Naukowcy wiedzą, co zrobić, by pokonać ochotę na słodycze. To nic trudnego

Sięganie po słodycze jest problemem wielu osób, które chcą zacząć się zdrowo odżywiać. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez agencję Nielsen, 41 proc. Polaków przyznaje, że je słodkości kilka razy w tygodniu, co czwarty natomiast robi to codziennie. Jak ograniczyć ten nawyk?

Publikacja: 03.10.2023 18:02

Chęć ciągłego sięgania po słodycze może wiązać się też z niedoborami minerałów i witamin w organizmi

Chęć ciągłego sięgania po słodycze może wiązać się też z niedoborami minerałów i witamin w organizmie.

Foto: Anna Zejdler

Wielu naukowców wskazuje, że po słodkie przekąski sięgamy szczególnie często w chwilach stresu. Wiąże się to z potrzebą rozładowania napięcia i szukania poczucia bezpieczeństwa, które kojarzy nam się ze słodkim smakiem - z bardzo prostej przyczyny. Mleko matki również jest słodkie i stanowi zazwyczaj pierwszy pokarm, który dostajemy.

Źródło chęci sięgania po słodycze

Stres podwyższa również poziom kortyzolu – w takiej sytuacji organizm produkuje większe ilości insuliny, która wzmaga w nas pragnienie sięgnięcia po coś słodkiego.

Chęć ciągłego sięgania po słodycze może wiązać się też z niedoborami minerałów i witamin w organizmie – z kolei danych National Health and Nutrition Examination Survey wynika, że spożywanie słodzonych produktów może przyczyniać się do niedoborów składników mineralnych i witamin w organizmie, ze względu na to, że naturalne zapotrzebowanie po sięganie po produkty zawierające niezbędne witaminy maleje. Jest to więc samonapędzający się mechanizm.

Podobnie jest w przypadku wysokiego poziomu zmęczenia, dawka cukru gwarantuje szybki zastrzyk energii, co wpływa na również wydzielanie hormonów szczęścia tj. endorfin, dopaminy i serotoniny. To z kolei może wyrabiać nawyk coraz częstszego sięgania po słodycze w momentach kryzysu energetycznego organizmu.

Czytaj więcej

Insulinooporność prowadzi do bezpłodności u kobiet? Oto, jak jej zapobiegać

Pożegnanie słodyczy: Dlaczego warto podjąć decyzję o rozstaniu

Chcąc uporać się z problemem sięgania po słodkie przekąski, warto pamiętać o tym, jak wiele dobrego może przynieść ograniczanie spożycia cukrów prostych. Pomaga ono skutecznie zmniejszyć nadmierną masę ciała, co jest istotnym elementem dietoterapii cukrzycy i wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo, badania przeprowadzone przez International Agency for Research on Cancer na grupie Meksykańskich kobiet pokazały, że dieta o dużej zawartości węglowodanów zwiększa ryzyko powstania raka piersi.

Jak pomóc sobie w ograniczaniu słodyczy w diecie?

Badania przeprowadzone przez naukowców z University of Missouri wykazały, że u osób stosujących dietę niskowęglowodanową apetyt na słodycze z czasem maleje. Jednocześnie kluczowa w tym przypadku jest cierpliwość – te same badania mówią, że chęć sięgania po słodkie przekąski stopniowo znika już po kilku dniach od wyłączenia ich z diety.

Niezwykle ważne jest też pilnowanie zbilansowanej diety i planowanie posiłków. Spożywanie pełnowartościowych pokarmów z dużą ilością błonnika, białka i zdrowego tłuszczu zapewnia uczucie sytości, utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi, a w efekcie zmniejsza ochotę na słodycze. Badanie przeprowadzone w 2020 roku w Nowej Zelandii udowodniło, że osoby, które spożywały średnio 35 g błonnika dziennie, miały lepsze wskaźniki poziomu cukru we krwi niż osoby, które spożywały średnio 19 g błonnika. Dlatego właśnie niezwykle ważne w próbie poradzenia sobie z chęcią sięgania po słodycze i eliminacją produktów bogatych w cukry proste jest „przetransformowanie” codziennego jadłospisu.

Ponadto, jak wynika z badań przeprowadzonych w 2009 roku przez polską psycholożkę Gabrielę Chojnacką-Szawłowską, 10-minutowy spacer lub niewielki wysiłek fizyczny może powodować wyższy wzrost energii niż po słodyczach. W sytuacjach, w których ma się ochotę na batonika lub słodkie ciastko, warto rozchodzić tę chęć - przyniesie to znacznie więcej korzyści niż chwilowa, słodka ulga. 

Wielu naukowców wskazuje, że po słodkie przekąski sięgamy szczególnie często w chwilach stresu. Wiąże się to z potrzebą rozładowania napięcia i szukania poczucia bezpieczeństwa, które kojarzy nam się ze słodkim smakiem - z bardzo prostej przyczyny. Mleko matki również jest słodkie i stanowi zazwyczaj pierwszy pokarm, który dostajemy.

Źródło chęci sięgania po słodycze

Pozostało 89% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zdrowie
Pajączki na nogach to nie tylko problem estetyczny. Mogą być objawem poważnej choroby
Zdrowie
Popularny słodzik może sprzyjać chorobom sercowo-naczyniowym. Wyniki badania
Zdrowie
Gra na skrzypcach podczas usuwania guza mózgu? Neurochirurg o zabiegach „awake”
Zdrowie
Badanie pokazało, że weekendowe nadrabianie zaległości w śnie jest ważne dla zdrowia
Zdrowie
Odkryto nowy ważny powód, dla którego ciężarne powinny jeść ryby. Chodzi o autyzm