ma negatywne skutki dla samopoczucia.

Publikacja: 03.10.2023 12:24

Jak wysoko przetworzona żywność może wpływać na ryzyko występowania depresji?

Jak wysoko przetworzona żywność może wpływać na ryzyko występowania depresji?

Foto: Adobe Stock

Naukowcy z Harvard Medical School oraz Oddziału Epidemiologii Klinicznej i Translacyjnej z Massachusetts General Hospital przebadali potencjalny związek między wysoko przetworzoną żywnością (UPF) i jej składnikami a depresją.

Do UFP zalicza się takie wyroby jak pakowane pieczywo, chrupkie płatki śniadaniowe, słodkie i pikantne przekąski, gotowe do spożycia dania i sosy, pakowane lody, mięso z długą datą przydatności do spożycia, słodzone napoje i sztuczne słodziki.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Zdrowie
Założycielka fundacji Pokonać Endometriozę: Brakuje lekarzy, którzy potrafią rozpoznać tę chorobę
Zdrowie
Dlaczego na Alzheimera choruje dwa razy więcej kobiet niż mężczyzn? Eksperci wskazują powód
Zdrowie
Odkryto nowe zależności pomiędzy ograniczeniem otyłości a szansą na zajście w ciążę
Zdrowie
Miliarderka założyła szkołę medyczną. Doskonały program nauczania?
Zdrowie
Stalking odciska piętno nie tylko na psychice ofiary. Lekarze ostrzegają
Reklama
Reklama