Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 30.06.2025 18:49 Publikacja: 03.10.2023 12:24
Jak wysoko przetworzona żywność może wpływać na ryzyko występowania depresji?
Foto: Adobe Stock
Naukowcy z Harvard Medical School oraz Oddziału Epidemiologii Klinicznej i Translacyjnej z Massachusetts General Hospital przebadali potencjalny związek między wysoko przetworzoną żywnością (UPF) i jej składnikami a depresją.
Do UFP zalicza się takie wyroby jak pakowane pieczywo, chrupkie płatki śniadaniowe, słodkie i pikantne przekąski, gotowe do spożycia dania i sosy, pakowane lody, mięso z długą datą przydatności do spożycia, słodzone napoje i sztuczne słodziki.
Na łamach czasopisma „JAMA Internal Medicine” opublikowano niepokojące wyniki badań, z których wynika, że drasty...
Według danych za 2024 rok w Polsce na cukrzycę choruje około 3 milionów osób, a przewidywania wskazują, że do 20...
Aby organizm prawidłowo funkcjonował, ciśnienie krwi musi osiągać właściwe wartości. Nadciśnienie – czyli przekr...
Nie od dziś wiadomo, że praca w nocy może negatywnie odbijać się na zdrowiu. Nowy raport udowadnia, że kobiety,...
Gościem kolejnego odcinka podcastu „Powiedz to kobiecie” jest dziennikarka i neurologopedka Monika Szubrycht, au...
Zaawansowane modele komórkowe oparte na technologii biodruku 3D mogą stać się cennym narzędziem do testowania no...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas