Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 12.07.2025 11:57 Publikacja: 03.10.2023 12:24
Jak wysoko przetworzona żywność może wpływać na ryzyko występowania depresji?
Foto: Adobe Stock
Naukowcy z Harvard Medical School oraz Oddziału Epidemiologii Klinicznej i Translacyjnej z Massachusetts General Hospital przebadali potencjalny związek między wysoko przetworzoną żywnością (UPF) i jej składnikami a depresją.
Do UFP zalicza się takie wyroby jak pakowane pieczywo, chrupkie płatki śniadaniowe, słodkie i pikantne przekąski, gotowe do spożycia dania i sosy, pakowane lody, mięso z długą datą przydatności do spożycia, słodzone napoje i sztuczne słodziki.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Kilka dni temu w internecie rozgorzała dyskusja na temat współpracy prywatnej sieci laboratoriów medycznych Diag...
Odpowiedzialny biznes przechodzi kolejną ewolucję związaną z nowymi wymaganiami regulacyjnymi. Tym razem celem jest strategiczna transformacja pozwalająca na skuteczną ochronę środowiska i praw człowieka. Jak odpowiedzieć na te wyzwania?
Pandemia koronawirusa pozostawiła trwały ślad na świadomości zdrowotnej Polaków – wynika z badania Opinia24, prz...
W najnowszym odcinku podcastu „Powiedz to kobiecie” Anna Zejdler rozmawia z dr n. med. Agnes Frankel, specjalist...
Wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do udarów mózgu i zawałów serca. Badanie poziomu cholesterolu jest jed...
Dodatkowe kilogramy, które pojawiają się u kobiet w średnim wieku, to całkowicie naturalne zjawisko, które jedna...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas