Wysoko przetworzona żywność i napoje mogą zwiększać ryzyko depresji u kobiet

Świadomość społeczna dotycząca wpływu diety na samopoczucie stale rośnie. Dietetycy i naukowcy nieustannie podkreślają, jak ważna na drodze do równowagi psycho-fizycznej jest zbilansowana dieta. Najnowsze badania wyraźnie pokazują, że spożywanie przetworzonej żywności ma negatywne skutki dla samopoczucia.

Publikacja: 03.10.2023 12:24

Jak wysoko przetworzona żywność może wpływać na ryzyko występowania depresji?

Jak wysoko przetworzona żywność może wpływać na ryzyko występowania depresji?

Foto: Adobe Stock

Naukowcy z Harvard Medical School oraz Oddziału Epidemiologii Klinicznej i Translacyjnej z Massachusetts General Hospital przebadali potencjalny związek między wysoko przetworzoną żywnością (UPF) i jej składnikami a depresją.

Do UFP zalicza się takie wyroby jak pakowane pieczywo, chrupkie płatki śniadaniowe, słodkie i pikantne przekąski, gotowe do spożycia dania i sosy, pakowane lody, mięso z długą datą przydatności do spożycia, słodzone napoje i sztuczne słodziki.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Zdrowie
Naukowcy alarmują: Ludzkość przegrywa z marginalizowanym problemem zdrowotnym
Zdrowie
Nadchodząca menopauza daje o sobie znać wcześniej niż sądzono. Wyniki badania
PODCAST "POWIEDZ TO KOBIECIE"
Dziś chirurg onkologiczny piersi to nie wycinacz tkankowy, ale filozof
Zdrowie
Odkryto nowy powód, dla którego warto odstawić wysoko przetworzoną żywność
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Zdrowie
Ustalono, że czekolada pomaga kobietom w pewnym wieku spalać tłuszcz. Jak trzeba ją jeść?